HomeHL-9Ξανά σε δίκη οι Βρετανοί για το φονικό στα Μάλια

Ξανά σε δίκη οι Βρετανοί για το φονικό στα Μάλια

Αναβιώνουν τα τραγικά γεγονότα της δολοφονίας του 19χρονου Ταϊρέλ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι στιγμές της φονικής συμπλοκής στα Μάλια της Κρήτης, που είχε ως αποτέλεσμα να βρει φρικτό τέλος -ανήμερα των 19ων γενεθλίων του- ο Λονδρέζος Tyrell Matthews Burton, από συμπατριώτες του (συνολικά στον καβγά συμμετείχαν 17 Βρετανοί) θα αναβιώσει στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, καθώς ο Αρειος Πάγος αναίρεσε την εφετειακή απόφαση. Σύμφωνα με την αρεοπαγίτικη απόφαση, η οποία έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργίου Σκιαδαρέση, στις 19/6/2024 θα δικαστούν και πάλι Μ.Ο. Εφετείο Ανατολικής Κρήτης δύο Βρετανοί ως συναυτουργοί στη δολοφονία του άτυχου Burton.

Πρόκειται για έναν εκ των συνεργών της δολοφονίας ο οποίος αθωώθηκε από το Εφετείο και θα δικαστεί στο Ηράκλειο από μηδενική βάση, ενώ ο δεύτερος θα δικαστεί και πάλι μόνο ως προς το σκέλος της μη αναγνώρισης του ελαφρυντικού του σύννομου βίου πριν από την ημέρα της δολοφονίας. Πρέπει να επισημανθεί ότι οι βρετανικές αρχές αρνούνται να εκδώσουν στην Ελλάδα τους κατηγορούμενους. Παρ’ όλα αυτά, ο ένας από τους εμπλεκόμενους, ο B.(όν.) J.O.M., εμφανίστηκε ενώπιον της Ελληνικής Δικαιοσύνης και αθωώθηκε από το Εφετείο κατά πλειοψηφία 6 προς 1 από την κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση (πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 10 ετών).

Στον δεύτερο συνεργό, τον A.D.A., ο οποίος σε πρώτο βαθμό καταδικάστηκε ερήμην σε κάθειρξη 7 ετών για άμεση συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση (αφού προηγούμενα του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας), το Εφετείο τού αναγνώρισε και δεύτερο ελαφρυντικό, αυτό της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης του και μείωσε ακόμη περισσότερο την ποινή του σε κάθειρξη 6 ετών. Σύμφωνα με την καταδικαστική εφετειακή απόφαση, ο A.D.A. κατά τη διάρκεια της συμπλοκής βρισκόταν δίπλα στον δράστη της ανθρωποκτονίας κρατώντας μαχαίρι που «δεν χρησιμοποίησε αλλά παρείχε συνδρομή στον δράστη κατά την τέλεση της πράξης, κυρίως διά της παρουσίας του και της ενισχύσεως του αισθήματος ασφάλειας και ψυχολογικής υπεροχής του δράστη». Παράλληλα, ο A.D.A. παρείχε στον δράστη «ουσιώδη ψυχική συνδρομή, αφού κοντολογίς δημιουργούσε στον δράστη τη βεβαία πεποίθηση ότι είναι άτρωτος».

Ωστόσο, το Ε’ Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι δεν του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Δηλαδή δεν του αναγνωρίστηκε ότι έζησε έως την ημέρα της θανάτωσης «έντιμη, ατομική, οικογενειακή, επαγγελματική και γενικά κοινωνική ζωή». Μάλιστα, μεταξύ των επιχειρημάτων που προέβαλε ο A.D.A., προκειμένου να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του σύννομου βίου, είναι η προσκόμιση επιστολής του πάστορα της ενορίας του, ο οποίος βεβαιώνει «ότι όχι μόνο είναι τακτικό και κύριο μέλος της χορωδίας της εκκλησίας, αλλά παροτρύνει τους νέους της ηλικίας του να συμμετέχουν στις δραστηριότητες της εκκλησίας». Ακόμη, προσκόμισε επιστολή του δημάρχου της περιοχής όπου διαμένει, ο οποίος εξήρε τον χαρακτήρα του.

Ωστόσο, όταν οι αρεοπαγίτες αποφάσιζαν ότι έπρεπε να αναγνωριστεί στον A.D.A. και τρίτο ελαφρυντικό, αυτό του σύννομου βίου, δεν είχε περιέλθει σε γνώση τους, σύμφωνα με πληροφορίες του «ΘΕΜΑτος», ότι ο A.D.A., σε σιδηροδρομικό σταθμό της Αγγλίας διέπραξε ανάλογη δολοφονία, με παρόμοιο τρόπο (με μαχαίρι) και έχει καταδικαστεί εκεί για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Ηδη είναι φυλακισμένος στη Μεγάλη Βρετανία και αναμένεται να καθοριστεί το ύψος της ποινής του, αφού τελεσιδικήσει στην Ελλάδα η δικαστική εκκρεμότητα που έχει στην Κρήτη. Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι για τον φόνο του Burton έχει καταδικαστεί ερήμην ως αυτουργός από το Εφετείο σε κάθειρξη 15 ετών ο 27χρονος Βρετανός O.L.D., o οποίος βρίσκεται εκτός φυλακής.

Η συμπλοκή

Ο Burton, τον Ιούλιο του 2013, πήγε στην Κρήτη μαζί με την παρέα του για διακοπές. Κατά τη διάρκεια διασκέδασης σε νυχτερινό κέντρο στα Μάλια, δημιουργήθηκε μικροεπεισόδιο, όταν ο Burton έσπρωξε ασυναίσθητα τον ομοεθνή του L.D.-M.E.W., τον οποίο δεν γνώριζε, και δημιουργήθηκε λεκτικό επεισόδιο.

Η παρέα των εμπλεκομένων αισθανόμενη ότι είχε θιχτεί από τη συμπεριφορά του Burton, αλλά και «από το γεγονός ότι δεν είχαν καταφέρει να εκδικηθούν για την απρεπή συμπεριφορά της άλλης παρέας» (του Burton), αποφάσισε να πάρει εκδίκηση. Το σχέδιό τους ήταν όταν θα συναντούσαν την παρέα του Burton «να έκαναν επίθεση σε αυτούς με σκοπό την ταπείνωσή τους ιδίως διά ξυλοδαρμού, προκλήσεων σωματικών βλαβών, αλλά ενδεχομένως θανάτωσης, αφού ένα τέτοιο ενδεχόμενο όχι μόνο δεν το απέκλειαν, αλλά ασμένως τα αποδέχονταν», σύμφωνα με την αρεοπαγιτική απόφαση. Για τον σκοπό αυτόν αγόρασαν μαχαίρια και αποφάσισαν «να καλύψουν τις λαβές με χαρτί ή άλλο υλικό, ούτως ώστε, σε περίπτωση ανευρέσεως του εγκληματικού οργάνου, να μπορούν ευχερώς να αποποιηθούν την κατοχή του και την εγκληματική τους δράση».

Τις μεταμεσονύχτιες ώρες της 22-23/7/2013 και ενώ ο Burton με τους φίλους του γιόρταζαν τα γενέθλιά του σε μπαρ, εισέβαλε και η αντίπαλη παρέα. Αμέσως, άρχισαν τις μπουνιές και να εκσφενδονίζουν μπουκάλια, ποτήρια και άλλα αντικείμενα. Τότε ο Ο.L.D. άρχισε να γρονθοκοπεί τον Burton και στη συνέχεια «ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, αφού αποφάσισε να τον σκοτώσει, τον έπληξε δύο φορές με ένα μαχαίρι που έφερε μαζί του παράνομα στην πρόσθια θωρακική χώρα και στην οπίσθια αριστερά θωρακική χώρα, προξενώντας του τρώσεις της καρδιάς και του αριστερού πνεύμονα, από τις οποίες επήλθε σχεδόν αμέσως ο θάνατός του».

Διαφήμιση
Διαφήμιση