HomeHL-9Ημιμαραθώνιος Κρήτης: η μεγάλη γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού επιστρέφει

Ημιμαραθώνιος Κρήτης: η μεγάλη γιορτή του αθλητισμού και του πολιτισμού επιστρέφει

Περισσότεροι από 3.500 αθλητές θα συμμετέχουν στους αγώνες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πυρετός προετοιμασίας για την μεγάλη αθλητική διοργάνωση της Κρήτης τον Ημιμαραθώνιο Κρήτης που θα διεξαχθεί την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, ένα σπουδαίο αθλητικό γεγονός που προάγει τον μαζικό αθλητισμό και τον πολιτισμό. Την ερχόμενη Κυριακή στο Αρκαλοχώρι αναμένεται να πάρουν μέρος περισσότεροι από 3.500 αθλητές από 40 χώρες που θα πάρουν μέρους στους αγώνες των 21 χιλιομέτρων με ώρα εκκίνησης στις 9:10 το πρωί, των 10 χιλιομέτρων με εκκίνηση στις 8:50 το πρωί, των 5 χιλ. με εκκίνηση στις 12:10 το μεσημέρι, των 1.000 μέτρων για παιδιά με εκκίνηση στις 9:15, καθώς και του αγώνα ΑΜΕΑ στις 12:40.

Η διοργάνωση που στηρίζει οικονομικά τα παιδικά χωριά SOS και τον πανελλήνιο σύλλογο «η καρδιά του παιδιού» πραγματοποιείται από τον Αθλητικό Σύλλογο Υγείας Αρκαλοχωρίου (ΑΘΛΗ.Σ.Υ) με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Μίνωα Πεδιάδος και των πολιτιστικών συλλόγων Αρκαλοχωρίου, Βόνης, Θραψανού, Γαλατά, Χουμερίου και Ζωφόρων. Η αθλητική εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Υφυπουργείου Αθλητισμού.

Σήμερα στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου στην οποία συμμετείχαν: ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Πρόληψης και Κινητών Μονάδων Γιώργος Πιτσούλης, ο αντιδήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Κώστας Αραβιάκης, ο πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Υγείας Αρκαλοχωρίου Γιώργος Αλεβυζάκης και οι αθλητές Csere Gaspar από την Ουγγαρία, Lysanne Wilkens από την Ολλανδία, Mateusz Kaczor από την Πολωνία, Χριστόφορος Πρωτόπαππας από την Κύπρο και Σόνια Τσεκίνη από το Άργος.

Σε δηλώσεις που έγιναν αναφέρθηκαν:

Αντιπεριφερειάρχης αθλητισμού Γιώργος Πιτσούλης: «Την Κυριακή 1η Οκτωβρίου η «καρδιά» του αθλητισμού χτυπά στο Αρκαλοχώρι, με τη διεξαγωγή του Ημιμαραθωνίου Κρήτης, που αποτελεί πλέον θεσμό στις δρομικές διοργανώσεις καθώς προσελκύει αθλητές από όλο τον κόσμο. Οι χιλιάδες συμμετοχές των αθλητών όλων των ηλικιών επιβεβαιώνουν τη σημαντικότητα που διαδραματίζει ο μαζικός αθλητισμός στην καθημερινότητα των πολιτών. Θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους που συμβάλλουν στον επιτυχημένο αυτό αθλητικό θεσμό και ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους εθελοντές γιατί χωρίς την παρουσία τους δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθούν οι αγώνες. Ως Περιφέρεια Κρήτης είμαστε χαρούμενοι που συμμετέχουμε και στηρίζουμε αυτή τη σημαντική αθλητική διοργάνωση υψηλού επιπέδου που εμπλουτίζει τα αθλητικά δρώμενα του τόπου μας. Καλούμε μικρούς και μεγάλους να συμμετέχουν να τρέξουν να περπατήσουν να στηρίξουν και να χειροκροτήσουν τις προσπάθειες των δρομέων».

Ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδος, αντιδήμαρχος τεχνικών έργων Αραβιάκης Κώστας: «Ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης αποτελεί ένα κορυφαίο αθλητικό και πολιτιστικό γεγονός για την Κρήτη και το Δήμο Μινώα Πεδιάδας. Έχει καταφέρει να μπει δυναμικά στην πολιτιστική και αθλητική ζωή του τόπου και αποτελεί πλέον κομμάτι της ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών του. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχίας μέσα από τη συνένωση δυνάμεων που συμβάλλει στην ανάδειξη των αξιών του Αθλητισμού, του Εθελοντισμού και της κουλτούρας μας, με επίκεντρο τη φιλοξενία των ανθρώπων του τόπου μας, προσφέροντας μία μοναδική και αξέχαστη εμπειρία σε όλους. Ένας αγώνας για όλους, από επαγγελματίες αθλητές, μέχρι ερασιτέχνες δρομείς, οι οποίοι κάθε φορά απολαμβάνουν την άρτια και επιτυχημένη αυτή διοργάνωση. Ως Δήμαρχος της περιοχής, όπου διεξάγεται ο Ημιμαραθώνιος, εκφράζω τη στήριξη μου στη μεγάλη αυτή γιορτή του Αθλητισμού, που προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους μια μοναδική εμπειρία άθλησης, διασκέδασης και κρητικής φιλοξενίας. Ταυτόχρονα, επιθυμώ να συγχαρώ θερμά τον Αθλητικό Σύλλογο Υγείας Αρκαλοχωρίου για την εν λόγω -υψηλού επιπέδου- αθλητική διοργάνωση που προβάλλει το Δήμο μας εκτός κι εκτός συνόρων. Συγχαίρω επίσης τους τοπικούς φορείς, το σύνολο των χορηγών, υποστηρικτών, αλλά και όλους τους εθελοντές που συμβάλλουν τα μέγιστα στην υλοποίηση του Ημιμαραθωνίου Κρήτης. Με αυτές τις σκέψεις, περιμένουμε να υποδεχθούμε, με χαρά, αλλά και ασφάλεια, στο Δήμο μας όλους τους συμμετέχοντες δρομείς και τους επισκέπτες».

Ο πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Υγείας Αρκαλοχωρίου, Γιώργος Αλεβυζάκης: «Είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε την Κυριακή περισσότερους από 3.500 αθλητές από 40 χώρες και από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Περισσότεροι από 500 εθελοντές ετοιμάζουν την αθλητική και πολιτιστική γιορτή της Κυριακής. Καλούμε όποιον δεν θέλει να συμμετάσχει στους αγώνες να επισκεφθεί τα χωριά μας ως θεατής και να δει από κοντά αυτή την μεγάλη εθελοντική εκδήλωση που προβάλει την Κρητική φιλοξενία. Θα ήθελα να ευχαριστήσω για τη σημαντική βοήθεια το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού την Περιφέρεια Κρήτης τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας, τους χορηγούς μας, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Αρκαλοχωρίου , Χουμερίου , Γαλατά , Βόνης ,Ζωφόρων , Θραψανού και τους εκατοντάδες εθελοντές που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια ».

Από την πλευρά τους οι παρόντες αθλητές και αθλήτριες ευχαριστώντας την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Μινώα Πεδιάδας και τον αθλητικό σύλλογο ΑΘΛΗ.Σ.Υ, ανέφεραν ότι, ο αθλητισμός είναι υγεία, χαρά πολιτισμός. Η Κρήτη, όπως ανέφεραν, έχει κουλτούρα στον αθλητισμό και αποδεικνύεται από τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα που φιλοξενεί.
2
Πληροφορίες για τους αγώνες

Οι Αθλητές θα παραλάβουν τα πακέτα συμμετοχής τους το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου από την πλατεία Ελευθερίας Ηρακλείου από τις 11:00 έως τις 18:00.

Για την εφαρμογή των ληπτέων μέτρων τροχαίας, που ως σκοπό έχουν, την απρόσκοπτη και ασφαλή τέλεση των αγώνων, αλλά και την διευκόλυνση των μετακινήσεων των πολιτών, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία, όλων των οχημάτων, κατά τις ώρες 08:00 έως 14:00, την Κυριακή 01.10.2023, στην περιοχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδος και συγκεκριμένα:

• στη διαδρομή Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου-Μάχης Κρήτης- Ελ. Βενιζέλου- Σάββα Πέππα-Μάχης Κρήτης- Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου, καθώς και σε όλο το μήκος της επαρχιακής οδού από δημοτική ενότητα Αρκαλοχωρίου έως τοπική κοινότητα Χουμερίου,
• στη διαδρομή από Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου-Μάχης Κρήτης- Ελ. Βενιζέλου- επαρχιακή οδός Αρκαλοχωρίου προς τοπική κοινότητα Χουμερίου-Βόνης-Γαλατά-Θραψανού-δημοτική ενότητα Αρκαλοχωρίου- Ελ. Βενιζέλου-Μάχης Κρήτης- Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου,
• στην Επαρχιακή Οδό Αρκαλοχωρίου – Βιάννου στο τμήμα της από έξοδο τοπικής ενότητας Αρκαλοχωρίου έως την συμβολή της με την Επαρχιακή οδό τοπικής ενότητας Μάρθας – Σκινιά.

Η κυκλοφορία των οχημάτων στο οδικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Αρκαλοχωρίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδος που αναφέρεται παραπάνω κατά τις ώρες διακοπής της κυκλοφορίας, θα διεξάγεται μέσω παράπλευρών οδών.

Η κυκλοφορία των οχημάτων με κατεύθυνση από και προς τοπική κοινότητα Θραψανό, Βόνη, Γαλατά και Χουμέρι θα διεξάγεται από λοιπές παράπλευρες οδούς.

Η κυκλοφορία των οχημάτων προς τα δημοτικά διαμερίσματα Μάρθας και Σκινιά θα διεξάγεται από την επαρχιακή οδό Γαζέπι Μύλος-Αυλή-Κασσάνοι-Καραβάδω και Μουσούτα-Πουλιές-Ινί, αντίστοιχα.

Η διακοπή κυκλοφορίας θα πραγματοποιείται σταδιακά κατά μήκος της διαδρομής και θα αποδίδεται στην κυκλοφορία αμέσως μετά τη διέλευση των αθλητών.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων για την καλύτερη εξυπηρέτηση τους, να αποφύγουν την κίνησή τους στις παραπάνω περιοχές κατά τις ώρες της εκδήλωσης, να απομακρύνουν εγκαίρως τα σταθμευμένα οχήματά τους από τις ανωτέρω οδούς, να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση