Χάρισον Φορντ: Έδωσαν το όνομά του σε νέο είδος φιδιού
Η απίθανη αντίδραση του
Με χιούμορ αντέδρασε ο σταρ του Χόλυγουντ Χάρισον Φορντ στην απόφαση ομάδας επιστημόνων να δώσουν το όνομά του σε ένα νέο είδος φιδιού.
Το ερπετό που εντοπίστηκε στις Περουβιανές Άνδεις, ονομάστηκε Tachymenoides harrisonfordi, φτάνει σε μήκος τα 40,6 εκατοστά, έχει ανοιχτό κιτρινωπό και καφέ χρώμα με μαύρες βούλες και μαύρη κοιλιά. Ανακαλύφθηκε από επιστήμονες από το Περού και τις ΗΠΑ τον Μάιο του 2022.
Οι επιστήμονες εξήγησαν ότι διάλεξαν αυτό το όνομα για να τιμήσουν την περιβαλλοντική δράση του Φορντ. Ο ηθοποιός είναι αντιπρόεδρος της οργάνωσης Conservation International και συχνά διεξάγει εκστρατείες με περιβαλλοντικό προσανατολισμό.
Πρόκειται για το τρίτο ζώο που παίρνει το όνομα του Χάρισον Φορντ. Το όνομα του ηθοποιού φέρουν ακόμη, το είδος μυρμηγκιού Pheidole harrisonfordi και η αράχνη Caledonia harrisonfordi.
«Οι επιστήμονες συνεχώς δίνουν το όνομά μου σε πλάσματα που τρομάζουν τα παιδιά. Δεν το καταλαβαίνω», δήλωσε αστειευόμενος ο Χάρισον Φορντ και πρόσθεσε πως εκείνος πάντως στον ελεύθερο χρόνο του, πλέκει και τραγουδά στα φυτά του νανουρίσματα «για να μην φοβούνται τη νύχτα».
Στα πιο σοβαρά σχόλια του ηθοποιού για την ανακάλυψη του ερπετού, τόνισε πως είναι μια υπενθύμιση πως έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε για την άγρια φύση και για το ότι η ανθρωπότητα είναι μόνο ένα μέρος μιας απίστευτα μεγάλης βιόσφαιρας.
Σε αντίθεση με τον χαρακτήρα του, τον Ιντιάνα Τζόουνς, ο Φορντ έχει επανειλημμένα πει ότι του αρέσουν πραγματικά τα φίδια. Με το συγκεκριμένο σημείωσε ότι βρήκε γρήγορα μία σύνδεση: «Το φίδι έχει μάτια στα οποία μπορείς να βυθιστείς και περνάει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας κάνοντας ηλιοθεραπεία δίπλα σε μια λίμνη βρώμικου νερού – πιθανότατα θα ήμασταν φίλοι στις αρχές της δεκαετίας του ’60», είπε.
Και πρόσθεσε: «Με κάθε σοβαρότητα, αυτή η ανακάλυψη μας διδάσκει να είμαστε ταπεινοί. Είναι μια υπενθύμιση ότι υπάρχουν ακόμα τόσα πολλά να μάθουμε για τον άγριο κόσμο μας – και ότι οι άνθρωποι είναι ένα μικρό μέρος μιας απίστευτα τεράστιας βιόσφαιρας. Σε αυτόν τον πλανήτη, όλες οι μοίρες είναι αλληλένδετες και αυτή τη στιγμή, ένα εκατομμύριο είδη παρασύρονται στα όρια της λήθης. Έχουμε μια υπαρξιακή εντολή να διορθώσουμε τη διαλυμένη σχέση μας με τη φύση και να προστατεύσουμε τα μέρη που συντηρούν τη ζωή».
Ο Neil Cox, διευθυντής του Conservation International, χαρακτήρισε την ανακάλυψη σημαντική. «Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα δεν βρίσκουν τα φίδια τόσο χαριτωμένα όσο ένα χνουδωτό πάντα, αλλά ο ρόλος τους στα οικοσυστήματα είναι εξίσου σημαντικός», είπε. Εξέφρασε την ελπίδα ότι το διασκεδαστικό όνομα θα επιστήσει την προσοχή στον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα ερπετά παγκοσμίως, με το ένα πέμπτο αυτών να απειλούνται με εξαφάνιση.