HomeHL-EconomyΚοινωνικά επιδόματα με προπληρωμένη κάρτα

Κοινωνικά επιδόματα με προπληρωμένη κάρτα

Τι αλλάζει

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τραπεζικό έλεγχο στα δισεκατομμύρια των κοινωνικών επιδομάτων και επιδομάτων πρόνοιας που μοιράζει κάθε χρόνο σε εκατοντάδες χιλιάδες χαμηλόμισθους, ανέργους και άπορους επιβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο.

Με το σύστημα «προπληρωμένη κάρτα παντού» το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης επιχειρεί να περιορίσει κι άλλο τις συναλλαγές με μετρητά, αλλά και να διασφαλίσει ότι τα χρήματα που δαπανά για τη στήριξη των πιο ευάλωτων πιάνουν τόπο, δεν διαφεύγουν στο εξωτερικό, αλλά και ότι δεν μένουν στις τσέπες επιτηδείων που δεν τα έχουν ανάγκη και εκμεταλλεύονται τα παράθυρα φοροδιαφυγής.

Χάνονται δισεκατομμύρια

Οι περισσότερες συναλλαγές όσων λάβουν τέτοιες προπληρωμένες κάρτες θα γίνονται σε POS ή με χρήση άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Παράλληλα, θα επιβληθεί όριο στα μετρητά που θα λαμβάνουν ή θα μπορούν να βγάζουν οι δικαιούχοι χρησιμοποιώντας τις κάρτες τους.

Με τη νέα παρέμβαση, επιδιώκονται διαφάνεια των συναλλαγών, καλύτερος έλεγχος για τους πραγματικά δικαιούχους επιδομάτων και καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Στόχος είναι τα χρήματα να ξοδεύονται για να καλύπτουν κυρίως βιοτικές ανάγκες, αλλά και να εκδίδονται αποδείξεις.

Στο οικονομικό επιτελείο ισχυρίζονται ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια χάθηκαν δισεκατομμύρια ευρώ από φόρους. Παρά την εκτόξευση των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 11,3 δισ. ευρώ (αύξηση 13,6% σε έναν χρόνο), μόνο τα 94 δισ. από τα 140 δισ. που η Τράπεζα της Ελλάδος υπολογίζει ότι καταναλώνονται ετησίως στην ελληνική αγορά δαπανήθηκαν το 2022 με πλαστικό χρήμα.

Το κράτος όμως συνεχίζει μέχρι σήμερα να επιδοτεί τις συναλλαγές με μετρητά, καταθέτοντας βοηθήματα άνω των 2 δισ. τον χρόνο σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους. Τα ποσά στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για καταναλωτικές δαπάνες, για τις οποίες ουδείς γνωρίζει πού καταλήγουν ή αν εκδίδονται αποδείξεις, στερώντας από τα ταμεία του Δημοσίου εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από ΦΠΑ, τέλη, ειδικούς φόρους ή φόρους εισοδήματος.

newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση