HomeHL-EconomyΤο φθινοπωρινό στοίχημα της κυβέρνησης για αύξηση δαπανών και εσόδων

Το φθινοπωρινό στοίχημα της κυβέρνησης για αύξηση δαπανών και εσόδων

Μέσα στον Αύγουστο μπαίνουν οι βάσεις για τον προϋπολογισμό του 2023

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το γόρδιο δεσμό της κατάρτισης του νέου κρατικού προϋπολογισμού για το 2024, με αυξημένες προβλέψεις τόσο για τις δαπάνες όσο και για τα φορολογικά έσοδα, επιχειρεί να λύσει το υπουργείο οικονομικών. Πρέπει μάλιστα να κερδίσει αυτό το στοίχημα μέσα σε μια δύσκολη περίοδο, όπου τρέχουν οι διαδικασίες για τα πρόσθετα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, με χρονικό ορόσημο το τέλος Αυγούστου, παράλληλα με την κατάρτιση του νέου νομοθετικού έργου.

Ο νέος κρατικός προϋπολογισμός με βάση την σχετική εγκύκλιο που έχει εκδοθεί από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας κύριο Θάνο Πετραλιά προβλέπει αύξηση των δαπανών του Δημοσίου ( σε σχέση με εφέτος) κατά 4 δισ. ευρώ. Το στοίχημα εδώ είναι οι λειτουργικές δαπάνες δηλαδή τα έξοδα του Δημοσίου, να αυξηθούν μεν, αλλά να μην ξεπεράσουν το 1 δις ευρώ. Σε κάθε περίπτωση οι δημόσιοι φορείς θα πρέπει να περιορίσουν τις επιπλέον αξιώσεις τους μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο. Πολύ δουλειά περιμένει και την ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων καθώς θα πρέπει να βρει πρόσθετα έσοδα δύο δισ. ευρώ το 2024 σε σχέση με φέτος. Με αυτές τις δύο βασικές προβλέψεις εκτιμάται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί πάνω από το 2% του ΑΕΠ, δηλαδή πάνω από τα 4,5 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι, έως ότου αποσαφηνιστεί το τοπίο στην Ευρώπη με το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, η Ελλάδα κινείται με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2023- 2026. Σε αυτό προβλέπεται για το επόμενο έτος πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, ενώ η άνοδος του ΑΕΠ θα είναι 3% από 2,3% που εκτιμάται εφέτος. Παράλληλα, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης θα υποχωρήσει το 2024 στο 150,8% του ΑΕΠ, ενώ θα έχει καθοδική πορεία και ο πληθωρισμός, ο οποίος αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,4% από 4% εφέτος.

Όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης το μεγάλο στοίχημα του οικονομικού επιτελείου και προσωπικά του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση (που έχει στην αρμοδιότητά του όλους τους πόρους και τα χρηματοδοτικά εργαλεία) είναι το ορόσημο της 30ής Αυγούστου. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί τα πάντα για την εκταμίευση της 3ης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, δηλαδή ο έλεγχος των προαπαιτούμενων. Θα πρέπει να έχει ξεκινήσει η αναθεώρηση του Σχεδίου Ανάκαμψης, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβληθεί στο Tαμείο το αίτημα για την 4η δόση. Επίσης το ΥΠΕΘΟ θα πρέπει να κλειδώσει και την έξτρα χρηματοδότηση 5 που μπορεί να λάβει η Ελλάδα μέσω του RΕPowerEU για την ενίσχυση των ενεργειακών επενδύσεων. Τα επιπλέον 5 δισ. ευρώ που ζητούνται ως δάνεια από τους αδιάθετους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προγραμματίζεται να διατεθούν για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων στην αγορά και να καλυφθεί κατά το δυνατόν η όποια επίπτωση μπορεί να προκαλέσει στις ιδιωτικές επενδύσεις η αύξηση του κόστους του χρήματος. Η ελληνική πρόταση θα παραμείνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος Αυγούστου, ενώ οι διαβουλεύσεις με τους Ευρωπαίους θα κινηθούν με γρήγορες διαδικασίες, ώστε όλα να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Οι διαθέσιμοι πόροι για την Ελλάδα, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, θα φτάσουν στα 36,5 δισ. ευρώ.

Μέσα στο το φθινόπωρο έρχεται και νέο νομοσχέδιο με την αύξηση των παρεμβάσεων κατά της φοροδιαφυγής! Θα περιλαμβάνει πακέτο μέτρων που θα ενισχύσει τις ψηφιακές συναλλαγές θα ανοίγει και άλλο το πλέγμα του ηλεκτρονικού ελέγχου από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και θα κλείνει τα παράθυρα που εκμεταλλεύονται ακόμα οι επιτήδειοι της φοροδιαφυγής. Μεταξύ άλλων, θα προβλέπει την επέκταση των POS σε ακόμα περισσότερα επαγγέλματα αλλά και νέα κίνητρα στους πολίτες για να πραγματοποιούν ηλεκτρονικές συναλλαγές. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο πόσο… επιθετικά θα κινηθεί η κυβέρνηση όσον αφορά τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους παραβάτες (π.χ. για τη μη αποστολή των τιμολογίων μέσω mydata, τη μη εγκατάσταση POS κ.λπ.).

Μέσα στην ίδια περίοδο, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για την πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων με τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης μέχρι το τέλος του χρόνου καταβάλλοντας 5,6 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, θα προχωρήσουν οι επανεκδόσεις ομολόγων, ενώ, σε ενδεχόμενο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας και από τους οίκους που αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, είναι πιθανό να υπάρξουν και πιο επιθετικές κινήσεις στην κατεύθυνση της απομείωσης του χρέους αναλογικά με το ΑΕΠ. Ο βασικός στόχος είναι φέτος η αναλογία να κλείσει κοντά στο 160% και στο τέλος του 2024.
newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση