HomeΕΛΛΑΔΑΡιζικό λίφτινγκ στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας

Ριζικό λίφτινγκ στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας

Ο ισχύων κώδικας θεωρείται πλέον αναχρονιστικός, καθώς θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 2013. Τα προβλήματα που ανέδειξε η ενεργειακή κρίση και το χρονοδιάγραμμα για τις αλλαγές.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Προς ριζική αναμόρφωση οδεύει ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Το τμήμα Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ ανέλαβε να ετοιμάσει σχετική γνωμοδότηση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία θα παραδοθεί στα τέλη του έτους.

Η θέσπιση και η τροποποίηση του παραμένει στην αρμοδιότητα του υπουργείου, καίτοι, η Αρχή έχει ζητήσει ουκ ολίγες φορές ως τώρα η συγκεκριμένη ευθύνη να περάσει σε αυτήν.

Ο ισχύων Κώδικας θεωρείται πλέον αναχρονιστικός, καθώς θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 2013 και έκτοτε το περιεχόμενο των διατάξεων του δεν έχει αλλάξει, έστω κι αν μεσολάβησαν σημαντικές ανακατατάξεις στην αγορά προμήθειας ρεύματος.

Οι ελλείψεις του φάνηκαν κυρίως στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, οπότε, όπως υποστηρίζεται από την αγορά, καταγράφεται από μερίδα καταναλωτών, των αποκαλούμενων κακοπληρωτών, εκμετάλλευση της απουσίας πρόβλεψης ρυθμίσεων για μετακινήσεις από πάροχο σε πάροχο χωρίς υποχρέωση αποπληρωμής των προηγούμενων χρεών.

Στο διάστημα αυτό φαίνεται να γιγαντώνεται και η Καθολική Υπηρεσία, στην οποία βρήκαν στέγη όχι μόνον όσοι καταναλωτές αδυνατούν, πραγματικά, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, αλλά και εκείνοι που κρύφθηκαν εκεί για να τις αποφύγουν. Σήμερα στην Καθολική Υπηρεσία μπορεί να παραμείνει ένας καταναλωτής επ’ άπειρον.

Όλα αυτά τα ζητήματα, σε συνδυασμό με την ουσιαστική προαγωγή του ανταγωνισμού και την ενίσχυση της προστασίας των καταναλωτών θα γίνει προσπάθεια να θεραπευθούν και να αντιμετωπισθούν μέσα από έναν καινούριο Κώδικα σύγχρονο, που να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες.

Προφανώς, φαίνεται ότι έχει ωριμάσει πλέον ο χρόνος για τις επερχόμενες παρεμβάσεις, δεδομένου ότι η σημερινή ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει ζητήσει από τη ΡΑΑΕΥ τη σχετική γνωμοδότηση. Να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου κώφευσε συστηματικά στο πάγιο αίτημα των προμηθευτών να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του ενεργειακού τουρισμού, όπως και η ανεξέλεγκτη παραμονή στην Καθολική Υπηρεσία, που γιγάντωσαν συνδυαστικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη στην αγορά.

Ο Κώστας Σκρέκας είχε επιτρέψει την ελεύθερη μετακίνηση από προμηθευτή σε προμηθευτή και μάλιστα χωρίς κανένα πέναλτι. Παρά το γεγονός ότι είχε συσταθεί και άτυπη επιτροπή από το ΥΠΕΝ, με τη συμμετοχή της τότε ΡΑΕ και προμηθευτών, για την αλλαγή των διατάξεων του Κώδικα σχετικά με τις μετακινήσεις πελατών και την αντιμετώπιση των προβλέψεων για την Καθολική Υπηρεσία, ουδέποτε κατέληξε σε απόφαση. Δεν ευνοούσαν και οι εκλογές που μεσολάβησαν.

Τώρα, φαίνεται ότι αυτό αλλάζει, με τη σαρωτική αλλαγή όλου του Κώδικα. Η ΡΑΑΕΥ έχει, πέραν της γνωμοδότησης, την εποπτεία της αποτελεσματικής εφαρμογής του Κώδικα, με την έκδοση ερμηνευτικών αποφάσεων και κατευθυντήριων οδηγιών. Επίσης, η Αρχή δέχεται παράπονα και καταγγελίες, τα οποία εξετάζει και επιβάλει πρόστιμα στους παραβάτες.

Έχει, δηλαδή, με άλλα λόγια, συνολική εικόνα για το πώς λειτουργεί ο Κώδικας, τις αδυναμίες και τις «τρύπες» του, ως ρυθμιστής της ενεργειακής αγοράς, συνεπώς, θεωρείται εύλογο το αίτημα του να αποκτήσει και την ευθύνη για την τροποποίηση του, που γίνεται με απόφαση του ΥΠΕΝ. Κι όπως όλα δείχνουν, δεν θα αλλάξει αυτό, τουλάχιστον, σε αυτή τη φάση.

Ενόψει της γνωμοδότησης, συνεπώς, που θα ετοιμάσει η ΡΑΑΕΥ, πραγματοποιείται την ερχόμενη Κυριακή, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ημερίδα από την Αρχή, στην οποία κλήθηκαν να συμμετάσχουν, η ηγεσία του ΥΠΕΝ, καθώς και εκπρόσωποι, εμπλεκόμενων υπουργείων (Αγροτικής Ανάπτυξης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης), Διαχειριστών (ΔΑΠΕΕΠ, ΔΕΔΔΗΕ), φορέων (Συνήγορος του Καταναλωτή), οργανώσεων καταναλωτών και των προμηθευτών.

 Αθηνά Καλαϊτζόγλου
Διαφήμιση
Διαφήμιση