HomeHL-GreeceΚυβέρνηση: Διαχωρισμός οπαδικής βίας από τις ευθύνες της ΕΛΑΣ

Κυβέρνηση: Διαχωρισμός οπαδικής βίας από τις ευθύνες της ΕΛΑΣ

Τι απαντούν κυβερνητικές πηγές στις κατηγορίες περί «επικοινωνιακού σώου» του πρωθυπουργού. «Στη σύσκεψη τέθηκαν προ των ευθυνών τους οι ΠΑΕ, η υπηρεσιακή αστοχία της Αστυνομίας διερευνάται». Σκληρές ανακοινώσεις από την αντιπολίτευση.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

“Η κυβέρνηση δεν ισχυρίστηκε πως απουσιάζει νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, αντιθέτως εστιάζει στην εφαρμογή του με συγκεκριμένες αποφάσεις και επιπλέον μέτρα”.

Αυτή την απάντηση δίνουν κυβερνητικές πηγές στην αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία χαρακτήρισε “επικοινωνιακό σώου” και “ρεσιτάλ υποκρισίας” τις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός χθες, μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της UEFA και τους ιδιοκτήτες των τεσσάρων ΠΑΕ (σ.σ. μόνο ο ΠΑΟΚ εκπροσωπήθηκε από συνεργάτη του Ιβάν Σαββίδη).

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, το εν λόγω θεσμικό πλαίσιο ψηφίστηκε μετά την δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο η αδυναμία των ομάδων να διαλύσουν τους συνδέσμους των οργανωμένων ομάδων οδήγησε τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει η κυβέρνηση τη διάλυση τους, με την απόφαση να εκπροσωπούνται οι ομάδες μόνο από έναν σύλλογο με έδρα την ΠΑΕ.

Διευκρινίζουν επίσης ότι δεν θα δημιουργηθεί “οπαδική αστυνομία” για την αστυνόμευση των γηπέδων, αλλά η ΕΛΑΣ θα αναλαμβάνει τον έλεγχο των οργανωμένων θυρών και των κερκίδων απροειδοποίητα, σε αγώνες που θα εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος επεισοδίων.

Η σύσκεψη δεν αφορούσε την ΕΛΑΣ
Στην εξίσου σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση και, προσωπικά, ο πρωθυπουργός, περιορίζουν τα τραγικά γεγονότα στη Ν.Φιλαδέλφεια μόνο στην “οπαδική βία”, χωρίς καμία αναφορά στο φαινόμενο “καθόδου φασιστών”, οι ίδιες πηγές παραπέμπουν σε μία φράση του κ.Μητσοτάκη: ότι το φαινόμενο της αθλητικής βίας έχει μεταφερθεί από τα γήπεδα στους δρόμους, «με τον παλιό οπαδικό φανατισμό να γίνεται συχνά άλλοθι του ποινικού υποκόσμου ή του περιθωρίου και μερικές φορές να αποκτά και πολιτικά χαρακτηριστικά”.

Όσο για την απουσία ουσιαστικής αναφοράς στο επιχειρησιακό φιάσκο της ΕΛΑΣ, η οποία παρότι είχε ειδοποιηθεί για την “κάθοδο” των Κροατών, τους άφησε να φτάσουν ανενόχλητοι στην Αθήνα και στη Ν. Φιλαδέλφεια, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές παραπέμπουν στην ΕΔΕ που (αναμένεται ότι) θα ολοκληρωθεί στο τέλος του μήνα.

Σημειώνουν δε, ότι ο κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις του έκανε λόγο για “υπηρεσιακή αστοχία” της Αστυνομίας, αλλά, όπως υποστηρίζουν, η χθεσινή σύσκεψη είχε αντικείμενο να τεθούν οι ΠΑΕ προ των ευθυνών τους και όχι να αναλυθεί ο τρόπος (μη) δράσης της ΕΛΑΣ.

ΣΥΡΙΖΑ: Σαν να μην κυβερνά τέσσερα χρόνια
“Ο κ.Μητσοτάκης χαρακτήρισε απλά ‘επιχειρησιακές αστοχίες’ ένα πρωτοφανές φιάσκο, υποτιμώντας το γεγονός ότι 200 νεοναζί χούλιγκανς από την Κροατία μπήκαν και διέσχισαν ανενόχλητοι την μισή χώρα μέχρι την Αθήνα με τραγικό επίλογο την δολοφονία ενός νέου ανθρώπου”, τόνισε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Και πρόσθεσε: “Αρκέστηκε στην ανακοίνωση μέτρων που έχει ήδη εξαγγείλει τον Φεβρουάριο του 2022 μετά την δολοφονία του Άλκη Καμπανού, όπως το να κλείσουν οι λέσχες οπαδών και μέτρων εντός γηπέδων, παραβλέποντας ότι το τραγικό γεγονός στη Νέα Φιλαδέλφεια συνέβη εκτός γηπέδου την προηγούμενη ημέρα του αγώνα.

Σαν να μην κυβερνούσε ο ίδιος την προηγούμενη τετραετία, δήλωσε ότι θα διαλύσει τις παθογένειες. Χωρίς καμία διάθεση ανάληψης πολιτικής ευθύνης, επιμένει να κρατάει στην θέση του και να στηρίζει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου”.

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Άλλο ένα επιτελικό φιάσκo
Σε ανάλογο μήκος κύματος το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, μεταξύ άλλων, για πλήρη κάλυψη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου και απέφυγε κάθε πολιτική ευθύνη “για το γεγονός ότι, αν και ενήμεροι, παρακολουθούσαν με σταυρωμένα τα χέρια την εκστρατεία ακροδεξιών χούλιγκαν στη χώρα που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου”.

Δεν παρέλειψε επίσης να ειρωνευτεί εκ νέου το φιάσκο του περίφημου “επιτελικού κράτους”, αλλά και να επισημάνει ότι τέτοια αιματηρά επεισόδια, όπως στη Ν.Φιλαδέλφεια, “υπερβαίνουν τα όρια της οπαδικής βίας και συνιστούν μείζον πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας”.

ΚΚΕ: Το ποδόσφαιρο-επιχείρηση είναι το πρόβλημα
Το ΚΚΕ προχωράει ένα βήμα περισσότερο, τονίζοντας ότι κατά καιρούς έχουν ληφθεί “μέτρα αυστηροποίησης” χωρίς κανένα αποτέλεσμα, επειδή δεν θίγουν τον πυρήνα του προβλήματος.

Δηλαδή, όπως σημειώνει, προβάλλεται ότι “η δήθεν αντιμετώπιση της ‘οπαδικής βίας’ μπορεί να γίνει με όλους όσοι ενσαρκώνουν το ‘ποδόσφαιρο – επιχείρηση’, στο έδαφος του οποίου συγκροτούνται και δρουν επίσημοι και ανεπίσημοι ‘οπαδικοί στρατοί’ για λογαριασμό επιχειρηματικών συμφερόντων.

Όταν μάλιστα οι Ανώνυμες Εταιρείες στον αθλητισμό έχουν ευθύνη και για τη δράση φασιστικών ομάδων, οι οποίες με τον μανδύα του ‘οπαδού’ αξιοποιούν τους συνδέσμους ως κάλυψη για την εγκληματική δράση τους”.

Μαρίνα Μάνη

Διαφήμιση
Διαφήμιση