HomeCity GuideΔήμος Ρεθύμνης: «Ειδικού Σχεδίου Οργανωμένης Απομάκρυνσης Πολιτών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών»

Δήμος Ρεθύμνης: «Ειδικού Σχεδίου Οργανωμένης Απομάκρυνσης Πολιτών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών»

Θα συμβάλει στον εκ των προτέρων σχεδιασμό για την έγκαιρη εφαρμογή του μέτρου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε σήμερα (5/9/’23) η ομάδα εργασίας για τη σύνταξη του «Ειδικού Σχεδίου Οργανωμένης Απομάκρυνσης Πολιτών του Δήμου Ρεθύμνης εξαιτίας δασικών πυρκαγιών», στην Τεχνική Υπηρεσία του Δ.Ρ. (κτίριο ‘Δελφίνι’), κατόπιν  πρόσκλησης του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ρεθύμνης.

Διευκρινίζεται ότι η εν λόγω  ομάδα συγκροτήθηκε με την υπ΄ αριθ. 5176/22-08-2023 απόφαση Δημάρχου και αποτελείται από τον Αντιδήμαρχο πολιτικής προστασίας & κλιματικής αλλαγής κ. Γεώργιο Σκορδίλη και εκπροσώπους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Αστυνομικού τμήματος, του Λιμεναρχείου και του ΕΚΑΒ Κρήτης.

Αντικείμενο στη συνεδρίασης αποτέλεσε ο καθορισμός του πλαισίου δράσης της  ομάδας εργασίας προκειμένου να ολοκληρωθεί η σύνταξη του  «Ειδικού Σχεδίου Οργανωμένης Απομάκρυνσης Πολιτών του Δήμου Ρεθύμνης εξαιτίας δασικών πυρκαγιών» σύμφωνα με το σχέδιο «ΙΟΛΑΟΣ 2».

Σημειώνεται ότι η κατάρτιση ενός τέτοιου σχεδίου θα συμβάλει στον εκ των προτέρων σχεδιασμό για την έγκαιρη εφαρμογή του μέτρου, χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη συλλογή πληροφοριών που κρίνονται απαραίτητες στη λήψη των αποφάσεων, λαμβάνοντας υπόψη και σχετικούς περιορισμούς με κυριότερο τον περιορισμό ότι είναι δύσκολη η εκ των προτέρων η γνώση και επακριβής περιγραφή σε ένα σχέδιο των συνθηκών κάτω από τις οποίες μπορεί να εκδηλωθεί και εξελιχθεί μια δασική πυρκαγιά στο μέλλον η οποία ενδέχεται να απειλήσει τη ζωή, την υγεία και τη περιουσία των πολιτών.

Σε αντίθετη περίπτωση, η απουσία εκ των προτέρων σχεδιασμού και η έλλειψη πληροφοριών που κρίνονται απαραίτητες στη λήψη των αποφάσεων, ενδέχεται να οδηγήσει σε αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα κατά την εφαρμογή του μέτρου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στις δυσκολίες που παρουσιάζονται σε κάποιες περιοχές, διατυπώθηκαν οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις των μελών των εμπλεκόμενων φορέων και συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα που θα ακολουθηθούν.

Το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτικής Προστασίας θεωρώντας την ύπαρξη και την ορθή σύνταξη του Ειδικού Σχεδίου ιδιαιτέρως σημαντική, θα συνεχίσει να βρίσκεται σε επαφή με τα μέλη των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων.

Με το τέλος της συνεδρίασης, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Σκορδίλης ευχαρίστησε τα μέλη της ομάδας εργασίας για την ουσιαστικές παρεμβάσεις και τοποθετήσεις τους, καθοριστικές για την ολοκλήρωση του «Ειδικού Σχεδίου».

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση