HomeHL-WorldΔιπλή δίωξη σε βάρος του Νικολά Σαρκοζί

Διπλή δίωξη σε βάρος του Νικολά Σαρκοζί

Αρνείται τις κατηγορίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Διπλή κατηγορία απαγγέλθηκε από το δικαστήριο στον πρώην πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Ο ίδιος κατηγορείται για απόκρυψη δωροδοκίας μάρτυρα και για σύσταση ομάδας κακοποιών με σκοπό να διαπράξουν ως οργανωμένη συμμορία την παράβαση της απάτης κατά τη διάρκεια της ανακριτικής διαδικασίας. Η διπλή κατηγορία σε βάρος του Νικολά Σαρκοζί εντάσσεται στο πλαίσιο της υπόθεσης για τη φερόμενη παράνομη χρηματοδότηση από τη Λιβύη της προεκλογικής προεδρικής καμπάνιας του 2007.

Συγκεκριμένα, ο Νικολά Ζαρκοζί κατηγορείται ότι συμμετείχε σε επιχείρηση με στόχο να πείσουν τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας εναντίον του, τον Γαλλο-Λιβανέζο Ζιάντ Τακιεντίν, να αναιρέσει τις κατηγορίες για παράνομη χρηματοδότηση από τον Μουαμάρ Καντάφι ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Όλα ξεκίνησαν το 2020. Ενώ ήταν σε εξέλιξη το ανακριτικό σκέλος της εν λόγω υπόθεσης, o Ζιάντ Τακιεντίν ανακάλεσε τους ισχυρισμούς του. Μέσω συνέντευξής του υποστήριξε ότι Νικολά Σαρκοζί τελικά «δεν έλαβε ούτε ένα λεπτό για την προεδρική εκλογή», από τον τότε πρόεδρο της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι. Παράλληλα, κατηγόρησε τους ανακριτές ότι τον πίεζαν να καταδώσει τον Νικολά Σαρκοζί έναντι υποσχέσεων για ευνοϊκή μεταχείριση.

Στη συνέχεια, όταν οι ανακριτές πήγαν στο Λίβανο, όπου είχε διαφύγει ο Ζιάντ Τακιεντίν, για να του πάρουν νέα κατάθεση. Τότε ο Ζιάντ Τακιεντίν υποστήριξε ότι παραποιήθηκαν τα λόγια του στη συνέντευξη στο περιοδικό Paris Match του οποίου ιδιοκτήτης είναι στενός φίλος του Νικολά Σαρκοζί.

Πλέον, όσοι συμμετείχαν σε αυτή την επιχείρηση «αναίρεσης» κατηγορούνται μαζί με τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί για σύσταση συμμορίας που φέρεται να ξόδεψε πάνω από 600.000 ευρώ για να «πείσει» τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας να ανακαλέσει.

Από την πλευρά όμως, ο Νικολά Σαρκοζί αρνείται όλες τις κατηγορίες.

Ήδη η γαλλική Οικονομική Εισαγγελία τον παραπέμπει σε δίκη το 2025 για διαφθορά και παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας από τη Λιβύη, για δωροληψία, σύσταση συμμορίας και κλεπταποδοχή υπεξαιρεθέντων δημόσιων λιβυκών κεφαλαίων. Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα «προκύπτει ότι έγινε συμφωνία μεταξύ του Νικολά Σαρκοζί και του Μουαμάρ Καντάφι με στόχο τη χρηματοδότηση της εκλογής του πρώτου» με «διπλωματικά, οικονομικά και νομικά ανταλλάγματα» προς όφελος του λιβυκού καθεστώτος.

lifo.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση