HomeHL-HealthΚακοκαιρία Daniel: Απολυμάνσεις σε σπίτια και ελέγχους σε χωράφια ζητάει ο Σαρηγιάννης

Κακοκαιρία Daniel: Απολυμάνσεις σε σπίτια και ελέγχους σε χωράφια ζητάει ο Σαρηγιάννης

Ο καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πολύ δύσκολη παραμένει η κατάσταση στη Θεσσαλία μετά το φονικό και καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, με τον καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής είπε ότι «πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη για να δοθεί δυνατότητα οι κάτοικοι να δουν από κοντά ποια είναι η κατάσταση και μαζί με τις Αρχές και τους υγειονομικούς φορείς να δούμε το επίπεδο επιμόλυνσης των ίδιων των σπιτιών και των οικοσκευών».

Ο καθηγητής Σαρηγιάννης εκτιμά ότι θα υπάρχει επιμόλυνση του εδάφους

Ο ίδιος έκανε λόγο για μια διαδικασία απολύμανσης των σπιτιών πριν προσπαθήσουν να μπουν και χρησιμοποιήσουν οποιοδήποτε κομμάτι της οικοσκευής τους.

Ο καθηγητής έθεσε και το ζήτημα ελέγχου των σπιτιών για το εάν είναι κατοικήσιμα «γιατί όταν έχει μπει το νερό μέχρι το ταβάνι – και μάλιστα παραπάνω – στην πραγματικότητα αρχίζουν να τίθενται αμφιβολίες και για την ικανότητα των σπιτιών να κατοικηθούν».

Επικίνδυνο κοκτέιλ

Παράλληλα απέτρεψε τους κατοίκους των χωριών που ακόμη είναι σε κακή κατάσταση να έρθουν σε επαφή με τα σπίτια, «γιατί μπαίνουν στο νερό, γιατί έχουμε τα λιμνάζοντα ύδατα με πολύ μεγάλο αριθμό των νεκρών ζώων, την κινητοποίηση μιας σειράς από χημικά προϊόντα, φυτικά φυτοφάρμακα, πετρέλαια, βιομηχανικά λάδια από τα μηχανήματα δημιουργούν ένα κοκτέιλ το οποίο σε επίπεδο τοξικολογικό μπορεί να γίνει επικίνδυνο, ειδικά αν έρθουν σε επαφή είτε δερματική υπάρχουν εκδορές, είτε αν μπει στον οργανισμό τους μέσω της πόσης».

Για την κατάσταση του εδάφους

Όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση του εδάφους και αν θα μπορούν να καλλιεργηθούν ξανά τα χωράφια ανέφερε πως «θα πρέπει να φύγουν τα νερά, να κάνουμε αντίστοιχες δειγματοληψίες και αναλύσεις για να δούμε και στο έδαφος και μετά στα υπόγεια ύδατα αν υπάρχει συσσωρευμένη επιμόλυνση, κάποιου είδους επιμόλυνση υπάρχει, αλλά το θέμα είναι ότι είναι και μεγάλος όγκος του νερού, άρα υπάρχει αντίστοιχη αραίωση» και πρόσθεσε πως «το θέμα είναι κατά πόσον υπάρχουν σημεία υψηλής συγκέντρωσης τέτοιων μολυσματικών παραγόντων».

Μάλιστα, ο καθηγητής πρόσθεσε ότι σε μια τέτοια περίπτωση «θα πρέπει να γίνει αντίστοιχη ανάλυση για τον υδροφόρο ορίζοντα και αν υπάρχουν, υπάρχουν τεχνικές για να μπορέσει κανείς να αναμορφώσει την κατάσταση, να εξυγιάνει την ποιότητα του εδάφους και βεβαίως αντίστοιχα του νερού. Αν όχι, τότε φυσικά μπαίνουμε σε μια διαδικασία ομαλοποίησης σταδιακά. Θέλει όμως κάποιο χρόνο και για να γίνουν αυτές οι αναλύσεις και οι εκτιμήσεις και για να γίνει, όπου χρειαστεί, η διαδικασία της ανάταξης της υγείας του εδάφους, το οποίο θα πάρει τουλάχιστον ένα τετράμηνο, ίσως και λίγο παραπάνω».

Για την κατάσταση με τα φάρμακα

Τέλος, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, Αθανάσιος Κουτσούκης μίλησε για τη δύσκολη κατάσταση με τα φάρμακα στην περιοχή.

«Είχαμε καταστροφές σε φαρμακεία σε όλη τη Θεσσαλία, σε αποθήκες που κάνουν τη διανομή των φαρμάκων στις φαρμακαποθήκες για μια σειρά από εταιρείες με πολύ σημαντικά φάρμακα. Αυτό έγινε σε κεντρικές αποθήκες στην περιοχή του Βόλου στη Λάρισα.

Με τις πολλές διακοπές ρεύματος χάθηκαν φάρμακα ψυγείου από πολύ περισσότερα φαρμακεία από όσα είχαν πρόβλημα με το νερό, φάρμακα που καταστράφηκαν στα σπίτια των ανθρώπων που είχαν ήδη προμηθευτεί τα φάρμακά τους και θα τα ξαναπάρουν, αλλά πολλά από αυτά τα φάρμακα είναι ούτως ή άλλως σε έλλειψη στην ελληνική αγορά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουτσούκης υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έτσι και αλλιώς αντιμετωπίζει πρόβλημα στη ροή των φαρμάκων, ενώ «πλέον στην περιοχή θα είναι ακόμη μεγαλύτερο το πρόβλημα, όταν έχουν χαθεί και φάρμακα ψυγείου, όπως ινσουλίνες, όπως εμβόλια κ.ά., τα οποία δεν ξέρω πώς μπορούν να αντικατασταθούν. Θα πρέπει να αυξηθεί η ροή προς την περιοχή της Θεσσαλίας σε ορισμένα σκευάσματα».

Μάλιστα, σημείωσε πως έχουν δοθεί οδηγίες για αυτούς που έρχονται σε επαφή με τα μολυσμένα νερά, ενώ ανέφερε ότι «ζητούν αντιτετανικούς ορούς και αντιβιώσεις που πιάνουν ένα ευρύ φάσμα μικροβίων και έχουμε έλλειψη και στα δύο».

Τέλος , ο κ. Κουτσούκης περιέγραψε την κατάσταση λέγοντας πως σε πολλές περιοχές τα φαρμακεία δεν έχουν ανοίξει ακόμη αφού παραμένουν πλημμυρισμένα, ενώ σημείωσε ότι τις πρώτες ημέρες υπήρχε ζήτημα ακόμη και με το πώς θα μεταφερθούν φάρμακα ακόμα και στα φαρμακεία.

In.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση