HomeΚΡΗΤΗΛαϊκή Συσπείρωση: Όχι στην κατάργηση των ΝΠΔΔ των Δήμων

Λαϊκή Συσπείρωση: Όχι στην κατάργηση των ΝΠΔΔ των Δήμων

Συζήτηση πραγματοποιήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου, με αφορμή το αίτημα εξαίρεσης των ΔΟΠΑΦΜΑΗ και ΔΗΚΕΗ από τον νόμο 5056/2023 που προβλέπει την κατάργηση των ΝΠΔΔ των Δήμων, η «Λαϊκή Συσπείρωση» ανέδειξε ότι η κατάργησή τους δεν γίνεται για την βελτίωση των υπηρεσιών προς τους δημότες, αλλά για εξοικονόμηση χρημάτων που θα δοθούν σε αυτούς που δίνονταν πάντα. Στο μεγάλο κεφάλαιο. Επίσης έβαλε στη συζήτηση την ανάγκη συνολικής καταδίκης του Νόμου που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντα των δημοτών και των εργαζομένων στους ΟΤΑ και ζήτησε να παρθεί απόφαση γι αυτό.

Με αυτό το νόμο, ανάμεσα στην πληθώρα αρνητικών ρυθμίσεων, περιέχεται και η κατάργηση των ΝΠΔΔ των δήμων (κοινωφελείς επιχειρήσεις δήμων, σχολικές επιτροπές κ.ά.), με τις αρμοδιότητες να μεταφέρονται απευθείας στον δήμο. Η υπαγωγή στους δήμους γίνεται χωρίς να προβλέπονται προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, χωρίς επιπλέον κονδύλια, με τη χρηματοδότηση των δήμων να έχει ήδη συρρικνωθεί δραστικά, προδιαγράφοντας μια ακόμα πιο ασφυκτική κατάσταση για τους ΟΤΑ, που θα μετακυλίεται βέβαια στην τσέπη των Δημοτών και χωρίς καμιά βελτίωση στις εργασιακές σχέσεις αφού οι συμβασιούχοι παραμένουν συμβασιούχοι. Διαιωνίζεται δηλαδή το πρόβλημα της εργασιακής ομηρίας ενώ επιπλέον θα μπορούν να μεταφέρονται σε άλλες θέσεις και να επιφορτίζονται με επιπλέον αντικείμενα καθώς δεν προβλέπεται ότι θα έχουν τα ίδια καθήκοντα.

Η έλλειψη προσωπικού και η υποχρηματοδότηση που οξύνονται, επιβεβαιώνουν ότι ο νόμος στρώνει το έδαφος για να επεκτείνουν τη δράση τους οι ιδιώτες σε παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ, σχολεία, πολιτισμό, αθλητισμό, φροντίδα ηλικιωμένων, με νέα επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων. Οι ενδιαφερόμενοι να αναλάβουν είναι άλλωστε πολλοί: ΜΚΟ, ΚοινΣΕΠ ή απευθείας παραχωρήσεις στους ομίλους.

Η τραγική κατάσταση στις υπηρεσίες του Δήμου δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με καμία αναδιάταξη. Αντιθέτως με το νέο νόμο επιδεινώνεται, από τη στιγμή που δεν συνοδεύεται από προσλήψεις, μονιμοποίηση του απαραίτητου προσωπικού και γενναία χρηματοδότηση από το κράτος.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» αγωνίζεται διαχρονικά στο πλάι των εργαζομένων στους ΟΤΑ και των δημοτών του Ηρακλείου για:

  • Να πάψει το απαράδεκτο καθεστώς των πολλών διαφορετικών εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να δοθεί άμεσα η αναγκαία χρηματοδότηση για να μην αναγκάζεται ο δημότης να πληρώνει 2 και 3 φορές.
  • Επέκταση και ενίσχυση όλων των υπηρεσιών ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες σε προσχολική αγωγή και δημιουργική απασχόληση για όλα τα παιδιά, ελεύθερη πρόσβαση σε σύγχρονες αθλητικές δομές, κοινωνική πρόνοια για ηλικιωμένους και όσους έχουν ανάγκη, πολιτισμό και καλλιτεχνική δημιουργία.

Τέλος ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Δημήτρης Βρύσαλης, αναφέρθηκε στην παρέμβαση του και στο έγκλημα που συντελείται αυτές τις μέρες εις βάρος του Παλαιστινιακού λαού που « …διεκδικεί το δικαίωμα του στο αυτονόητο, να έχει πατρίδα, με τα αναγνωρισμένα από τον ΟΗΕ σύνορα του 1967 που ομόφωνα ψήφισε την αναγνώριση τους το ελληνικό κοινοβούλιο το 2015. Οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ διαχρονικά αλλά και σήμερα στηρίζουν το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ βάζοντας την χώρα μας στο στόχαστρο και ειδικά την περιοχή της Κρήτης με την αμερικανονατοϊκή βάση της Σούδας».

Ταυτόχρονα κάλεσε τον λαό του Ηρακλείου να διαλέξει τη «σωστή πλευρά» της ιστορίας δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη του στον Παλαιστινιακό λαό. –

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση