HomeHL-9Κακοκαιρία Daniel: Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη – Φον ντερ Λάιεν

Κακοκαιρία Daniel: Σήμερα η συνάντηση Μητσοτάκη – Φον ντερ Λάιεν

Την υποστήριξη της Κομισιόν θα ζητήσει ο Μητσοτάκης για την αντιμετώπιση των καταστροφών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την έμπρακτη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να ζητήσει η κυβέρνηση, προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να ανταπεξέλθει απέναντι στις καταστροφές που προκάλεσε η επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.

Συγκεκριμένα, στις 10 το πρωί έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πρόεδρο της Κομισιόν Φον ντερ Λάιεν στο Στρασβούργο. Στόχος του πρωθυπουργού είναι η εξασφάλιση έκτακτης χρηματοδότησης προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία.

Τη διάθεση για θετική ανταπόκριση της Κομισιόν αποτύπωσε στις δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, λέγοντας «Η αποκατάσταση της Θεσσαλίας είναι ευρωπαϊκό ζήτημα, είναι ένα μεγάλο ευρωπαϊκό διακύβευμα και ως τέτοιο θα αντιμετωπιστεί” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς.

Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν για αυτόν τον σκοπό

Σύμφωνα με την Κομισιόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φον ντε Λάιεν αναμένεται να συζητήσουν για ακόλουθα χρηματοδοτικά εργαλεία:

α) Τα αδιάθετα κονδύλια της προηγούμενης περιόδου

Το ποσό αυτό υπολογίζεται γύρω στα 300 εκατ. ευρώ και αυτά μπορούν να διατεθούν άμεσα ή ως τα τέλη του χρόνου.

β) Το δημοσιονομικό πρόγραμμα που τρέχει μέχρι το 2027

Από το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο μπορούν να αντληθούν πολύ σημαντικοί πόροι μέσα από το Κοινωνικό Ταμείο, το έκτακτο ταμείο της ΕΕ για υποστήριξη των χωρών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Το ύψο της χρηματοδότησης εξαρτάται από το ύψος και τον τύπο των ζημιών που έχουν προκληθεί.

γ) Αναπροσαρμογή πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης

Η κυβέρνηση μετά από σχετική έγκριση μπορεί να λάβει κονδύλια από αυτό το ταμείο μετά για αποκατάσταση έργων υποδομής, αντιπλημμυρικά έργα, γεωργικά έργα και ενισχύσεις κ.τ.λ..

Περιορισμένοι οι πόροι για φέτος

Ο Πάολο Τζεντιλόνι, σε συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι η Κομισιόν θα βοηθήσει την Ελλάδα. Είπε δε ότι το έκτακτο ταμείο της Ε.Ε. θα αναλάβει την οικονομική υποστήριξη των χωρών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης).

Στην συνέχεια, ο Επίτροπος ανέφερε ότι όσα κράτη μέλη έχουν πληγεί από φυσική καταστροφή, εντός τριών μηνών, καλούνται να αναφέρουν στο Ταμείο Αλληλεγγύης το ύψος της εκτιμώμενης οικονομικής ζημιάς.

«Κάποια κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα ήδη από φέτος»

«Είμαι βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει να στηρίξει μέσω αυτού του έκτακτου ταμείου υποστήριξης, αλλά όχι μόνο μέσω αυτού, τις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα κρίση», είπε ο επίτροπος Οικονομίας.

Ακόμη, ο Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε πως η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτό το καλοκαίρι φωτιές και πλημμύρες – «φαινόμενα τα οποία δυστυχώς μαρτυρούν την ακραία κλιματική κρίση που αντιμετωπίζουμε».

Σχετικά με το πόσο σύντομα θα φτάσει η χρηματοοικονομική βοήθεια της Ε.Ε., ο Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι κάποια κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα ήδη από φέτος, αλλά με περιορισμένο τρόπο, αλλά το επόμενο έτος η βοήθεια θα είναι πολύ πιο ουσιαστική.

Τέλος, τον πρωθυπουργό αναμένεται να συνοδεύουν στις Βρυξέλλες και να μετάσχουν σε διευρυμένες συνομιλίες οι υπουργοί: Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση