HomePost ItΣτο επίκεντρο το ζήτημα της γεώτρησης στον Γιούχτα

Στο επίκεντρο το ζήτημα της γεώτρησης στον Γιούχτα

Κοινή ανακοίνωση δημοτικών συμβούλων «Λαϊκής Συσπείρωσης»Ηρακλείου και Αρχανών-Αστερουσίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το κακόγουστο «σόου» αντιπαράθεσης που στήνεται μεταξύ των δημοτικών αρχών Ηρακλείου και Αρχανών-Αστερουσίων για την ανόρυξη γεώτρησης από τη ΔΕΥΑΗ στο Γιούχτα, έχει ΕΝΑΝ σκοπό: να κρύψουν τις ευθύνες ΟΛΩΝ ΤΟΥΣ για την πολιτική διαχείρισης του νερού που εφαρμόζουν και η οποία οδηγεί το λαό στις Αρχάνες, τα γύρω χωριά, τις νότιες περιοχές του Ηρακλείου, να λέει το «νερό νεράκι».

Ποιοι κυβερνούσαν τόσα χρόνια το κράτος, την περιφέρεια και τους δύο Δήμους; Δεν ήταν αυτοί οι ίδιοι παράγοντες των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς, και οι καιροσκόποι παρατρεχάμενοι; Ποιανού την πολιτική εφαρμόζανε; Την πολιτική που λέει ότι το νερό πρέπει να είναι εμπόρευμα, για να κάνουν «μπίζνες» Δήμοι, ΔΕΥΑ και μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ η λαϊκή οικογένεια να χρυσοπληρώνει έργα, δίκτυα και λογαριασμούς, και τελικάνα κουβαλάει «εξάδες» το εμφιαλωμένο νερό!

Αυτοί πουτάχα «υπερασπίζονται» τους δημότες του ενός ή του άλλου δήμου, κοροϊδεύουν! Ούτε θέλουν, ούτε μπορούν να λύσουν τα προβλήματα της ύδρευσης που αντιμετωπίζει ο λαός. Την ώρα που κάνουν πως διεκδικούν, ως δημοτικοί άρχοντες, πατρότητες υπόγειων νερών, ορκίζονται και υπηρετούν πιστά μια πολιτική που δεν έχει σχεδιασμό για ολοκληρωμένη αξιοποίηση του νερού προς όφελος του λαού και χαρακτηρίζεται από τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, κακή ποιότητα και αργό ρυθμό κατασκευής τους και τεράστιες απώλειες νερούαπότα δίκτυα. Είναι η πολιτική που διέλυσε δομές όπως το ΙΓΜΕ, που είχε σημαντική συμβολή στην καταγραφή και μελέτη υπόγειων νερών. Που υποχρεώνει όλες τις υπηρεσίες νερού και αποχέτευσης των Δήμων να δουλεύουν με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Που οδηγεί σε άντληση πόσιμου νερού από λιγοστές γεωτρήσεις, αφήνοντας πολλές πηγές αναξιοποίητες. Μελέτες για φράγματα και άλλα έργα μένουν στα συρτάρια, ενώ καμιά αξιοποίηση των νερών της βροχής δεν γίνεται. Τα αφήνουν να χάνονται στη θάλασσα, αφού πρώτα προκαλέσουν και ζημιές, λόγω έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων.

Το κράτος δεν χρηματοδοτεί έργα, ενώ οι Δήμοι ποτέ δεν διεκδίκησαν κρατική χρηματοδότηση. Έτσι, οι κυβερνήσεις μπορούν να στηρίζουν με αυτούς τους πόρους τις μεγάλες επιχειρήσεις! Τα όποια έργα, γίνονται με μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ τα σχέδια των μεγαλοεπενδυτών τρέχουν με «fast-track» διαδικασίες. Το κόστος έργων συντήρησης-λειτουργίας μεταφέρεται στον καταναλωτή φουσκωμένο με τέλη και προσαυξήσεις. Το σάπιο  σύστημα που όλοι οι παραπάνω υπερασπίζονται, ο καπιταλισμός, ούτε θέλει, ούτε μπορεί να καλύψει τις λαϊκές ανάγκες. Πάνω και από την ανάγκη επιβίωσης και πρόσβαση σε πόσιμο νερό βάζει τα κέρδη! Εμείς, σήμερα, τώρα, διεκδικούμε αποφασιστικά και άμεσα:

  • Φτηνό νερό για τον λαό. Άμεση μείωση τιμολογίων. Κατάργηση κάθε τέλους και προσαύξησης.
  • Εξασφάλιση επάρκειας για λαϊκή κατανάλωση, με ελεγμένο, ποιοτικό πόσιμο νερό, με σταθερή ροή και πίεση.
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση των νερών που θα αφορά την έρευνα, την προστασία και την πλήρη αξιοποίησή τους κατά υδατικό διαμέρισμα.
  • Άμεση υλοποίηση αναγκαίων έργων από αρμόδιο κρατικό φορέα, με κρατική χρηματοδότηση, χωρίς ΣΔΙΤ ή συμβάσεις παραχώρησης. Καμία επιχειρηματική δραστηριότητα!
  • Καμία διακοπή νερού λόγω οφειλής σε άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, φτωχούς αγρότες και επαγγελματίες. Καμία μεταφορά χρεών στις εφορίες.

Καλούμε τον λαό να παλέψει σήμερα για να είναι το πόσιμο νερόκοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα!

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους Δήμους Ηρακλείου και Αρχανών-Αστερουσίων

Βρύσαλης Δημήτρης, Γενετζάκης Γιώργος, Καρκαβάτσος Μανώλης, Κασαπάκης Μιχάλης, Χατζηγεωργίου Πάρης

Διαφήμιση
Διαφήμιση