HomeΚΡΗΤΗΣε τροχιά υλοποίηση η Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης στο ΧΥΤΑ Χερσονήσου

Σε τροχιά υλοποίηση η Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης στο ΧΥΤΑ Χερσονήσου

Υπεγράφη η σύμβαση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η κατασκευή της Μονάδας Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης στο ΧΥΤΑ Χερσονήσου που θα σηματοδοτήσει μία νέα εποχή στη διαχείριση των απορριμμάτων με “πράσινο” αποτύπωμα βάσει των πλέον σύγχρονων προδιαγραφών.

Η σύμβαση υπεγράφη στα γραφεία του ΦΟΔΙΣΑ Βόρειας Πεδιάδας από τον Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννη Σέγκο και τους αναδόχους του έργου παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη. Διαδικτυακή παρέμβαση πραγματοποίησε ο Γενικός  Γραμματέας Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος και ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής Γιώργος Ζερβός.

Εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας Ηλέκτωρ Α.Ε. παραβρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος, Νικόλαος Σταθάκης.

ypografi-symvasis-1

Πρόκειται για ένα έργο – πυλώνα στη διαχείρισης των αποβλήτων στην Περιφέρεια Κρήτης και θα ενσωματώνει τεχνολογίες αιχμής για την μηχανική διαλογή των σύμμεικτων στα διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά, όπως και στην κομποστοποίηση.

«Είναι μία σημαντική ημέρα για τον Δήμο Χερσονήσου, την Κρήτη αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Η Κρήτη γυρίζει σελίδα στη διαχείριση των αποβλήτων δρομολογώντας μεγάλες υποδομές στη διαχείριση των απορριμμάτων», επεσήμανε στη διαδικτυακή του παρέμβαση ο Γενικός  Γραμματέας Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος.

«Η Κρήτη είναι πρωτοπόρα στο κεφάλαιο της διαχείρισης των απορριμμάτων, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα και τις σύγχρονες απαιτήσεις. Η Κρήτη μάλλον θα είναι η πρώτη περιφέρεια που θα επιτύχει τους στόχους που έχουμε θέσει με χρονικό ορίζοντα το 2030», σημείωσε ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ταμείου Συνοχής Γιώργος Ζερβός

ypografi-symvasis-2

«Από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε την υλοποίηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού, διαπιστώσαμε ότι μόνο μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο. Σε αυτό το πλαίσιο είχαμε εξαίρετη συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και σήμερα ολοκληρώνουμε αυτόν τον σχεδιασμό που περιλαμβάνει έργα 150 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για έργα με 100% χρηματοδότηση, διεκδικήσαμε τις πιστώσεις και κατορθώσαμε να επιτύχουμε τον στόχο που είχαμε θέσει», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

«Ο Δήμος Χερσονήσου γυρίζει σελίδα στον τομέα της διαχείρισης και επεξεργασίας απορριμμάτων δρομολογώντας οραματικές παρεμβάσεις με “πράσινο” αποτύπωμα που απαντούν στις ανάγκες των σύγχρονων πόλεων με ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική. Οι δυνατότητες της νέας μονάδας απαντούν σε προβλήματα του σήμερα και τις ανάγκες του μέλλοντος και αλλάζουν το status quo του τόπου μας σε μείζονα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων. Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο θα κατασκευαστεί με τις πλέον σύγχρονες, διεθνείς προδιαγραφές. Η υλοποίησή του προσφέρει οριστική λύση, με χρονικό ορίζοντα πολλών δεκαετιών και εξασφαλίζει ποιοτικότερους δείκτες προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας σε συνδυασμό με την αποδοτικότερη διαχείριση των πόρων στο ακανθώδες ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων», δήλωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος.

ypografi-symvasis-3

Το παρών στην υπογραφή της σύμβασης έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Ξυλούρης, οι Δήμαρχοι Μινώα Πεδιάδας και Αγίου Νικολάου Μανόλης Φραγκάκης και Αντώνης Ζερβός αντίστοιχα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου Γιώργος Χειρακάκης, οι Αντιδήμαρχοι Χερσονήσου Κώστας Αναστασάκης, Μανόλης Ανυφαντάκης, Κώστας Ζαχαριουδάκης, Μανόλης Καλαϊτζάκης και Γιώργος Μπαγουράκης καθώς επίσης και στελέχη του ΦΟΔΙΣΑ Βόρειας Πεδιάδας.

Τα χαρακτηριστικά της μονάδας

Η Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης θα παραλαμβάνει σύμμικτα απορρίμματα, ανακυκλώσιμα και οργανικά από προγράμματα διαλογής στην πηγή, θα παράγει υλικά που μπορούν να αποτελέσουν πρώτες ύλες για την βιομηχανία ανακύκλωσης, προάγοντας την κυκλική οικονομία και μεγιστοποιώντας τα οφέλη που θα προκύψουν από την ανάκτηση των υλικών.

Η δυναμικότητα της μονάδας ανέρχεται σε 72.000 τόνους και το ποσοστό εκτροπής αποβλήτων από την υγειονομική ταφή θα είναι 72%.

ypografi-symvasis-4

Το συνολικό ύψος της σύμβασης ανέρχεται σε 36 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Παράλληλα με την σύμβαση της κατασκευής της μονάδας, υπεγράφη και η σύμβαση για τον τεχνικό σύμβουλο που θα έχει την ευθύνη της υποστήριξης του ΦΟΔΙΣΑ Βόρειας Πεδιάδας για την επίβλεψη στην φάση κατασκευής.

ypografi-symvasis-5

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

Ο συμβατικός χρόνος κατασκευής της νέας μονάδας είναι δεκαοκτώ μήνες, ενώ η δοκιμαστική λειτουργία έξι μήνες. Μετά την πλήρη λειτουργία της θα εξυπηρετεί τους Δήμους Χερσονήσου, Αγίου Νικολάου, Μινώα Πεδιάδας, Βιάννου, Οροπεδίου Λασιθίου και θα επεξεργάζεται μέρος των οργανικών αποβλήτων του Δήμου Ηρακλείου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση