HomeΚΡΗΤΗΕπετειακές εκδηλώσεις για την 80η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου

Επετειακές εκδηλώσεις για την 80η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου

Mε την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023, στα Αμιρά Βιάννου, θα ξεκινήσουν οι εκδηλώσεις για την συμπλήρωση ογδόντα χρόνων από το Ολοκαύτωμα της Βιάννου -το δεύτερο μεγαλύτερο Ολοκαύτωμα από πλευράς αριθμού θυμάτων στην Ελλάδα που τελέστηκε από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, από τις 14 έως 16 Σεπτεμβρίου 1943.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την 1η Οκτώβρη 2023, στην Αθήνα, σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα που ακολουθεί.

Διοργανωτές είναι: Ο Δήμος Βιάννου και η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.

Συνδιοργανωτές Περιφέρεια Κρήτης και Δήμος Ηρακλείου

Υποστηρικτές Δήμος Μαλεβιζίου,  ΕΛΜΕ Ν. Ηρακλείου και ο  Σύλλογος Βιαννιτών Αττικής «Ο Διαβάτης»

Όλες οι εκδηλώσεις είναι υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

Σκοπός των εκδηλώσεων να τιμηθεί η μνήμη των νεκρών, να διατηρηθεί η μνήμη των ιστορικών γεγονότων  και να δοθεί ώθηση στο μείζον ζήτημα της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών.

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στα παιδιά της Βιάννου

Οι φετινές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης αφιερώνονται στα παιδιά της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας, τους μικρούς ήρωες και μάρτυρες που έχασαν τη ζωή τους από τη ναζιστική λαίλαπα και αποτελούν σύμβολα Αντίστασης και αγώνα. Αλλά και στα παιδιά που επέζησαν του ολέθρου και υποχρεώθηκαν στην πιο τρυφερή τους ηλικία να ανεβούν τον Γολγοθά της ορφάνιας, της φτώχειας, της καταπίεσης. Στον πατέρα, τον θείο, τον παππού μας, που υπέστησαν τα πάνδεινα στην πιο τρυφερή τους ηλικία αλλά δεν επέτρεψαν να φωλιάσει το μίσος στην ψυχή τους. Στους αγαπημένους μας συγγενείς και συνεπαρχιώτες που βγήκαν ζωντανοί από τις στάχτες της μαρτυρικής επαρχίας μας και δεν ξέχασαν: Είναι αυτοί που μας παραγγέλνουν: «Συνεχίστε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Εναντιωθείτε στις απόπειρες επανεμφάνισης του φασισμού και του ναζισμού. Αντιστρατευτείτε τις απόπειρες παραχάραξης και πλαστογράφησης της Ιστορίας. Κρατήστε ζωντανή την ιστορική μνήμη. Μείνετε στις επάλξεις του αγώνα για Δικαιοσύνη». Και αυτό θα πράξουμε!

Πρόγραμμα εκδηλώσεων    

Παρασκευή 8.9.2023, Πλατεία Αμιρά

  • 5.30μμ: Πορεία Ειρήνης και Δικαιοσύνης προς τον τόπο μαζικής εκτέλεσης στον Αμιρά. Παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων με την παρουσία επιζώντων του Ολοκαυτώματος.

o          Στην πορεία Ειρήνης και Δικαιοσύνης θα συμμετέχει η Heike Hänsel, τ. Βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) στη Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag) και στην πρώτη γραμμή του κοινού μας αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση, μαζί με αντιπροσωπεία Γερμανών Δημοκρατών – Αντιφασιστών.

o          Θα συμμετέχει, επίσης, ο γιατρός του ΕΣΥ και Σπαρταθλητής Στέργιος Αράπογλου, που την Άνοιξη του 2023 πραγματοποίησε το μοναδικό εγχείρημα να διανύσει τρέχοντας τους μαρτυρικούς τόπους της Ελλάδας, υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, για να στηρίξει τον αγώνα για Μνήμη και Δικαιοσύνη!

o          Ακολουθεί λιτό δείπνο στο καφενείο του Αμιρά και συζήτηση για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Παρεμβαίνουν η Heike Hänsel και ο Στέργιος Αράπογλου.

  • 8.30 μμ: Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου ζωγραφίζουν τη Μάχη της Κρήτης.

o          Προβάλλονται τα 391 έργα ζωγραφικής μαθητών της Ε’ και Στ’ τάξης από 14 Δημοτικά Σχολεία του νομού Ηρακλείου για τη Μάχη της Κρήτης.

Προλογίζουν οι εκπαιδευτικοί Γιάννης Διακάκης, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου και Γιώργος Καλογεράκης, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στο τέλος της εκδήλωσης θα απονεμηθούν τιμητικοί έπαινοι στους μαθητές που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία της Ένωσης Θυμάτων και του Δήμου Βιάννου.

  • 9.15: Απονομή βραβείων – τιμητικών επαίνων:

o          Στη Δημοτική Χορωδία «Στάθης Μάστορας» για την προσφορά της στον πολιτισμό της Βιάννου

o          Στον Σπαρταθλητή και γιατρό του ΕΣΥ Στέργιο Αράπογλου για την προσφορά του στον αγώνα για Μνήμη και Δικαιοσύνη!

o          Στον δημοσιογράφο Μανώλη Σπανάκη για τη συμβολή του στην ανάδειξη του Ολοκαυτώματος της Βιάννου

  • 9.30 μμ: Συναυλία με τη Δημοτική Χορωδία Βιάννου «Στάθης Μάστορας» υπό τη διεύθυνση του Ορέστη Κουσαθανά.

Σάββατο 9.9.2023, Πλατεία Αμιρά

«ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΒΙΑΝΝΟΥ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ»

Εκδήλωση αφιερωμένη στους μικρούς ήρωες της Βιάννου

  • 7.30 μμ: Παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Ανδρουλιδάκη «Μνήμες Κατοχής – Ανοιχτές πληγές στο χρόνο».

o          Το βιβλίο παρουσιάζουν η Άννα Μανουκάκη-Μεταξάκη, φιλόλογος – συγγραφέας και ο Ανδρέας Ανδρουλιδάκης, συγγραφέας του βιβλίου. Προλογίζει ο Αριστομένης Α. Συγγελάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου. Χαιρετισμό απευθύνουν ο Δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης κι εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης.

  • 8.30 μμ: Οι μαθητές μιλούν για το Ολοκαύτωμα των χωριών της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας.
  • Μαθητές του Γυμνασίου της Άνω Βιάννου παρουσιάζουν μαρτυρίες επιζώντων και μικρές ιστορίες για το Ολοκαύτωμα των χωριών της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας τον μαύρο Σεπτέμβρη του 1943.
  • 9.15 μμ: Απονομή βραβείων – τιμητικών επαίνων:

o          Τιμούμε τη μνήμη των μικρών αδελφών Βερβελάκη, της Ευαγγελίας (8 ετών), της Μαρίας (12 ετών) και του Στέλιου (15 ετών), που με τη θυσία τους έγιναν φωτεινά σύμβολα Αντίστασης στον φασισμό. Για το σκοπό αυτό απονέμουμε τιμητικό έπαινο στα μέλη της  οικογένειας Βερβελάκη.

Επίσης βραβεύονται:

o          Η Heike Hänsel, τ. Βουλευτής του κόμματος της Αριστεράς (Die Linke) στη Γερμανική Ομοσπονδιακή Βουλή (Bundestag) για την θεμελιώδη συμβολή της στον κοινό μας αγώνα για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση.

o          Ο Δρ. Ανδρέας Αγγελάκης για την προσφορά του στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου.

  • 9.30 μμ: Συναυλία με τους Ακρίτες του Νότου.

Κυριακή 10.9.2023, Πανδημοτικό Ηρώο Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου

10.00 πμ: Δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίων Πάντων χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα

10.30 πμ: Επίσημη τελετή μνήμης Ολοκαυτώματος Βιάννου

  • Επιμνημόσυνη δέηση από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα
  • Ομιλία για το ιστορικό του Ολοκαυτώματος της Βιάννου από τον Αριστομένη Α. Συγγελάκη, Πρόεδρο της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου και της Δ.Ε. του Μουσείου Ολοκαυτώματος Βιάννου.
  • Προσκλητήριο Νεκρών.
  • Κατάθεση στεφάνων
  • Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των νεκρών.
  • Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.
  • Απόδοση του Ύμνου της Βιάννου, από τη Μικτή Χορωδία της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Τετάρτη 13.9.2023, Ηράκλειο, Κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης

  • 8.30 μμ: Συναυλία Ειρήνης και Δικαιοσύνης με τον Βασίλη Λέκκα, τον Μάνο Παπαδάκη και τη Νατάσσα Παπαδοπούλου – Τζαβέλλα.

Οι τρεις καλλιτέχνες θα ερμηνεύσουν για πρώτη φορά μαζί το τραγούδι «Τρεις Σταυροί» του Μάνου Παπαδάκη, εμπνευσμένο και αφιερωμένο στα αδέλφια Βερβελάκη, την Ευαγγελία 8 ετών, τη Μαρία 12 ετών και τον Στέλιο 15 ετών, που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο από τον τακτικό γερμανικό στρατό γιατί αρνήθηκαν να αποκαλύψουν πού κρυβόταν ο πατέρας τους. Τα αδέλφια Βερβελάκη με τη γενναιότητα και το ανυπότακτο φρόνημά τους νίκησαν τον φασισμό κι έγιναν φωτεινά ορόσημα αντίστασης και αυτοθυσίας.

Πέμπτη 14.9.2023, πρωί: Τελετές μνήμης στις εκκλησίες και τα μνημεία των χωριών της Βιάννου.

18-30.9.2023, «Κηποθέατρο Μάνος Χατζιδάκις», Ηράκλειο.

Έκθεση: «Οι θηριωδίες της ναζιστικής Γερμανίας στην Κρήτη».

Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη, 19.9.2023, 7:30 μμ

Οργάνωση έκθεσης ιστορικού αρχειακού υλικού (φωτογραφίες και κείμενα) με τίτλο «Οι θηριωδίες της ναζιστικής Γερμανίας στην Κρήτη». Πρόκειται για το υλικό που περιλαμβάνει η περίφημη «Έκθεσις της Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη» με την υπογραφή των Νίκου Καζαντζάκη, Ιωάννη Καλιτσουνάκης, Ιωάννη Κακριδή, Κωνσταντίνου Κουτουλάκη. Η έκθεση πραγματοποιείται από την Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, τους Δήμους Μαλεβιζίου, Ηρακλείου και Βιάννου και την ΕΛΜΕ ν. Ηρακλείου, υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Εγκαίνια έκθεσης «Οι θηριωδίες της ναζιστικής Γερμανίας στην Κρήτη»: Κηποθέατρο «|Μ. Χατζιδάκις», Τρίτη, 19.9.2023, 7:30 μμ

–           Χαιρετισμό απευθύνουν οι συνδιοργανωτές: ο Περιφερειάρχης Κρήτης, οι Δήμαρχοι Βιάννου, Ηρακλείου, Μαλεβυζίου, η Πρόεδρος της ΕΛΜΕ ν. Ηρακλείου και ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δ. Βιάννου

–           Ομιλητές:

Γιώργος Τζωράκης, Δρ. Αρχαιολόγος – Ιστορικός, ιστορικός επιμελητής του φωτογραφικού αρχείου Κουτουλάκη

Μανώλης Δρακάκης, Αν. Καθηγητής Ιονίου Πανεπιστημίου, ιστορικός επιμελητής του φωτογραφικού αρχείου Κουτουλάκη

Γιώργος Καλογεράκης, Διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα

–           «Μουσικός Επίλογος»:

Συμμετέχουν η Λίλη Δάκα, πιάνο και οι απόφοιτοι του Μουσικού Σχολείου Ηρακλείου Κωνσταντίνος Μπουτσόλης, κλαρινέτο και Λευτέρης Μπουτσόλης, κοντραμπάσο.

Ιστορική επιμέλεια φωτογραφικού αρχείου Κουτουλάκη: Γιώργος Τζωράκης και Μανώλης Δρακάκης

Επιμέλεια έκθεσης «Οι θηριωδίες της ναζιστικής Γερμανίας στην Κρήτη»:

–           Στέλλα Νησιώτη, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και

–           Δέσποινα Συγγελάκη, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Αντιδήμαρχος Ηρακλείου.

Κυριακή, 1 Οκτωβρίου 2023, 11.30 πμ, εκδήλωση στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Βιαννιτών Αττικής «Ο Διαβάτης».

Διαφήμιση
Διαφήμιση