HomeHL1-Culture«Από την Κρήτη στα κολαστήρια του θανάτου, Άουσβιτς» στο Καλλιτεχνικό Σχολείο

«Από την Κρήτη στα κολαστήρια του θανάτου, Άουσβιτς» στο Καλλιτεχνικό Σχολείο

Προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

“Από την Κρήτη στα κολαστήρια του θανάτου” θα μεταφερθούν νοητά μαθητές από το Ηράκλειο! Το ομώνυμο ντοκιμαντέρ των Γιάννη Κανελλάκη και Μανόλη Παντινάκη θα προβληθεί στο Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου, την παραμονή του μεγαλειώδους “Όχι” στον φασισμό, στο πλαίσιο της εορταστικής εκδήλωσης για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου του 1940.

Εκτός απ’ την προβολή του ιστορικού ντοκουμέντου, το οποίο φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Τάσου Μπιρσίμ, εκείνη τη μέρα προγραμματίζεται και η απαγγελία στίχων του Γάλλου Ζακ Νταρκ, τους οποίους ο τελευταίος έγραψε στο πολύμηνο διάστημα της κράτησής του στο στρατόπεδο της φρίκης, στο Μελκ της Αυστρίας.

312788416_860586328437972_5117810481429309922_n

Εκείνο τον καιρό ο Γάλλος γνωρίστηκε και ανέπτυξε μια αληθινή φιλία, που κράτησε ως το τέλος της ζωής τους, με τον συγκρατούμενό του Τάκη Νινιδάκη από την Κοξαρέ του δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου.

Τα ποιήματα που γράφτηκαν στο Μελκ και στο Έμπενζεε περιλαμβάνονται στο ημερολόγιο του Ζακ Νταρκ που δημοσιεύεται στο βιβλίο του Μανόλη Παντινάκη «Άνθρωποι, σαπούνι και λίπασμα».

Διαφήμιση
Διαφήμιση