HomeHL-9Πρώτο σε εξυπηρετούμενους ασθενείς το ΠΑΓΝΗ ανάμεσα στα 120 νοσοκομεία της χώρας

Πρώτο σε εξυπηρετούμενους ασθενείς το ΠΑΓΝΗ ανάμεσα στα 120 νοσοκομεία της χώρας

Βενιζέλειο και «Αγ. Γεώργιος» στην 15άδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

To Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ηρακλείου είναι το πρώτο σε επισκεψιμότητα ασθενών νοσοκομείο στη χώρα και δέχεται μεγαλύτερη πίεση ακόμα και από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Δεκάδες χιλιάδες ασθενείς καλούνται να εξυπηρετήσουν και άλλα δύο νοσοκομεία της Κρήτης που, με βάση τον αριθμό των πολιτών που υποδέχονται, φιγουράρουν στην πρώτη 15άδα, ανάμεσα στα 120 νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας: το Βενιζέλειο, στην 7η και το νοσοκομείο Χανίων στην 15η θέση, αντιστοίχως.

Τα εντυπωσιακά στοιχεία παρουσιάστηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, Πέμπτη 10 Αυγούστου, στην ΥΠΕ Κρήτης, από τον διοικητή του νοσοκομείου Χανίων Αγ. Γεώργιος, Γιώργο Μπέα. Προέρχονται δε από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τα οποία επεξεργάστηκε ο ίδιος.

Τα στοιχεία για το 2022

Σύμφωνα με αυτά, το 2022, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου εξετάστηκαν 138.375 ασθενείς στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία (ΤΕΙ), 82.943 στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ), 30.645 στο πλαίσιο της ολοήμερης λειτουργίας (πρώην απογευματινά ιατρεία) και ο συνολικός αριθμός των εξετασθέντων ασθενών ανήλθε σε 251.963. Με βάση αυτά τα στοιχεία, το ΠΑΓΝΗ εξυπηρέτησε τους περισσότερους ασθενείς από όλα τα νοσοκομεία της χώρας, αφήνοντας πίσω του ιδρύματα, όπως το Παπαγεωργίου, το Αττικό, το Ιπποκράτειο και το Γεννηματάς.

Στην έβδομη θέση κατατάσσεται το Βενιζέλειο, το οποίο εξυπηρέτησε 122.785 ασθενείς στα ΤΕΙ, 84.426 στο ΤΕΠ, 11.348 στα απογευματινά και συνολικά 218.559.

Στην 15η θέση βρίσκεται το νοσοκομείο Χανίων, με 76.772 εξυπηρετηθέντες ασθενείς στα ΤΕΙ, 75.726 στο ΤΕΠ, 15.401 στα απογευματινά ιατρεία και 167.899 στο σύνολο.

Σε επίπεδο υγειονομικής περιφέρειας Κρήτης, στα νοσοκομεία του νησιού εξετάστηκαν 485.667 ασθενείς στα ΤΕΙ, 363.776 στο ΤΕΠ, 82.731 στο πλαίσιο της ολοήμερης και 932.174 στο σύνολο.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου

Κληθείς να σχολιάσει τα δεδομένα αυτά, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος απέδωσε την αθρόα προσέλευση του κόσμου στα νοσοκομεία σε μια σειρά από λόγους. Κατ’ αρχάς, όπως είπε, η δημόσια υγεία στην Κρήτη δεν είναι σε τόσο κακή κατάσταση όσο λέγεται, ενώ και ο κόσμος εμπιστεύεται τα νοσοκομεία. Από την άλλη, η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όπως ανέφερε, δεν αποτελεί ανάχωμα και όλοι αυτοί οι λόγοι οδηγούν τον κόσμο στα δημόσια νοσοκομεία, με αποτέλεσμα το φορτίο για τους γιατρούς να είναι μεγάλο.

Όπως ο ίδιος τόνισε, «με βάση αυτά τα δεδομένα, θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις προκειμένου να ενισχυθούν τόσο η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όσο και τα νοσοκομεία, στα οποία, καθίσταται σαφές πλέον, πως θα πρέπει να γίνουν νέα οργανογράμματα, προκειμένου να μπορέσουν αυτά να ανταπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις».

ertnews.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση