HomeΚΡΗΤΗΛαϊκή Συσπείρωση: Να μη μείνει κανένα παιδί στην Κρήτη εκτός ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ

Λαϊκή Συσπείρωση: Να μη μείνει κανένα παιδί στην Κρήτη εκτός ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ

Ερώτηση προς την Περιφέρεια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εκατοντάδες παιδιά στον δήμο Ηρακλείου αποκλείστηκαν από τα ΚΔΑΠ, σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των γονέων που είναι αγανακτισμένοι και διεκδικούν αγωνιστικά την ικανοποίηση του δικαιώματος των παιδιών τους στον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τη δημιουργία. Δικαίωμα,  που γίνεται πολυτέλεια, στην οποία -φυσικά- πρόσβαση θα έχουν μόνο όσοι μπορούν να αντέξουν το κόστος.

Συγκεκριμένα, σοβαρές είναι οι  καταγγελίες μονογονεϊκών οικογενειών,  ανέργων, ΑμΕΑ, τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, που ενώ πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια και τις άλλες προϋποθέσεις για τα ΚΔΑΠ, φέτος, με πλήρη φάκελο, δεν έχουν λάβει το voucher που δικαιούνται και παραμένουν εκτός δομών.  Πετάχτηκαν έξω, μολονότι υπάρχουν κενές θέσεις, επειδή  τα voucher  χορηγούνται με βάση τη μοριοδότηση και μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού. Έτσι, πολλές οικογένειες, αν και «δυνητικά δικαιούχοι», αποκλείστηκαν, απλώς και μόνο επειδή η χρηματοδότηση δεν επαρκεί για όλους.

Ενδεχομένως η ίδια κατάσταση επικρατεί και στην υπόλοιπη Κρήτη, χωρίς ακόμη σαφή στοιχεία,  αφού η ΕΕΤΑΑ δεν δίνει αναλυτικά στοιχεία για τα voucher που τελικά ενεργοποιούνται ανά δήμο, για να μην καταρρίπτονται τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης για τους τάχα «αυξημένους» προϋπολογισμούς.

Χαρακτηριστικό των ανάλγητων επιλογών υπουργείου και κυβέρνησης είναι ότι στο σεισμόπληκτο Αρκαλοχώρι δόθηκαν μόλις 8 voucher και στα Ανώγεια μόνο 1 !

Εξίσου ανάλγητο είναι ότι οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ, με 10, 15 και 20 χρόνια δουλειάς, παραμένουν σε διαρκή εργασιακή ομηρία. Ανανεώνουν κάθε χρόνο τις συμβάσεις εργασίας τους, αφού συνδέονται με το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, που θέτει σε αμφισβήτηση τη συνέχεια των δομών και των εργαζομένων σε αυτές.  Ο αποκλεισμός των παιδιών από τα ΚΔΑΠ δυνητικά έχει συνέπειες και στους εργαζόμενους, αφού έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του κλεισίματος των δομών και συνεπώς με ενδεχόμενη απόλυση ή μετατροπή σε μερικής απασχόλησης των συμβάσεων τους που λήγουν στις 31 Αυγούστου.

Επιπλέον, ο  αποκλεισμός των παιδιών από τα ΚΔΑΠ θα έχει τεράστιες αρνητικές συνέπειες τόσο για τα παιδιά και τις ψυχοσωματικές ανάγκες τους, όσο και για τους γονείς που επιφορτίζονται με αποκλειστικά ατομική ευθύνη για καθετί που αφορά στα παιδιά τους, σε μια χρονιά, μάλιστα,  που ξεκινά με συσσωρευμένα οξυμένα προβλήματα των λαϊκών οικογενειών,  με την εργασιακή ανασφάλεια, το πενιχρό οικογενειακό εισόδημα και τον εφιάλτη της ακρίβειας.  Ταυτόχρονα, φέρνει τις λαϊκές οικογένειες αντιμέτωπες με το πρόβλημα φύλαξης των παιδιών όταν και οι δύο γονείς δουλεύουν απογευματινές ώρες.

Την ίδια στιγμή, είναι πρόκληση ότι για όλη την Κρήτη υπάρχουν μόνο 3 ΚΔΑΠ ΜΕΑ! 1 στον δήμο Ηρακλείου, για το οποίο δόθηκαν μόλις 15 μόλις voucher, 1 στην Ιεράπετρα και 1 στο Μαλεβίζι!  Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι μαθητές των Ειδικών Σχολείων, τις απογευματινές ώρες, να μένουν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους, λόγω της έλλειψης προγραμμάτων Δημιουργικής Απασχόλησης σε Δημόσιες δομές, τόσο για παιδιά και εφήβους όσο και για νέους.

Την ευθύνη που τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ συρρικώνονται, ενώ θα έπρεπε να επεκτείνονται λόγω των αυξημένων αναγκών, την έχουν όλες οι κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν τις λαϊκές ανάγκες ως «κόστος» και βάσει των κατευθύνσεων της ΕΕ για αποσπασματικές «παροχές» και μέτρα, για περιορισμένο χρονικό διάστημα, με ημερομηνία λήξης και  με αβέβαιη τη χρηματοδότηση.

Αυτή την αντιλαϊκή πολιτική κατά την οποία η όποια παρέμβαση του κράτους παίρνει τη μορφή «λοταρίας της φτώχειας», ευκαιριακή και με ημερομηνία λήξης, την αποδέχονται και οι δημοτικές αρχές και η περιφερειακή αρχή που δε διεκδικούν την ουσιαστική αναβάθμιση και λειτουργία τους και τη μονιμοποίηση των εργαζόμενων, αλλά υλοποιούν τη γενικότερη κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης ακόμα και των ισχνών προνοιακών δομών που έχουν απομείνει στην Τοπική Διοίκηση.

Η περιφέρεια Κρήτης, που έχει αναλάβει δεκάδες πρωτοβουλίες για θέματα που δεν είναι αρμοδιότητά της και προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων,  δεν έχει πάρει θέση, ως ο φορέας που εκπροσωπεί και τις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες, απέναντι σε ένα ζήτημα το οποίο αφορά την πιο ευαίσθητη ηλικία των παιδιών και τον οικογενειακό προγραμματισμό της λαϊκής οικογένειας.

Με βάση τα παραπάνω, καλούμε τον κ. περιφερειάρχη να απαντήσει αν προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες,  ώστε να ζητήσει από την κυβέρνηση:

  • Άμεση κρατική επιχορήγηση για να στηριχθούν όλα τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ στην Κρήτη και να καλυφθούν όλα τα παιδιά που παραμένουν αδικαιολόγητα εκτός ΚΔΑΠ, στον δήμο Ηρακλείου και όπου αλλού στην Κρήτη, για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση με τη διασφάλιση της δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών.
  • Να μην πραγματοποιηθεί καμία απόλυση εργαζόμενου ή μετατροπή σύμβασης από πλήρους σε μερικής απασχόλησης.
  • Τα δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ να είναι πλήρως στελεχωμένα και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι που εργάζονται στα ΚΔΑΠ, όμηροι των ληξιπροθέσμων χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
  • Να ιδρυθούν και να επεκταθούν τα δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ στην Κρήτη, με εξασφάλιση της κτιριακής επάρκειάς τους, καταλληλότητας, υποδομής, ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες, με τη διασφάλιση μόνιμης χρηματοδότησης,  με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Να παρέχονται οι σχετικές υπηρεσίες αποκλειστικά από μόνιμες κρατικές δομές αναπτυγμένες πανελλαδικά, χρηματοδοτούμενες κατά 100% από κεντρικούς δημόσιους πόρους, με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και κλάδων.

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση