HomeΚΡΗΤΗΡέθυμνο: Ειδικό σχέδιο οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών

Ρέθυμνο: Ειδικό σχέδιο οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πολιτών

ΙΟΛΑΟΣ 2 η ονομασία του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ολοκληρώθηκε η σύνταξη του «Ειδικού Σχεδίου Οργανωμένης Προληπτικής Απομάκρυνσης Πολιτών για λόγους προστασίας τους από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξαιτίας δασικών πυρκαγιών- ΙΟΛΑΟΣ 2»», από τα μέλη της ομάδας εργασίας η οποία συγκροτήθηκε για το συγκεκριμένο σκοπό, με απόφαση του Δημάρχου Ρεθύμνης κ. Γιώργη Χ. Μαρινάκη,  σε εφαρμογή επίσημων οδηγιών από τη Γενική Γραμματεία Πολιτική Προστασίας.

Η οριστικοποίηση του Ειδικού Σχεδίου, έγινε στη διάρκεια σύσκεψης των μελών της ομάδας εργασίας, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα (3/10/΄23) στην Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Ρεθύμνης υπό την προεδρεία  του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας & Κλιματικής Αλλαγής Δ.Ρ κ. Γιώργου  Σκορδίλη και με τη συμμετοχή του εκπροσώπων συναρμόδιων υπηρεσιών και ειδικότερα: Αστυνομικού Τμήματος Ρεθύμνης κ. Αναστάσιου Σκυργιανόγλου, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνης κ. Θεοδόσιου Χασάπη, αν.  εκπρόσωπο Λιμεναρχείου Ρεθύμνης κ.  Ιωάννη Τζουγανάκη, ΕΚΑΒ Ρεθύμνης  κ. Ανδρέα Βουρβαχάκη και  Τμήματος Τροχαίας Ρεθύμνης κ. Εμμανουήλ Κατσούγκρη.

ypogr-schediou-klim-allagis

Η σημερινή σύσκεψη αποτέλεσε συνέχεια δύο προγενέστερων,  άτυπων συνεδριάσεων (στις 5 και στις 19 Σεπτεμβρίου 2023), στη διάρκεια των οποίων τα μέλη της ομάδας εργασίας κατέθεσαν  τις προτάσεις και παρατηρήσεις τους επί της σύνταξης του  σχεδίου. Οι προτάσεις  συζητήθηκαν,  αξιολογήθηκαν και συνέβαλαν στη διαμόρφωση  της τελικής μορφής του παραρτήματος Β2, το οποίο εντάσσεται στο τελικό τεύχος του «Ειδικού Σχεδίου Οργανωμένης Απομάκρυνσης Πολιτών του Δήμου Ρεθύμνης εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών- ΙΟΛΑΟΣ 2» και  περιλαμβάνει:

  1. Προσδιορισμό περιοχών που ενδέχεται να εφαρμοστεί, μετά από σχετική εισήγηση, το μέτρο της μερικής ή ολικής οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης.
  2. Για κάθε μία από αυτές τις περιοχές καταγράφονται ως δεδομένα: :
  • Ο αριθμός των κατοίκων ανά τοπική κοινότητα που διαμένει μόνιμα βάσει του ΦΕΚ 2802Β/26-04-2023
  • Ο αριθμός του πρόσθετου πληθυσμού ανά οικισμό.
  • Ο αριθμός των ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες ανά οικισμό
  • Οι πιθανοί χώροι αρχικής συγκέντρωσης ανά οικισμό
  • Οι πιθανοί χώροι καταφυγής ανά οικισμό
  • Οι πιθανοί χώροι υποδοχής, οι οποίοι σε περίπτωση που το φαινόμενο της πυρκαγιάς δεν κατασταλεί εντός μερικών ωρών και η επιστροφή των πολιτών στις κατοικίες τους κρίνεται μη ασφαλής θα εγκατασταθεί υγειονομικός σταθμός φροντίδας με μέριμνα της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου, με σκοπό την διανυκτέρευση τους.
  • Τα μέσα που θα απαιτηθούν, κατά προσέγγιση, για την μεταφορά των πολιτών που δεν διαθέτουν ιδία μέσα
  • Οι πιθανοί οδοί διαφυγής και οι πιθανές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (μονοδρομήσεις, αντιδρομήσεις)
  • Οι τρόποι και τα μέσα ενημέρωσης των πολιτών
  • Ο αριθμός των υποδομών και των εγκαταστάσεων (Νοσοκομεία, Ιδρύματα κτλ) που συνορεύουν με δάση και δασικές εκτάσεις
  • Λίστα με τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης για όλες τις υποδομές και εγκαταστάσεις του Δήμου, που συνορεύουν με δάση και δασικές εκτάσεις
  1. Χαρτογραφικό υλικό στο οποίο να απεικονίζονται οι ανωτέρω οικισμοί με το σημείο αρχικής συγκέντρωσης, τις οδούς διαφυγής και τα σημεία καταφυγής σε καθένα από τα δύο εναλλακτικά σενάρια.

Μετά  από διαλογική συζήτηση και εμβριθή εξέταση των παραμέτρων του Παραρτήματος Β2 που παρουσιάστηκε στη σημερινή σύσκεψη, τα Μέλη της ομάδας εργασίας συνυπέγραψαν το σχετικό Πρακτικό, πιστοποιώντας  την ολοκλήρωση της  σύνταξης του « ΙΟΛΑΟΣ 2».

Τις θερμές ευχαριστίες του κατέθεσε ο Αντιδήμαρχος κ. Γιώργος  Σκορδίλης στα Μέλη της ομάδας εργασίας για τις ουσιαστικές παρεμβάσεις και τοποθετήσεις τους, την άριστη συνεργασία τους και την καθοριστική συμβολή τους στα προληπτικά μέτρα και  την κατάλληλη προετοιμασία  του Δήμου και των εμπλεκομένων υπηρεσιών του Ρεθύμνου στην προστασία της ανθρώπινης ζωής, του πρωτογενούς και του αστικού περιβάλλοντος από τον κίνδυνο της πυρκαγιάς.

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση