HomeHL-TOPΗ συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: Δεν έχω πρόθεση για ανασχηματισμό – Αργεί ακόμα η Χάγη

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ: Δεν έχω πρόθεση για ανασχηματισμό – Αργεί ακόμα η Χάγη

«Έγιναν λάθη, μαθαίνουμε από τις αστοχίες»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με μια ερώτηση για τις καταστροφικές πλημμύρες ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού στο πλαίσιο της 87ης ΔΕΘ. «Το καιρικό φαινόμενο το οποίο κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε στη Θεσσαλία ήταν πρωτοφανές και έξω από τα μοντέλα και τα δεδομένα που κρίνουν με γνώμονα προηγούμενα περιστατικά», τόνισε σημειώνοντας πως κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την πραγματική έκτασή του. Μηνύματα από το 112 είχαν σταλεί σε όλη τη Θεσσαλία, στην πλημμύρα η σύσταση, η εντολή της Πολιτικής Προστασίας είναι να ανέβεις σε υψηλό όροφο και αυτό συνέβη στην περίπτωση της Θεσσαλίας και για αυτό δεν θρηνήσαμε μεγάλο αριθμό νεκρών» τόνισε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ψέμα τον ισχυρισμό ότι ο στρατός καθυστέρησε να παρέμβει. Σώσαμε ανθρώπινες ζωές επειδή δράσαμε συντονισμένα και με αυτοθυσία«, είπε. «Ιανό μπορούσαμε να προβλέψουμε και αυτό προέβλεψαν οι μετεωρολόγοι αλλά αυτό δεν ήταν Ιανός» είπε. Σημείωσε πως από το 2018 μέχρι σήμερα έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην πολιτική προστασία, και χαρακτήρισε μεγάλη κατάκτηση για τη χώρα μας τις εκκενώσεις και το 112.

Εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων με αυτοματοποιημένα πρωτόκολλα

Πρέπει να εμπλέκουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις πιο αποτελεσματικά και χωρίς γραφειοκρατία, χρειαζόμαστε πιο πολλά αυτομαποιημένα πρωτόκολλα εμπλοκής των ενόπλων δυνάμεων, να εκπαιδεύσουμε τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας σε Περιφέρειες και Δήμους ώστε να μπορέσουν να δουλέψουν συντονισμένα κάτω από μία κεντρική δομή για τα θέματα των πυρκαγιών. Προφανώς δεν είμαστε ικανοποιημένοι με την αντιπυρική προστασία αυτό το καλοκαίρι, ανέφερε και σημείωσε πως χρειαζόμαστε περισσότερα συστήματα και τεχνολογία εγκαίρου εντοπισμού.

Για τον Έβρο είπε πως σύμφωνα με τους επιστήμονες το μέγεθος της καταστροφής δεν ήταν τόσο μεγάλο όσο στην αρχή είχαμε φοβηθεί κατι που επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το πάρκο θα μπορέσει να αναγεννηθεί πιο γρήγορα από ό,τι πιστευόταν.

Για την επόμενη μέρα, είπε ότι το μεγάλο θέμα της Θεσσαλίας είναι η διαχείριση των υδάτων της: «Η επόμενη μέρα στη Θεσσαλία περνά απο την ορθολογική διαχείριση των υδάτων της» είπε και τόνισε ότι έχει ζητήσει βοήθεια από το εξωτερικό.

 

Το Ταμείο Ανάκαμψης προσωπικά το διαπραγματεύτηκα και έφερα 31 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν υπήρχαν. Έχουμε δυνατότητα να προσθέσουμε ευελιξία και πόρους που δεν μετράνε στο έλλειμμα και το χρέος για να κάνουμε παρεμβάσεις σε υποδομές. Το ίδιο ισχύει και για τα αδιάθετα του ΕΣΠΑ. Τα λίγα αδιάθετα που είχαμε 250-300 εκατ. ευρώ, θα τα απορροφήσουμε πλήρως. Δεν θα ησυχάσω αν δεν πείσω τους Ευρωπαίους ότι πρέπει να ενισχύσουμε το ταμείο αλληλεγγύης το 2024. Και φυσικά να πάρει η Ελλάδα ότι της αναλογεί για τη Θεσσαλία, ξεκαθάρισε.

«Έγιναν λάθη, μαθαίνουμε από τις αστοχίες»

 

Χρειάζονται περισσότερες προσομοιώσεις για φυσικές καταστροφές είπε ακόμα. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει καλόπιστος συμπολίτης μας που να αμφιβάλλει ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ και χτυπά και την πατρίδα μας. Γι’ αυτό θέλω να τονίσω ότι αναδείξαμε το ρόλο της Πολιτικής Προστασίας, είπε και συνέχισε: «Αλλά για αυτό επιμένω να ξαναδούμε τη διαχείριση των υδάτων», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Έχω την απαίτηση να κάνω αυτοκριτική. Πρέπει να μαθαίνουμε από τις αστοχίες μας. Ποτέ δεν είπα ότι δεν έγιναν λάθη στη διαχείριση του φετινού καλοκαιριού. (..) Παραδείγματος χάρη, στην περίπτωση του Ντανιέλ (..) Δεν αισθάνομαι ότι στην Πολιτική Προστασία έχουμε εντάξει όλα τα σημαντικά μετεωρολογικά δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας και γι αυτό και μια από τις πρώτες πρωτοβουλίες θα είναι η μεταφορά στην Πολιτική Προστασία και της ΕΜΥ αλλά και του Εθνικού Αστεροσκοπείου, έτσι ώστε κάτω από έναν φορέα να βρίσκεται όλο το επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Οι επιστήμονες δεν συμφωνούν πάντα σε όλα μεταξύ τους, αλλά είναι πολύ σημαντικό να συνομιλούν όλοι στην Πολιτική προστασία, ώστε να μπορούμε κι εμείς να κρίνουμε τα επιστημονικά δεδομένα τα οποία θέτουν στη διάθεση μας» ειπε.

Καμία πρόθεση για αναχηματισμό

Επίσης είπε ότι δεν έχει καμία προθεση να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. Η άποψη μου είναι ότι είναι καλό οι υπουργοί να δοκιμάζονται σε καινούρια χαρτοφυλάκια, είπε στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την κριτική στην κυβέρνηση. «Μπορεί να μην έκανα όλες τις ορθές επιλογές. Αμετακίνητοι υπουργοί δεν υπάρχουν. Όπως είπε οι υπουργοί αξιολογούνται σε δυο επίπεδα: αποτελεσματικότητα και συμπεριφορά» είπε. Δεσμεύτηκα να πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα και την πήραμε είπε και τόνισε ότι μία κυβέρνηση κρίνεται στο σύνολο της.

Για τις ασφάλειες ακινήτων και επιχειρήσεων

Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε να είναι υποχρεωτική η ασφάλεια σπιτιού, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε ότι όσα περισσότερα σπίτια ασφαλίζονται τόσο χαμηλότερα θα είναι τα ασφάλιστρα. Είναι ώρα να ανοίξουμε τη συζήτηση για την ασφάλεια επιχειρήσεων και σπιτιών.

«Το επιτελικό κράτος λειτούργησε»

«Διαλειτουργικότητα και στοχοδοσία εξασφαλίζει το επιτελικό κράτος. Είναι ένας τρόπος διοίκησης» είπε και τόνισε ότι λειτούργησε ικανοποιητικά το επιτελικό κράτος αφού δημιουργήθηκε συντονιστικό κέντρο και όλοι βρέθηκαν στον ίδιο χώρο με την δικιά του αρμοδιότητα ο καθένας είπε επισημαίνοντας ότι πρέπει να είναι συγκεκριμένη και τεκμηριωμένη η κριτική της αντιπολίτευσης, ενώ αναρωτήθηκε τι θα συνέβαινε εάν η θεομηνία αυτή συνέβαινε πριν από πέντε χρόνια. «Δεν κάναμε ακόμη την πρόοδο που θα θέλαμε σε αυτό το επίπεδο, και θα μας απασχολήσει ως προτεραιότητα τη δεύτερη τετραετία. Μην πετροβολούμε όμως έναν τρόπο λειτουργίας της κυβέρνησης τον οποίο εγώ θα στηρίζω γιατί δεν βλέπω άλλη εναλλακτική» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Για τα ελληνοτουρκικά: «Η Χάγη είναι πολυ μακριά» – Καμία συζήτηση για θέματα εθνικής κυριαρχίας

Εξαιρετικά θετικό γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας σε ανώτατο επίπεδο με την Τουρκία, απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά. Η Ελλάδα δεν άλλαξε την στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία. Όταν διαφωνούμε φροντίζουμε να μην φτάνουμε στα άκρα και να έχουμε εντάσεις. Η Χάγη είναι πολύ μακριά ακόμα, είπε και ζητήματα εθνικής κυριαρχίας δεν μπαίνουν στο τραπέζι ξεκαθάρισε. Τα υπόλοιπα μετά την συνάντηση με το τον κ. Ερντογάν.

Σε άλλη ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά είπε πως δεν υπάρχει κάποιος που να μην αντιλαμβάνεται πως σε μια διαπραγμάτευση μπορεί να πετύχει το 100% των στόχων του, και συνέχισε: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Ελλάδα να συζητήσει θέματα εθνικής κυριαρχίας. Η συζήτηση αυτή δεν είναι απλή. 40 χρόνια συζητάμε με την Τουρκία. Δεν είμαι αφελής, αλλά οφείλω να διερευνήσω αυτό το παράθυρο ευκαιρίας».

«Κάποια στιγμή η ακρίβεια θα υποχωρήσει αλλά οι αυξήσεις των μισθών θα είναι εδώ» – Θα ζητάμε εξηγήσεις απο τις εταιρείες για τις αυξήσεις στις τιμές

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ελληνικό νοικοκυριό είναι η ακρίβεια. Η αλήθεια είναι ότι το σούπερ μάρκετ είναι πολύ ακριβό. Η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Ούτε αυτό είναι δικαιολογία. Αντιμετωπίζεται με τρεις τρόπος. Ο πρώτος είναι επιδερμικός και έχει να κάνει με τα διάφορα επιδόματα. Η δομική απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας είναι η σταθερή και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος. Τώρα γίνεται με την αύξηση των μισθών, των συντάξεων. Το ξεπάγωμα των τριετιών θα αρχίσει από 1.1.2024. Όλα αυτά είναι σημαντικές παρεμβάσεις. Κάποια στιγμή η ακρίβεια θα υποχωρήσει αλλά οι αυξήσεις των μισθών θα είναι εδώ. Η δεύτερη σημαντική παρέμβαση έχει να κάνει με τη λειτουργία της αγοράς. Γίνονται πολύ συστηματικοί έλεγχοι. Θα πολεμήσουμε την αισχροκέρδεια με τη μέγιστη δυνατή αυστηρότητα. Έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να ερευνούμε αν αυξήσεις οι οποίες γίνονται είναι δικαιολογημένες. Θα ζητάμε εξηγήσεις από τις εταιρείες γιατί αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους. Δεν είναι εύκολος ο αγώνας. Απαιτεί συγκρούσεις τις οποίες είμαι αποφασισμένος να κάνω. Έχουμε ήδη επιβάλλει πρόστιμα. Είμαι αποφασισμένος να δώσω αυτή τη μάχη, δεν είναι εύκολο να την κερδίσουμε αλλά θα τη δώσουμε με όλα τα εργαλεία», είπε. «Είμαι αποφασισμένος αυτή τη μάχη να την δώσω δεν είναι εύκολο να την κερδίσουμε αλλά θα την δώσουμε τη μάχη αυτή με όλα τα εργαλεία τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην αγορά ότι ανεξαρτήτως του πόσο μεγάλος είσαι το κράτος θα είναι αμείλικτο αν παραβιάζεις τους νόμους και αν πατάς πάνω σε ένα γενικότερο κλίμα ακριβείας για να αυξήσεις τις τιμές σου« τόνιε

Για πάταξη φοροδιαφυγή: «Τα αποτελέσματα θα είναι μετρήσιμα – Ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης»

Ο κ. Μητσοτάκης σε ερώτηση για τα μέτρα που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής και πότε θα δούμε αποτελέσματα απάντησε τα εξής: «Ήδη έχουμε δει αποτελέσματα. Την προηγούμενη τετραετία κάναμε βήματα, τώρα θα κάνουμε άλματα. Τα μέτρα ήταν πολύ συγκεκριμένα και θα αποδώσουν. Δεν δυσκολεύτηκα να δώσω παραδείγματα συμπολιτών μας που δηλώνουν εισοδήματα και γεννώνται ερωτήματα πως ζουν. Η τεχνολογία μας βοηθά πολύ ώστε να κάνουμε διασταυρώσεις στοιχείων. Η παραβατικότητα δεν είναι μόνο φορολογική. Θα έχουμε τη δυνατότητα να ξέρουμε ποια έκταση που κάποιος μισθώνει σε κάποια παραλία. Και ο πολίτης να γίνει συμμέτοχος σε αυτή την προσπάθεια καταπολέμησης της παρανομίας. Αν δεν υπάρχει νομιμότητα παντού, κάποιοι αισθάνονται κορόιδα. Και όταν αισθάνονται διαχρονικά κορόιδα είναι εύκολο να καταφύγουν σε αυτή τη συμπεριφορά. Πρέπει να είμαστε πολύ κάθετοι για να ξαναχτίσουμε αυτές τις σχέσεις εμπιστοσύνης. Τα αποτελέσματα θα είναι μετρήσιμα, θα βοηθήσουν στο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα. Είναι ζήτημα οικονομικό αλλά και βαθιά κοινωνικής δικαιοσύνης».

Καμία αλλαγή στο εκλογικό νόμο – Με σταυρό οι ευρωεκλογές

Δεν είναι στις προθέσεις μου να κάνω καμία αλλαγή στον εκλογικό νόμο, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για τις ευρωεκλογές είπε ότι θα γίνουν με σταυρό.

Ερώτηση για το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να αναλάβει ευρωπαικό ρόλο είπε αστειευόμενος «Θυμάμαι ένα τραγούδι που λέει «δεν πάω πουθενά, εδώ θα μείνω». Έχω εκλεγεί με ένα υψηλό ποσοστό πρωθυπουργός και θα τιμήσω την εμπιστοσύνη του λαού την επόμενη 4ετια, είπε. Προτιμώ να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη, παρά να εκπροσωπώ την Ευρώπη στην Ελλάδα. Δεν έχω καμία πρόθεση να πάω πουθενά.

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση