HomeΕΛΛΑΔΑΜάθημα ανθρωπιάς και αφύπνισης απέναντι στον αυτισμό έδωσε ο Δ. Παπανικολάου

Μάθημα ανθρωπιάς και αφύπνισης απέναντι στον αυτισμό έδωσε ο Δ. Παπανικολάου

Πώς έσωσε ανήλικο που έπαθε κρίση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα μάθημα ανθρωπιάς αλλά και αφύπνισης απέναντι στον αυτισμό έδωσε ο Δημήτρης Παπανικολάου. Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας που μάχεται για τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, έσωσε έναν ανήλικο που έπαθε κρίση επιληψίας και κάθισε στο οδόστρωμα της Βάρης – Κορωπίου με τα αυτοκίνητα να περνούν ξυστά δίπλα του.

«Ήξερα τι να κάνω. Βέβαια όταν είμαστε στη μέση του δρόμου πρέπει να πάρεις και κάποια ρίσκα. Τα αυτοκίνητα έκοβαν είναι η αλήθεια αλλά περνάγανε δεξιά αριστερά και πάντα υπήρχε ο κίνδυνος αν κάποιος μιλάει στο κινητό ή κοιτάει δεξιά, αριστερά», είπε ο ίδιος.

Ο νεαρός αντιδρούσε σε όσους προσπαθούσαν να τον τραβήξουν στο πεζοδρόμιο. Ο Δημήτρης Παπανικολάου έδωσε αυτό που ήθελε εκείνη τη στιγμή ένα παιδί με αυτισμό, ηρεμία.

«Το αποπροσανατόλισα από αυτό που συνέβαινε εκείνη τη στιγμή και ξεκίνησα να τον βάλω σε μία άλλη κουβέντα, αρχίσαμε να μιλάμε για τις ομάδες. Μέσα στη μέση του δρόμου. Πήρα την προσοχή του από εκεί που ήθελε, φυσικά δεν τον ακούμπησα κάτι που είναι πολύ σημαντικό, να μην νιώσει βία και στη συνέχεια του είπα ότι θέλω να πιάσεις το μπράτσο μου, μετά μπορεί να σε κρατήσω κι εγώ να σε σηκώσω να πάμε στην άκρη».

Λίγα λεπτά μετά, το παιδί βρισκόταν στην ασφαλή αγκαλιά των γονιών του που αγωνιούσαν.

Πρόκειται για ένα παιδί μίας εκ των 180.000 οικογενειών που άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο βιώνουν τέτοιες καταστάσεις κάτι που κάνει επιτακτική την ανάγκη εκπαίδευσης νοσηλευτών του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας και απλών πολιτών για να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις που μπορεί να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή.

«Δεν θα υπάρχει εκεί πάντα ένας Δημήτρης Παπανικολάου που να έχει την γνώση να βοηθήσει. Παραδείγματος χάριν γιατροί και επαγγελματίες υγείας άλλων ειδικοτήτων. Παράδειγμα ένα παιδί με αυτισμό που θέλει να κάνει μία μαγνητική πρέπει να ξέρουμε πως να το χειριστούμε. Μικροβιολόγοι: Κάποιο παιδί θα πρέπει να κάνει μία αιμοληψία. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όλες οι επαγγελματικές ομάδες θα πρέπει να γνωρίζουν πως να χειριζόμαστε μία περίπτωση που μπορεί να τύχει κάτι σε ένα παιδί ή σε έναν ενήλικα με αυτισμό»., δήλωσε στην ΕΡΤ ο Κώστας Κώτσης, Πρόεδρος Παιδοψυχιατρικής Εταιρείας Ελλάδος

Σύμφωνα με μελέτες, υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται με αυτισμό περίπου 700 με 1000 παιδιά ετησίως.

ertnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση