HomeΚΡΗΤΗ«Ανενόχλητοι» βασικοί ύποπτοι από τη μεγάλη σπείρα των «βομβιστών της Κρήτης»

«Ανενόχλητοι» βασικοί ύποπτοι από τη μεγάλη σπείρα των «βομβιστών της Κρήτης»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σειρά ερωτημάτων για μη κλήση σε απολογία βασικών κατηγορουμένων για τη δράση δύο εγκληματικών οργανώσεων στην Κρήτη με τη συμμετοχή σχεδόν 100 ατόμων διατυπώνουν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και τοπικοί παράγοντες οι οποίοι εκφράζουν φόβους για «εκδικητικές ενέργειες».

Ανάμεσα σε αυτούς που δεν έχει κληθεί στις δικαστικές αρχές είναι και άτομο που φέρεται να οργάνωνε βομβιστική επίθεση στο σπίτι και στο ΙΧ του δημάρχου Σφακίων κ. Παύλου Πολάκη πιθανόν έπειτα από εντολή καταπατητών της περιοχής που διεκδικούσαν ξαφνικά μία δημόσια έκταση.

Επιπλέον δεν έχουν κληθεί και άλλα πρόσωπα που προχωρούσαν σε σύνθετες εγκληματικές ενέργειες. Και αυτό επειδή τα αρμόδια ανακριτικά γραφεία στην Κρήτη είναι «κλειστά» και όλη η δικαστική έρευνα έχει αδρανοποιηθεί, με φόβο να αρχίσει ένας νέος κύκλος εγκληματικών επιθέσεων.

Η εξάρθρωση

Η ΕΛ.ΑΣ. προ τριών εβδομάδων ανακοίνωσε -ύστερα από πολύμηνη έρευνα- την εξάρθρωση δύο εγκληματικών οργανώσεων, η πρώτη από τις οποίες ενέχεται σε υποθέσεις ληστείας, εκβίασης, βομβιστικών επιθέσεων, διακεκριμένες κλοπές· η δεύτερη στην κατοχή, διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών ουσιών και καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης.

Η έρευνα ξεκίνησε από την ένοπλη επίθεση που εξαπέλυσαν τα μέλη της σπείρας τη 16η Ιανουαρίου 2014 κατά του σπιτιού επιχειρηματία που διατηρεί δύο νυχτερινά καταστήματα στην πόλη του Ρεθύμνου. Από την παρακολούθηση των υπόπτων και την ανάλυση των τηλεφωνικών κλήσεων βρέθηκε και ο αρχηγός της σπείρας.

Σε μια υποκλαπείσα συνομιλία ωστόσο διαπιστώθηκε ότι ένας ιδιώτης από την περιοχή των Σφακίων τού ζητούσε εκρηκτικά για μια επίθεση εναντίον του δημάρχου της περιοχής. Το σχέδιο επίθεσης δεν υλοποιήθηκε καθώς αστυνομικοί της Ασφάλειας Ρεθύμνου, οι οποίοι στο μεταξύ υπέκλεπταν τις συνομιλίες των ποινικών, εντόπισαν (δήθεν σε τυχαίο έλεγχο) τα εκρηκτικά στο σπίτι του συλληφθέντος στην περιοχή της Επισκοπής. Συνολικά, κατασχέθηκαν 3,2 κιλά ζελατοδυναμίτιδας και 833 γραμμάρια αμμωνιοδυναμίτιδας.

Ελεύθεροι ύποπτοι

Ο ύποπτος τότε μετά την απολογία του μόνο για κατοχή εκρηκτικών αφέθηκε ελεύθερος. Ωστόσο τώρα συντάχθηκε νέα δικογραφία εναντίον του για το σχέδιο της βομβιστικής επίθεσης και ενώ θεωρείται από τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης (στο παρελθόν είχε κατηγορηθεί και για άλλα αδικήματα) δεν έχει κληθεί να απολογηθεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο 12 από τους δεκάδες εμπλεκόμενους έχουν οδηγηθεί ενώπιον των δικαστικών λειτουργών μετά την επ’ αυτοφώρω σύλληψή τους.

Ωστόσο στη δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνονται εντυπωσιακά στοιχεία για τις επιχειρησιακές δυνατότητες και την ευρηματικότητα των μελών της σπείρας στην Κρήτη. Έτσι διαπιστώθηκε ότι σχεδιαζόταν ληστεία στην έπαυλη επιχειρηματία στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης. Πίστευαν ότι υπήρχαν εκεί 3 εκατομμύρια ευρώ!

Στη δικογραφία αναφέρεται ότι οι Κρητικοί ήρθαν σε επαφή μέσω κρατουμένου στις φυλακές  με εργαζόμενο στην έπαυλη, ο οποίος  πιθανολογείται ότι εργαζόταν ως προσωπικό ασφαλείας. Έτσι θα αδρανοποιούσαν κάμερες και άλλα συστήματα ασφαλείας.

«Ιερείς» και υδραυλικοί

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι κρητικοί δράστες είχαν σχεδιάσει να ντυθούν… ιερείς αλλά είχαν αγοράσει βαν από τη Βουλγαρία προκειμένου να το μετατρέψουν σε όχημα της Αστυνομίας και να ξεγελάσουν τους διώκτες τους. Ωστόσο το άτομο που θα τους εξασφάλιζε την πρόσβαση στην έπαυλη δεν συνεργάστηκε τελικά και το σχέδιο ματαιώθηκε…

Επιπλέον τα μέλη της σπείρας φέρεται να σχεδίαζαν διάρρηξη στο σπίτι μιας 73χρονης στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου μετά την εκμυστήρευση ενός υδραυλικού που είχε μια τεχνική εργασία σε αυτό και ο οποίος είδε στο υπόγειο ένα χρηματοκιβώτιο. Ο υδραυλικός υπέθεσε ότι θα φυλάσσονταν σε αυτό χρήματα και κοσμήματα μεγάλης αξίας και έσπευσε να ενημερώσει τα μέλη της σπείρας για τον «θησαυρό».

Η 73χρονη διέμενε στο σπίτι με τον γιο της και είχαν ως φύλακες δύο σκύλους. Τα δύο ζώα εξουδετερώθηκαν με κρέας το οποίο ήταν εμποτισμένο με υπνωτικό. Τελικά όμως το χρηματοκιβώτιο δεν βρέθηκε και οι δράστες πήραν μόνο όσα χρήματα και κοσμήματα εντόπισαν στην κρεβατοκάμαρα…
tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση