HomeHL-PsilaΑφρική: Το άλυτο μυστήριο του δέντρου που «ματώνει»

Αφρική: Το άλυτο μυστήριο του δέντρου που «ματώνει»

Το bloodwood είναι γνωστό για το υψηλής ποιότητας ξύλο του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Pterocarpus Angolensis είναι ενδημικό δέντρο της Κεντρικής και Νότιας Αφρικής. Έχει γίνει ευρέως γνωστό ως bloodwood επειδή όταν κόβεται, βγαίνει από τον κορμό ένας βαθύς κόκκινος χυμός που μοιάζει με αίμα.

Το δέντρο αυτό συναντάται στην Αγκόλα, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια, το Εσβατίνι, την Τανζανία, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Ζιμπάμπουε και τη Ζάμπια, το Νότιο Σουδάν, τη Νιγηρία καθώς και σε ορισμένα μέρη του Μαλάουι.

Εδώ και χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων ανάμεσα σε ειδικούς, με το μυστήριο του «αίματος» να παραμένει άλυτο εδώ και δεκαετίες.

Το bloodwood είναι γνωστό για το υψηλής ποιότητας ξύλο του, το οποίο χρησιμοποιείται για την κατασκευή επίπλων και μουσικών οργάνων.

Διαθέτει φυσικές ιδιότητες που το καθιστούν ανθεκτικό στους τερμίτες και αναδίδει ένα ευχάριστο άρωμα. Επιπλέον, είναι ανθεκτικό στη φωτιά, γεγονός που το καθιστά την καλύτερη επιλογή για φύτευση γύρω από κατασκευές σε περιοχές όπου ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι αυξημένος.

Τα ξυλοτεμαχίδια χρησιμοποιούνται ως σημαντική πηγή αιματοξυλίνης, η οποία χρησιμοποιείται στην ιστολογία για χρώση, ενώ ο φλοιός και τα φύλλα έχουν διάφορες ιατρικές εφαρμογές.

Το εκχύλισμα χρησιμοποιείται ενίοτε ως δείκτης pH. Έχει καφετί χρώμα όταν είναι ουδέτερο, γίνεται κιτρινοκόκκινο σε όξινες συνθήκες και μωβ όταν είναι αλκαλικό.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση