HomeHL-WorldΗ Επίτροπος που έπλεκε στο Ευρωκοινοβούλιο και η στοχοποίηση για τους λάθος λόγους

Η Επίτροπος που έπλεκε στο Ευρωκοινοβούλιο και η στοχοποίηση για τους λάθος λόγους

Oι περισσότεροι χρήστες των social media στάθηκαν υπέρ της Σουηδού Επιτρόπου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, «πιάστηκε» από τις κάμερες να πλέκει μια ροζ μάλλινη κάλτσα, κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας για την κατάσταση της Ένωσης από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την Τετάρτη.

Η φον ντερ Λάιεν μιλούσε ενώπιον της Ολομέλειας στο Στρασβούργο της Γαλλίας, λίγους μήνες πριν τις κρίσιμες επερχόμενες ευρωεκλογές.

Η αγάπη της Γιόχανσον για το πλέξιμο δεν είναι κάτι το καινούργιο, ωστόσο η πρακτική της αυτή πυροδότησε πολλαπλά αρνητικά σχόλια, κυρίως από την πλευρά των ευρωσκεπτικιστών που βρήκαν αφορμή για να ρίξουν τα βέλη τους εναντίον της. Μεταξύ αυτών ο εμπνευστής και οπαδός του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, ο οποίος έγραψε στο X – πρώην Twitter. «Ακόμη και οι ίδιοι οι Επίτροποι της ΕΕ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βαριούνται μέχρι θανάτου με αυτά που έχει να πει».

Το 2021 οι φωτογράφοι είχαν απαθανατίσει την Ίλβα Γιόχανσον σε άλλη συνεδρίαση, να πλέκει μία μάλλινη μπλε κάλτσα, ενώ η ίδια έχει δηλώσει μεγάλη θαυμάστρια του πλεξίματος, το οποίο και αποτελεί μια διαδικασία που βοηθά στη χαλάρωση.

Η Επίτροπος δίνει και σχέδιά της δωρέαν στο διαδίκτυο προς τους ενδιαφερόμενους.

Παρά τα σχόλια των ευρωσκεπτικιστών, οι περισσότεροι χρήστες των social media στάθηκαν υπέρ της Σουηδού Επιτρόπου για τη συνήθειά της αυτή, αναφέροντας πως το πλέξιμο είναι ένα χόμπι που βοηθά στη συγκέντρωση, στη μείωση του στρες και υποδηλώνει ικανότητα στο multitasking. Επίσης πολλοί – δικαίως –  ανέφεραν πως ένας πολιτικός σε αυτό το επίπεδο πρέπει να κρίνεται από τα λεγόμενα και τις πράξεις του και όχι από το αν πλέκει σε μια δημόσια ακρόαση, ανεξαρτήτως της βαρύτητάς της.

«Μου θυμίζει τη μητέρα μου. Μπορούσε να πλέκει και να μας μιλάει την ίδια ώρα, χωρίς κόπο», αναφέρει χρήστης σε σχετικό thread στο Reddit, όπου και αρχικά «κυκλοφόρησε» το όλο θέμα. Άλλοι χρήστες ανέφεραν δε, πως τέτοιες πρακτικές θα έπρεπε να επιτρέπονται στις εργασιακές αίθουσες και στα meetings, αν δεν αποτελούν απόσπαση προσοχής για τους εργαζόμενους και συμβάλλουν στην καλύτερη απόδοσή τους.

Και πράγματι, αν θα έπρεπε να κριθεί από κάτι η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, αρμόδια για ζητήματα Μετανάστευσης, θα ήταν για την ίδια τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και για το αν και κατά πόσο αυτή λειτουργεί αποτελεσματικά τα τελευταία χρόνια. Η ίδια η Ίλβα Γιόχανσον που πρόσκεται στους Σοσιαλδημοκράτες, δήλωνε άλλωστε πρόσφατα στο Euronews πως είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τρίτες χώρες στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή παρά τις ανησυχίες για τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα τους, μετά το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου. Παραδεχόταν μάλιστα πως η μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ δεν λειτουργεί καλά και πως χρειάζεται ένα νέο σύμφωνο κοινής αποδοχής το οποίο θα πρέπει να ακολουθήσουν και η Πολωνία με την Ουγγαρία που ψήφισαν κατά της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο.

 

Προφανώς για τους ακροδεξιούς και τους ευρωσκεπτικιστές είναι πιο εύκολο να της επιτεθούν για το πλέξιμο, παρά για τις προσπάθειες συγκρότησης ενός πιο δίκαιο πλαισίου για την προστασία των μεταναστών και την ασφάλεια των μεταναστευτικών οδών στην Ένωση, την ώρα που τα ισχύοντα θεσμικά πλαίσια έχουν εκ του αποτελέσματος, αποτύχει.

Στο επίκεντρο το μεταναστευτικό

Σημειώνεται πως κατά την ομιλία της η φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε μεταξύ άλλων την επιτάχυνση των πράσινων στόχων και τη μεγαλύτερη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, ενώ ανακοίνωσε μια νέα δέσμη μέτρων για την αιολική ενέργεια, με στόχο την επιτάχυνση της αδειοδότησης και την βελτίωση της διαδικασίας των διαγωνισμών ΑΠΕ.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο μεταναστευτικό, αναφέροντας:

«Πάντα είχα ακλόνητη πεποίθηση ότι η μετανάστευση πρέπει να αντιμετωπιστεί. Χρειάζεται αντοχή και υπομονετική δουλειά», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται ενότητα εντός της Ένωσής. «Αυτό είναι το πνεύμα του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, δεν φαινόταν να υπάρχει κανένας πιθανός συμβιβασμός. Αλλά με το Σύμφωνο, επιτυγχάνουμε μια νέα ισορροπία. Μεταξύ της προστασίας των συνόρων και της προστασίας των ανθρώπων», τόνισε.

«Γνωρίζουμε ότι η μετανάστευση απαιτεί συνεχή δουλειά. Και πουθενά αυτό δεν έχει πιο ζωτική σημασία απ’ ό,τι στην καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων. Προσελκύουν απελπισμένους ανθρώπους με τα ψέματά τους. Τους βάζουν σε θανατηφόρες διαδρομές στην έρημο ή σε βάρκες που είναι ακατάλληλες για τη θάλασσα. Ο τρόπος που λειτουργούν οι διακινητές εξελίσσεται συνεχώς. Αλλά η νομοθεσία μας είναι πάνω από είκοσι χρόνια και χρειάζεται επείγουσα ενημέρωση. Χρειαζόμαστε λοιπόν νέα νομοθεσία και νέα δομή διακυβέρνησης. Χρειαζόμαστε ισχυρότερη επιβολή του νόμου», υπογράμμισε.

Η ίδια σημείωσε ότι «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή θα διοργανώσει μια διεθνή διάσκεψη για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων. Είναι καιρός να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την σκληρή και εγκληματική επιχείρηση».

news247.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση