HomeHL-9Πάνω από 8 δισ. ευρώ αφήνουν στην Ελλάδα Γερμανοί και Βρετανοί τουρίστες

Πάνω από 8 δισ. ευρώ αφήνουν στην Ελλάδα Γερμανοί και Βρετανοί τουρίστες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δαπάνες ύψους 8,11 δισ. ευρώ έκαναν οι Γερμανοί και οι Βρετανοί πέρυσι για διακοπές στην Ελλάδα και συνολικά ήρθαν πάνω από 6 εκατομμύρια, πραγματοποιώντας 62,15 εκατ. διανυκτερεύσεις.

Στις δαπάνες αυτές συνυπολογίζονται εκείνες που έκαναν οι επισκέπτες και εκτός της χώρας, π.χ. για τη μετάβασή τους στην Ελλάδα, τις προμήθειες των tour operators κ.ο.κ.

Με βάση τα στοιχεία που αναφέρονται στην τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙNSETE) με θέμα «Τα ταξίδια για «Ήλιο και Θάλασσα» (Η&Θ) στην Ελλάδα από Ην. Βασίλειο και Γερμανία -κατανομή σε “all inclusive” και “χωρίς all Inclusive” και τα χαρακτηριστικά τους», οι Γερμανοί έχουν προβάδισμα έναντι των Βρετανών, το οποίο όμως γίνεται σαφώς μεγαλύτερο όταν πρόκειται για καλοκαιρινές διακοπές «all inclusive».

Στη συγκεκριμένη αγορά οι επισκέπτες από το Ηνωμένο Βασίλειο αντιπροσωπεύουν περίπου το 1/5 επί του συνόλου των αφίξεων και της δαπάνης (19%), ενώ η γερμανική αγορά το 1/4 των αφίξεων και, πολύ περισσότερο, το 28% της δαπάνης.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2022 μόνο στην αγορά Ήλιος & Θάλασσα (Η&Θ) στην Ελλάδα οι αφίξεις σε all inclusive αντιπροσώπευαν το 47%, το 43% των διανυκτερεύσεων και το 50% των δαπανών, με 7 εκατ. αφίξεις (επί συνόλου 15,01 εκατ.), 61,2 εκατ. διανυκτερεύσεις (επί συνόλου 142,29 εκατ.) και 9,2 δισ. ευρώ δαπάνη (επί συνόλου 18,5 δισ. ευρώ).

 

Οι Γερμανοί ξοδεύουν περισσότερα από τους Βρετανούς

Αν και οι δύο αγορές τουριστών είχαν παρόμοια μεγέθη σε ό,τι αφορά τις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις (οι Γερμανοί είχαν μερίδιο 20% και οι Βρετανοί 22%), εντούτοις η γερμανική αγορά υπερτερεί σε ό,τι αφορά τις δαπάνες, με μερίδιο 24% ή αλλιώς 4,47 δισ. ευρώ, έναντι του 20% ή 3,64 δισ. ευρώ του Ηνωμένου Βασιλείου.

 Οι διαφορές είναι πιο έντονες στο προϊόν all inclusive, όπου η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου αντιπροσωπεύει, με 1,34 εκατομμύριο αφίξεις, το 19% επί του συνόλου και το 19% της δαπάνης ή αλλιώς 1,78 δισ. ευρώ.
Οι δαπάνες των Γερμανών στο all inclusive είναι πολύ υψηλότερες και ξεπερνούν τα 2,56 δισ. ευρώ (28% επί του συνόλου), με τις αφίξεις να φτάνουν το 1,76 εκατ. (1 στις 4 επί του συνόλου) και τις διανυκτερεύσεις να διαμορφώνονται σε επίπεδο άνω των 14,8 εκατ. (24% επί του συνόλου).

Αντίθετα, οι Βρετανοί φαίνεται ότι προτιμούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές χωρίς all inclusive, καθώς σε αυτήν την περίπτωση έχουν καλύτερες επιδόσεις από τους Γερμανούς.

Αλλά και πάλι, οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο δαπανούν λιγότερα από τους Γερμανούς.

Η μέση δαπάνη τους ανά διανυκτέρευση έφτασε τα 117 ευρώ (143 ευρώ με all inclusive και 100 ευρώ χωρίς), έναντι 144 ευρώ της συγκρινόμενης αγοράς (173 ευρώ με all inclusive, 118 ευρώ χωρίς).

Για τις υπόλοιπες αγορές εισερχόμενου τουρισμού της χώρας μας, η ΜΔΔ είναι στα 130 ευρώ και αυξάνεται στα 143 ευρώ όταν πρόκειται για καλοκαιρινές διακοπές all inclusive, ενώ χωρίς all inclusive πέφτει στα 120 ευρώ.

Όσον αφορά τη διάρκεια παραμονής στην Ελλάδα για διακοπές συνολικά στο προϊόν «Ήλιος και Θάλασσα», σε σύγκριση με τις 10,3 διανυκτερεύσεις των Γερμανών, οι Βρετανοί, με 10,1 διανυκτερεύσεις, έχουν συνολικά μικρότερη Μέση Διάρκεια Παραμονής (ΜΔΠ). Πάντως, οι δύο εθνικότητες μένουν συνολικά παραπάνω στη χώρα μας έναντι των λοιπών αγορών, των οποίων η ΜΔΠ είναι στις 8,9 ημέρες.

Διαφοροποίηση μεταξύ των δύο εθνικοτήτων υπάρχει στις διακοπές με ή χωρίς all inclusive σε σχέση με τη Μέση Διάρκεια Παραμονής Η&Θ: η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, με 9,3 διανυκτερεύσεις, έχει αισθητά μεγαλύτερη ΜΔΠ σε σχέση με τις άλλες αγορές στις διακοπές Η&Θ all inclusive -έναντι 8,4 της αγοράς της Γερμανίας και 8,7 των λοιπών αγορών. Χωρίς all inclusive, η Γερμανία είναι αυτή που έχει αντίστοιχα αισθητά μεγαλύτερη ΜΔΠ και συγκεκριμένα 13 διανυκτερεύσεις έναντι 10,7 του Ην. Βασιλείου και 9,1 των λοιπών αγορών.

Η διάρκεια παραμονής, όπως είναι εύλογο, συνδέεται άμεσα και με τη Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη (ΜΚΔ). Έτσι, η ΜΚΔ των Γερμανών για Η&Θ συνολικά είναι υψηλότερη, στα 1.487 ευρώ, και μικρότερη στο all inclusive, στα 1.454 ευρώ, λόγω της μικρότερης διάρκειας παραμονής σε αυτήν την περίπτωση στη χώρα μας. Από την άλλη πλευρά, η συνολική ΜΚΔ των Βρετανών είναι στα 1.183 ευρώ, με το all inclusive να αντιστοιχεί σε 1.330 ευρώ και χωρίς all inclusive στα 1.070 ευρώ. Και οι δύο αγορές έχουν υψηλότερη ΜΚΔ σε σχέση με τις λοιπές αγορές, των οποίων η ΜΚΔ αντιστοιχεί στα 1.153 ευρώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση