HomeΕΚΛΟΓΕΣΤουρισμός στην Κρήτη: Το «στοίχημα» της ισόρροπης Ανάπτυξης του νησιού και ο ρόλος της Περιφέρειας

Τουρισμός στην Κρήτη: Το «στοίχημα» της ισόρροπης Ανάπτυξης του νησιού και ο ρόλος της Περιφέρειας

Γράφει η Εβελίνα Μπάκιντα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Κρήτη και φέτος, σε μια χρονιά ιδιαίτερη λόγω των διεθνών δύσκολων συγκυριών, κερδίζει το στοίχημα του Τουρισμού, συνεχίζοντας να κατακτά κορυφές, όπως πράττει τα τελευταία χρόνια.

Τα στοιχεία είναι πραγματικά εντυπωσιακά μέχρι σήμερα, τόσο ως προς την τουριστική κίνηση, όσο και ως προς τα έσοδα, τονώνοντας την τοπική Οικονομία. Μια εικόνα, για την οποία κομβικό ρόλο παίζει, όπως συμβαίνει και τα προηγούμενα χρόνια και στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης, τη στιγμή που το «ταμείο» για τη φετινή χρονιά δεν έχει γίνει ακόμη.

Τα αποτελέσματα των πρωτοβουλιών του Σταύρου Αρναουτάκη και της συνεργασίας με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, οδηγούν στην επίτευξη στόχων, όπως είναι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, η διασύνδεση του με τον Πολιτισμό, τον αγροτικό τομέα, η ενίσχυση του brand name της Κρήτης και η ανάδειξη του κρητικού τρόπου ζωής.

Την ίδια ώρα βέβαια, ως κοινωνία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις όπως είναι: η γεωγραφική διαφοροποίηση, η εποχικότητα, ο παγκόσμιος ανταγωνισμός, η βιωσιμότητα, η τεχνολογία και ο ψηφιακός μετασχηματισμός, καθώς και οι παγκόσμιες κρίσεις (οικονομική – ενεργειακή), αλλά και τα απρόβλεπτα γεγονότα (πόλεμος στην Ουκρανία).

Για αυτό με ορίζοντα την Κρήτη του 2030, οφείλουμε να ενεργήσουμε έτσι ώστε να αναπτύξουμε περαιτέρω πρακτικές και στρατηγικές για να ενισχύσουμε τα παραπάνω κεκτημένα, αλλά και να απαντήσουμε στα ζητήματα του μέλλοντος, που έχουν να κάνουν με την ισόρροπη Ανάπτυξη του Τουρισμού του νησιού, την ανάπτυξη του θεματικού – βιωματικού Τουρισμού, ακολουθώντας τις τάσεις του παγκόσμιου τουριστικού ρευματος, αλλά και η υλοποίηση του σχεδίου για τον  «Πράσινο Τουρισμό και τις Πράσινες Επενδύσεις».

Το δεδομένο είναι πως οι βάσεις έχουν τεθεί, ώστε να διαμορφωθεί η στρατηγική προώθησης και προβολής της Περιφέρειας Κρήτης προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ενώ και το επιχειρησιακό σχέδιο υπάρχει. Ένα επιχειρησιακό σχέδιο που και στο μέλλον θα προωθεί τον εμπλουτισμό και τη διαφοροποίηση της τουριστικής προσφοράς, την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Η νέα αναπτυξιακή στρατηγική της Περιφέρειας Κρήτης, όπως αυτή έχει εκφραστεί δια μέσω του Σταύρου Αρναουτάκη αναγνωρίζει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της τουριστικής βιομηχανίας στο νησί και στηρίζει τον Τουρισμό με δράσεις: την ψηφιακή αναβάθμιση και ενίσχυσης τουριστικών και νέων επιχειρήσεων, τη διεθνή προβολή της Κρήτης και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και της φυσικής βιοποικιλότητας του νησιού μας.

Η Κρήτη εξάλλου ξεχωρίζει γιατί μιλάμε για ένα ποικιλόμορφο τουριστικό προϊόν σε μικρό γεωγραφικό χώρο, με καλές κλιματολογικές συνθήκες, με υψηλό επίπεδο υπηρεσιών και εξειδικευμένο προσωπικό.

Είναι στοιχεία που κάνουν τον Τουρισμό της Κρήτης να ξεχωρίζει έναντι των ανταγωνιστικών προορισμών. Φτάνουν όμως μονο αυτά;

Φυσικά και όχι. Για αυτό και λέμε ότι στο τουριστικό σύστημα πρέπει να ενταχθούν πολύ περισσότερο οι εναλλακτικές μορφές Τουρισμού, οι κινήσεις που στοχεύουν στον εμπλουτισμό της τουριστικής εμπειρίας και στην προσέλκυση ομάδων ειδικών ενδιαφερόντων  και η σύνδεση με το Περιβάλλον. Μιλάμε λοιπόν για την περαιτέρω  ανάπτυξη των ειδικών μορφών Τουρισμού, για τη στόχευση σε ειδικά τμήματα της αγοράς και τομείς που δεν έχουμε «αγγίξει» ακόμη σε μεγάλο βαθμό.

Το Περιβάλλον και η «Πράσινη Ανάπτυξη» είναι το στοίχημα του μέλλοντος και για τον Τουρισμό. Για αυτό και η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, που κάθε χρόνο γιορτάζεται στις 27 Σεπτεμβρίου, ήταν αφιερωμένη στον «Πράσινο» Τουρισμό. Είναι ένα στοίχημα που έχει γνώμονα τον πλανήτη μας και θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Είναι ο Τουρισμός του μέλλοντος που οδηγεί στην κάλυψη αναγκών και προσφερόμενων υπηρεσιών που έχουν να κάνουν με τις εμπειρίες ζωής, τις βιωματικές διακοπές με δόσεις… περιπέτειας, το γαστρονομικό Τουρισμό και φυσικά το δέσιμο με τον Πολιτισμό, την Ιστορία και τη Θρησκεία.

Μέσα από την παραπάνω ανάλυση κοινή διαπίστωση είναι ότι η Κρήτη είναι έτοιμη, ατενίζοντας το χρονικό ορίζοντα του 2030 με αισιοδοξία και σιγουριά ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και στις προκλήσεις, αφού έχει σχέδιο και όραμα.

Ένα όραμα, το οποίο – όλοι εμείς που αγαπάμε τον τόπο μας – οφείλουμε να συνεχίσουμε να υπηρετούμε προς όφελος των Κρητικών, ώστε αυτό να γίνει πράξη, φέρνοντας Δίκαιη, Ισόρροπη και βιώσιμη Ανάπτυξη από τη μια άκρη της ως την άλλη, από τα βόρεια παράλια ως το νότιο τμήμα της. Η Κρήτη μας εισέρχεται στη νέα εποχή με μεγάλες αξιώσεις και όραμα το συγκρητισμό – με «συγκολλητική ουσία» την Περιφέρεια Κρήτης – σε όλα τα επίπεδα και όλους τους τομείς του Τουρισμού!

*Η Εβελίνα Μπάκιντα είναι υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος ΠΕ Ηρακλείου με την Παράταξη «Για την Κρήτη μας, συνεχίζουμε» του Σταύρου Αρναουτάκη

Επιχειρηματίας, Ειδική στο Marketing (MSc), Πρόεδρος Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση