HomeHL-9Οι καραμπόλες της τελευταίας στιγμής στο νέο υπουργικό συμβούλιο

Οι καραμπόλες της τελευταίας στιγμής στο νέο υπουργικό συμβούλιο

Τα κρίσιμα υπουργεία, οι μετακινήσεις και οι θέσεις των υφυπουργών στο νέο υπουργικό σχήμα. Ποιες είναι οι τελευταίες πληροφορίες. Στις 17.00 οι επίσημες ανακοινώσεις.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις 5 το απόγευμα θα ανακοινωθεί η σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου, με πολλές να αναμένονται οι εσωτερικές μετακινήσεις με αλλαγές χαρτοφυλακίων, αλλά και αρκετά νέα πρόσωπα.

Υπουργοί Επικρατείας και στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να είναι οι Άκης ΣκέρτσοςΣταύρος Παπασταύρου και Μάκης Βορίδης, ενώ υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και γενικός γραμματέας αυτού θα παραμείνει ο Γιάννης Μπρατάκος. Κυβερνητικός εκπρόσωπος θα είναι, όπως όλα δείχνουν, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Παύλος Μαρινάκης.

 Για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών επικρατέστερος είναι ο Γιώργος Γεραπετρίτης, με αναπληρώτρια υπουργό την πρέσβη στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και υφυπουργούς τον Γιώργο Κώτσηρα και τον Κώστα Φραγκογιάννη.

Στο υπουργείο Άμυνας φαίνεται να μετακομίζει ο Νίκος Δένδιας, ενώ εκεί θα παραμείνει και ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Νέο ισχυρός άνδρας της ελληνικής οικονομίας θα είναι ο Κωστής Χατζηδάκης, που θα έχει αναπληρωτή υπουργό τον Νίκο Παπαθανάση, ενώ το όνομα που ακούγεται τις τελευταίες ώρες για τη θέση του υφυπουργού είναι αυτό του μέχρι πρότινος γενικού γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής, Θάνου Πετραλιά. Για τη θέση του υφυπουργού για τα Φορολογικά Έσοδα ακούγεται το όνομα του Χάρη Θεοχάρη.

Για τη θέση της υπουργού Εσωτερικών προαλείφεται η Νίκη Κεραμέως, με αναπληρωτή υπουργό τον Θεόδωρο Λιβάνιο, που θα είναι ο αρμόδιος για την τοπική αυτοδιοίκηση. Υφυπουργός, αρμόδιος για τη Μακεδονία και Θράκη αναμένεται να είναι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Στο κρίσιμο υπουργείο Υγείας εκτός απροόπτου τοποθετείται ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που θα έχει αναπληρώτρια υπουργό την Ειρήνη Αγαπηδάκη και υφυπουργούς ίσως τον Μάριο Θεμιστοκλέους και τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης μετακομίζει στο υπουργείο Παιδείας, με υφυπουργούς τη Δόμνα Μιχαηλίδου και τη Ζέττα Μακρή, ενώ στο ίδιο υπουργείο θα υπάγεται και ο Γιάννης Οικονόμου, ως αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού.

 Το υπουργείο Εργασίας θα αναλάβει ο Άδωνις Γεωργιάδης, που θα έχει υφυπουργούς τους Βασίλη Σπανάκη και Πάνο Τσακλόγλου.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τελικά δεν θα σπάσει, όπως είχε ακουστεί, επικεφαλής θα είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας, ενώ για τις θέσεις των υφυπουργών παίζουν τα ονόματα της βουλευτή Αχαΐας Χριστίνας Αλεξοπούλου και του Νίκου Ταχιάου.

Από την τοπική αυτοδιοίκηση στην κεντρική πολιτική σκηνή δείχνει να μετακομίζει ο δήμαρχος Τρικάλων, Δημήτρης Παπαστεργίου, τον οποίο θα συμπληρώνει ως υφυπουργός ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Νέος υπουργός Ναυτιλίας αναμένεται να είναι τελικά ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με υφυπουργό τον Γιάννη Παππά.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πολιτικός προϊστάμενος φέρεται να αναλαμβάνει ο Νότης Μηταράκης και υφυπουργός ο Κώστας Κατσαφάδος.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπουργός θα αναλάβει ο Θόδωρος Σκυλακάκης, με υφυπουργό την Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η Όλγα Κεφαλογιάννη φαίνεται πως θα είναι η νέα υπουργός Τουρισμού, με υφυπουργό την Έλενα Ράπτη.

Επικεφαλής στο νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας θα είναι η Σοφία Ζαχαράκη, με υφυπουργό την Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα από τα Ιωάννινα, ενώ η μόνη υπουργος που θα παραμείνει στη θέση της θα είναι η Λίνα Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού, με υφυπουργό τον Χρίστο Δήμα.

Την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα εκτιμάται ότι θα αναλάβει ο Λευτέρης Αυγενάκης, στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με υφυπουργό τον Διονύση Σταμενίτη, στο υπουργείο Δικαιοσύνης μάλλον τοποθετείται ο Γιώργος Φλωρίδης με υφυπουργό τον Γιάννη Μπούγα και στο υπουργείο Ανάπτυξης ο Κώστας Σκρέκας, με υφυπουργό τη βουλευτής Πιερίας της ΝΔ Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου.

Ο Βασίλης Κικίλιας θα είναι, ως φαίνεται, ο νέος υπουργός Πολιτικής Προστασίας, με αναπληρωτή υπουργό ή υφυπουργό τον Χρήστο Τριαντόπουλο.

Στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επικεφαλής θα είναι πιθανότατα ο Δημήτρης Καιρίδης, με το Σοφία Βούλτεψη να παραμένει στη θέση της υφυπουργού.

Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού θα παραμείνει ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθύντρια Επικοινωνίας η Κύρα Κάπη, αναπληρωτές διευθυντές Γραφείου Τύπου οι Γιώργος Ευθυμίου και Χρήστος Ζωγράφος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση