HomeHL-9Ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπέγραψε στα Χανιά 5 νέα έργα προϋπολογισμού 10,2 εκ. ευρώ

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης υπέγραψε στα Χανιά 5 νέα έργα προϋπολογισμού 10,2 εκ. ευρώ

Τα έργα που υπογράφηκαν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, υπέγραψε σήμερα πέντε (5) νέα έργα που αφορούν την Π.Ε. Χανίων. Τα έργα αφορούν στην βελτίωση της Παλαιάς Εθνικής Οδού στα όρια των Δήμων Αποκορώνου, Χανίων και Κισάμου, στον εκσυγχρονισμό του κεντρικού αρδευτικού αγωγού του Τ.Ο.Ε.Β. Χρυσοσκαλίτισσας, καθώς και στην αποκατάσταση ζημιών από θεομηνίες στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των Κεραμιών και του Ανατολικού Σελίνου.

«Προετοίμασαν οι υπηρεσίες σε συνεργασία με τους φορείς έργα 10,2 εκ. ευρώ για το επαρχιακό οδικό δίκτυο αλλά καθώς και το έργο του ΤΟΕΒ που είναι πολύ σημαντικό. Παράλληλα έχουμε την δημοπράτηση των 450 σημείων οδικής ασφάλειας σε όλη την Κρήτη που θα ξεκινήσει από τον επόμενο μήνα εδώ στα Χανιά και παράλληλα προετοιμάζουμε μελέτες για τα υπόλοιπα τμήματα του επαρχιακού οδικού δικτύου», δήλωσε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Για «σημαντικά έργα αποκατάστασης του επαρχιακού οδικού δικτύου», έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, εξηγώντας παράλληλα πως οι υπογραφές αφορούν και «έργα συντήρησης σε Αποκόρωνα, Χανιά και Κίσαμο και το έργο του ΤΟΕΒ που έχει ενταχθεί στο ΠΕΠ για τον εκσυγχρονισμό του Δικτύου», δήλωσε ο κ. Καλογερής.

Η υπογραφή έγινε παρουσία του Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, του Δημάρχου Αποκορώνου Χαράλαμπου Κουκιανάκη, του Αντιδημάρχου Χανίων Γιάννη Νικηφοράκη, του Αντιδημάρχου Κισάμου Θεόφιλου Χριστουλάκη, του εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Κισάμου Νεκτάριου Κουμάκη και της Γενικής Διευθύντριας Υποδομών Ελένης Δοξάκη, του Διευθυντή Τεχνικών Έργων Κρήτης Μιχάλη Ψαρουδάκη, της Προϊστάμενης Συγκοινωνιακών Έργων Τζούλιας Μπαρτολότσι καθώς και της Τμηματάρχη της ΔΑΑΚ Π.Ε. Χανίων Χρύσας Χαριτάκη.

Τα έργα που υπογράφηκαν

Συγκεκριμένα ο Σταύρος Αρναουτάκης υπέγραψε τις παρακάτω συμβάσεις:

«Εργασίες συντήρησης παλαιάς εθνικής οδού δικτύου στα διοικητικά όρια της Π.Ε. Χανίων», προϋπολογισμού 2.500.000 €. Αντικείμενο της εργολαβίας είναι η συντή-ρηση και βελτίωση της οδικής ασφάλειας της Παλαιάς Εθνικής Οδού εντός των ορίων των δήμων Κισάμου και Χανίων.
Συγκεκριμένα πρόκειται να γίνουν παρεμβάσεις:

Από Κολένι έως και Κίσαμο, σε συνδυασμό και συμπληρωματικά με το υπό εκτέλεση έργο βελτίωσης οδικής ασφάλειας.
Σε τμήμα του δρόμου από Καλαμάκι έως Χανιά
Σε τμήματα του δρόμου από Χανιά προς Αεροδρόμιο.

Το δεύτερο έργο αφορά «εργασίες συντήρησης εθνικού δικτύου του Δήμου Αποκο-ρώνου», προϋπολογισμού 1.100.000 €. Αντικείμενο της εργολαβίας είναι η συντή-ρηση και βελτίωση κατά τμήματα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Χανίων – Ρεθύμνου εντός των ορίων του δήμου Αποκορώνου. Οι κύριες παρεμβάσεις του έργου αφορούν τμήματα του δρόμου από Νιό Χωριό έως και την δυτική είσοδο των Βρυσών, καθώς και τμήματα από τον ανισόπεδο κόμβο Βρυσών του ΒΟΑΚ έως την δυτική είσοδο της Γεωργιούπολης. Σημειώνεται πως πρόκειται για το δεύτερο μεγάλο έργο βελτίωσης της Παλαιάς Εθνικής Οδού στον δήμο Αποκορώνου, καθώς πρόσφατα ολοκληρώθηκε στην περιοχή το πρώτο έργο προϋπολογισμού 1,2 εκ. €.

Το τρίτο έργο αφορά τον «Εκσυγχρονισμό κεντρικού Αρδευτικού Αγωγού Τ.Ο.Ε.Β. Χρυσοσκαλίτισσας και συγκεκριμένα το υποέργο: Εκσυγχρονισμός Κεντρικού Αρ-δευτικού Αγωγού Τ.Ο.Ε.Β. Χρυσοσκαλίτισσας» προϋπολογισμού: 2.091.208,64 Ευρώ.
Το φυσικό αντικείμενο του έργου έχει ως σκοπό τον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού δικτύου του ΤΟΕΒ Χρυσοσκαλίτισσας με κύριο αντικείμενο τις εργασίες αντικατάστασης του κεντρικού αγωγού μεταφοράς αρδευτικού νερού. Το μήκος του αγωγού που θα τοποθετηθεί είναι 4.657,00 m με σημείο εκκίνησης το φρεάτιο υδρομάστευσης των Πλοκαμιανών. Το μεγαλύτερο μήκος του αγωγού τοποθετείται εντός υφιστάμενου ορύγματος επί του ερείσματος του δρόμου της επαρχιακής οδού Καλουδιανά – Κεφάλι – Χρυσοσκαλίτσα.

Επίσης, στα πλαίσια του εκσυγχρονισμού του δικτύου θα γίνει και αντικατάσταση του υφιστάμενου ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού με τοποθέτηση ηλεκτροκίνητων Δικλείδων οι οποίες θα μπορούν να χειρίζονται με Τήλεκίνηση.
Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στην ορθολογική λειτουργία και στην βιωσιμότητα του ΤΟΕΒ Χρυσοσκαλίτισσας. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 -2020 της Περιφέρειας Κρήτης και θα υλοποιηθεί από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Χανίων.

Το τέταρτο έργο αφορά τις «επείγουσες εργασίες αντιμετώπισης κατολισθήσεων και αποκατάστασης οδοστρωμάτων και τεχνικών στο επαρχιακό οδικό δίκτυο Κεραμιών του Δήμου Χανίων» προϋπολογισμού 2.500.000 €.
Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει τις αναγκαίες επείγουσες επεμβάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και την αντιμετώπιση καθιζήσεων και κατολισθήσεων στον επαρχιακό δρόμο Χανιά – Νεροκούρου – Θέρισο, καθώς και στους λοιπούς επαρχιακούς δρόμους της Δ.Ε. Κεραμιών του δήμου Χανίων. Οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις θα γίνουν σε τμήματα των οδών, που εμφανίζουν μεμονωμένες και εκτεταμένες φθορές στον οδόστρωμα, καθιζήσεις του οδοστρώματος, κατολισθήσεις πρανών και ζημιές στα τεχνικά απορροής ομβρίων.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης υπέγραψε και την σύμβαση του έργου «Επείγουσες εργασίες αποκατάστασης ζημιών στο δρόμο Αγία Ειρήνη – Καμπανός – Ροδοβάνι – Τεμένια – Αζωγύρες και συνδεόμενοι δρόμοι», προϋπολογισμού 2.000.000 €. Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει τις αναγκαίες επείγουσες επεμβάσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και την αντιμετώπιση καθιζήσεων και κατολισθήσεων που προκλήθηκαν στην επαρχιακή οδό 27 από τις θεομηνίες του Φεβρουαρίου του 2019. Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν, προέκυψαν μετά από την εκπόνηση γεωτεχνικών μελετών σε 2 θέσεις, στην περιοχή Αζωγυρές του δήμου Καντάνου – Σελίνου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση