HomeHL-9Ο αρχαιολογικός θησαυρός του Γιούχτα υφίσταται ταλαιπωρία από κτίσμα της παλαιάς αμερικανικής βάσης

Ο αρχαιολογικός θησαυρός του Γιούχτα υφίσταται ταλαιπωρία από κτίσμα της παλαιάς αμερικανικής βάσης

 Φόβος για μεγαλύτερη καταστροφή αφού καταρρέει - Φωτογραφίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα αρχαιολογικό θησαυρό που εκτείνεται πάνω από τον Ιερό Κορυφής του Γιούχτα, στην Κρήτη, αντιμετωπίζει απειλή από ένα κτίσμα που συνδέεται με την παλαιά αμερικανική βάση. Παρά την ύπαρξη απόφασης για την κατεδάφισή του, η κατάσταση παραμένει άθικτη, με ανησυχητικές συνέπειες για την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

ikona_viber_2023-08-19_09-33-09-786

Το Ιερό Κορυφής του Γιούχτα, ένα μητροπολιτικό ιερό που χρονολογείται από τη μινωική εποχή και εκτείνεται για περίπου 1500 χρόνια, αποτελεί σημαντικό μνημείο με άριστη αρχιτεκτονική μορφή. Έχει αναμφισβήτητη σχέση με το ανάκτορο της Κνωσού, ιδίως κατά τη νεοανακτορική περίοδο. Περιβάλλεται από περίπου 40 ορεινούς τόπους λατρείας που έχουν ανακαλυφθεί τα τελευταία 50 χρόνια στην Κρήτη, αλλά αποτελεί το μοναδικό με άθικτη αρχιτεκτονική.

Παρά τη σημαντική του ιστορική και αρχαιολογική αξία, το Ιερό Κορυφής του Γιούχτα έχει υποστεί καταπάτηση από κτίσμα ενός πρώην αμερικανικού στρατιωτικού σταθμού.

Το κτίσμα αυτό, που κτίστηκε στο βόρειο τμήμα του ιερού, έχει προκαλέσει σοβαρές ζημίες και καταστροφή στον αρχαιολογικό θησαυρό, ενώ έχουν καταγραφεί και περιστατικά λεηλασίας αναθημάτων.

Παρότι υπήρξε απόφαση από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων για την «απομάκρυνση» του κτιρίου, αυτή δεν έχει υλοποιηθεί ποτέ. Μετά από αγωνιώδη προσπάθεια της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων εκδόθηκε απόφαση του ΚΑΣ (1979-1980) περί  «απομακρύνσεως’ του εν λόγω κτιρίου το οποίο σημειωτέον καταρρέει. Βεβαίως η απόφαση ουδέποτε υλοποιήθηκε.

Η αφαίρεση του κτιρίου είναι πρωτίστως ένα βήμα προς την προστασία της ιστορικής και πολιτιστικής αξίας του Ιερού Κορυφής του Γιούχτα. Είναι επίσης μια έκφραση σεβασμού προς την τοπική παράδοση και την πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής.

ikona_viber_2023-08-19_09-32-45-636

Αυτός ο πολύτιμος αρχαιολογικός θησαυρός, που συνδέεται με την αρχαία πνοή της Κρήτης, δικαιούται να διατηρηθεί για τις επόμενες γενεές.

Τέλος, θα σηματοδοτήσει το σεβασμό στη μακραίωνη ιστορική και  τοπική παράδοση ενός τόπου που «προστατεύεται» από την αρχαιολογική Νομοθεσία, η οποία συνήθως χρησιμοποιείται κατα το δοκούν. αλλά και από το πρόγραμμα Natura.

Είναι γνωστό ότι το όρος Γιούχτας, το «βουνό» των Αρχανιωτών, αποτελεί  και σπάνιο βιότοπο.

Αλκινόη Μοσχίδου

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση