HomeHL-TOPΑναζωπυρώσεις σε Μάνδρα και Ρόδο, εκκενώνονται οικισμοί-Το 112 ξανά προειδοποίησε για εκκένωση

Αναζωπυρώσεις σε Μάνδρα και Ρόδο, εκκενώνονται οικισμοί-Το 112 ξανά προειδοποίησε για εκκένωση

Νέα αναΜήνυμα του 112 για εκκένωση των οικισμών Οινόη, Αγια-Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα και Παλαιοχώρι στη Δυτική Αττική. Ξαναφουντώνουν τα μέτωπα και σε Λακωνία και Ρόδο. Κλειστή η παλαιά εθνική οδός Αθηνών-Θηβών.ζωπύρωση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περίπου στις 2:30 το μεσημέρι σημειώθηκε νέα σοβαρή αναζωπύρωση και στο Μελετάκι, μεταξύ Μεγάρων και Μάνδρας. Ο καπνός είναι πολύς και έντονος, ενώ ενισχύθηκαν και οι άνεμοι κάνοντας δυσκολότερη την προσπάθεια κατάσβεσης. Υπάρχουν πολλά πεύκα και η φωτιά κατευθύνεται στην περιοχή Κανδήλι.

Επιχειρούν 250 πυροσβέστες, 8 πεζοπόρα τμήματα, 75 οχήματα, 11 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα στις διάσπαρτες εστίες. Δεν πρόκειται για νέο μέτωπο, καθώς αφορά τη φωτιά που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια τη Δευτέρα. Στην Αγια-Σωτήρα απειλούνται σπίτια.

Η Αστυνομία προχώρησε στη διακοπή κυκλοφορίας των οχημάτων στη παλιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών, από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon μέχρι τα Βίλια και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Αναζωπυρώσεις και στη Ρόδο, όπου στάχτη έχουν γίνει χιλιάδες στρέμματα δάσους. Επίγειες και εναέριες δυνάμεις δίνουν μάχη σε διάφορα σημεία. Η εικόνα είναι καλύτερη σήμερα σε σχέση με χθες, αλλά δεν επιτρέπει εφησυχασμό. Το πρωί ήρθαν ενισχύσεις από Πειραιά και Κω.

Σοβαρή αναζωπύρωση παρουσίασε και η πυρκαγιά που ξέσπασε χτες στην Λακωνία, κοντά στο εκκλησάκι του Αη Γιαννάκη, με κατεύθυνση από Πυρί προς Λυκοβουνό. Στο ίδιο σημείο που ξεκίνησε η πυρκαγιά χθες. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί νοτιοανατοολικοί άνεμοι. Το σημείο είναι δύσκολα προσβάσιμο.

Η νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Στην απογευματινή ενημέρωση της Πυροσβεστικής, ο εκπρόσωπος κ. Γιάννης Αρτοποιός έκανε λόγο για δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς και ακραίες συνθήκες. Ειδικότερα, είπε:

«Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας σε συνεργασία με περιφέρειες και δήμους καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό των πυρκαγιών που δεν έχουν ελεγχθεί. Οι συνθήκες πλέον γίνονται ακραίες και δημιουργούν δυναμικά μέτωπα πυρκαγιάς.

Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, επίγειες και εναέριες αντιμετωπίζουν μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Δυτική Αττική, Λευκόχωμα Λακωνίας και Ρόδο. Στην ευρύτερη περιοχή Μάνδρας και Οινόης επιχειρούν από αέρος 11 αεροσκάφη, 11 ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων και των 4 αεροσκαφών που μας διέθεσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας από Ιταλία και Γαλλία.

Στη Λακωνία οι πρόσφατες αναζωπυρώσεις δημιούργησαν νέα μέτωπα νοτιοανατολικά του οικισμού Λευκόχωμα και για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος τέσσερα αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο.

Στη Ρόδο οι αναζωπυρώσεις είναι πολλαπλές στον ορεινό όγκο κεντρικά του νησιού και επιχειρούν τρία αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Από το μεσημέρι βρίσκονται στη χώρα μας δύο αεροσκάφη που αναμέναμε από το Ισραήλ».

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για αύριο Παρασκευή 21 Ιουλίου 2023 προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας), Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας), Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου) και Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας).

Διαφήμιση
Διαφήμιση