HomeHL-9Κρήτη: Βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού εξουδετέρωσαν βλήματα σε Ιεράπετρα και Ελούντα

Κρήτη: Βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού εξουδετέρωσαν βλήματα σε Ιεράπετρα και Ελούντα

Εντυπωσιακά βίντεο από τις ελεγχόμενες εκρήξεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δύο επιχειρήσεις για εξουδετέρωση βλημάτων στη θάλασσα σε Ιεράπετρα και Ελούντα πραγματοποίησαν βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού με το protothema.gr να παρουσιάζει τα εντυπωσιακά βίντεο από τις ελεγχόμενες εκρήξεις.

Η πρώτη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε παραλία γνωστού ξενοδοχείου στην Ιεραπετρα αφού νωρίτερα κολυμβητής είχε εντοπίσει οβίδα σε απόσταση λίγων μέτρων μέσα στο νερό.

Στην επιχείρηση της Ιεράπετρας διατάχθηκε πλήρη εκκένωση της περιοχής από το λιμενικό σε συνεργασία με το Πολεμικο Ναυτικο. Εκδόθηκε και ανακοίνωση βάσει της οποίας απαγορευόταν σε ακτίνα 400 μέτρων να υπάρχει κόσμος. Οι ειδικα εκπαιδευμένοι βατραχανθρωποι του ΠΝ διαπίστωσαν οτι η οβίδα δεν μπορούσε να μεταφερθεί από το σημείο που την εντόπισαν διότι με την πάροδο των ετών ειχε σφηνώσει με αποτέλεμα να καταστεί αδύνατη η αποκόλληση της. Μετά από αρκετές ώρες και παρά τις «χειρουργικές» κινήσεις για την απομάκρυνση της σε ασφαλές σημείο, αυτό δεν κατέστη εφικτό, οπότε οι βατραχάνθρωποι πέρασαν στο plan B δηλαδή στην εξουδετέρωση του πυρομαχικου με την ελάχιστη εκρηκτική ισχύ. Κι’ αυτο προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη πρόκληση ζημιών από το ωστικό κύμα της έκρηξης.

Η δεύτερη επιχείρηση, στην Ελούντα, πραγματοποιήθηκε για εξουδετέρωση ενεργού βλήματος πυροβολικού του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου που εντοπίστηκε σε περιοχή Natura στη Σπιναλόγκα.

Η διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού έδωσε εντολή στην ομάδα εξουδετέρωσης ναρκών για μεταφορά του βλήματος εκτός της περιοχής Natura και στη συνέχεια ακολούθησε η εξουδετέρωσή της ενώ στην επιχείρηση συνέδραμαν αστυνομία, λιμενικό, πυροσβεστική και ΕΚΑΒ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση