HomeΕΛΛΑΔΑΒάσω Σταματίου: Πέθανε η τελευταία Ελληνίδα επιζήσασα του Άουσβιτς

Βάσω Σταματίου: Πέθανε η τελευταία Ελληνίδα επιζήσασα του Άουσβιτς

Η κηδεία της αναμένεται να γίνει το μεσημέρι του Σαββάτου, στην Στυλίδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Θλίψη έχει σκορπίσει η είδηση του θανάτου της Βάσως Σταματίου. Η τελευταία Ελληνίδα επιζήσασα που ήταν φυλακισμένη στο Άουσβιτς πέθανε χθες το βράδυ και η κηδεία της αναμένεται να γίνει το μεσημέρι του Σαββάτου, στην Στυλίδα.

Η Βάσω Σταματίου γεννήθηκε στην Αριδαία του Νομού Πέλλας και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Τον Μάρτιο του 1944 συνελήφθη από τους Γερμανούς, όταν ήταν μόλις 19 ετών, φοιτήτρια νομικής. Αρχικά μεταφέρθηκε στις φυλακές Παύλου Μελά και στη συνέχεια στις φυλακές Μπάνιτσα έξω από το Βελιγράδι, ενώ τον Ιούνιο του ίδιου έτους μεταφέρθηκε στο Άουσβιτς στην Πολωνία και τον Σεπτέμβριο στο Ράβενσμπουργκ της Γερμανίας. Από εκεί, στις 27 Οκτώβρη 1944 στο Μπούχενβαλντ. Κατάφερε να απελευθερωθεί και να επιστρέψει στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβρη του 1945.

Στο βιβλίο της με τίτλο «Βαρούμ? Γιατί; Μια Ελληνίδα στο Άουσβιτς», κατέθεσε την συγκλονιστική της μαρτυρία ως μία εκ των ελάχιστων Ελληνίδων που έφτασαν ως το στρατόπεδο του Άουσβιτς και κατάφεραν να επιβιώσουν. Γράφτηκε -όπως επισήμανε η ίδια- «για να ξαναθυμηθούν όσοι τα έχουν κάποτε διαβάσει, μα πιότερο για να τα γνωρίσουν οι νεότεροι που (…) δεν ξέρουν μέχρι ποιο σημείο έφτασε κάποτε η μεθόδευση εξαφανισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», αλλά και «με την ελπίδα (…) πως θα συμβάλει ίσως στον αγώνα για την πλήρη εξαφάνιση του φασισμού, που δυστυχώς πλανιέται ακόμα απειλητικά σε διάφορα σημεία του πλανήτη Γη».

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της περιγράφονται τα βασανιστήρια και οι εξευτελισμοί που έζησε και η ίδια, αλλά και οι συγκρατούμενές της μέσα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και ειδικά του Άουσβιτς.

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση