HomeHL1-CultureΑρχαία πόλη των Μάγια ανακαλύφθηκε σε ζούγκλα του Μεξικό

Αρχαία πόλη των Μάγια ανακαλύφθηκε σε ζούγκλα του Μεξικό

Βρίσκεται στο οικολογικό καταφύγιο Balamku

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μια έως τώρα άγνωστη αρχαία πόλη των Μάγια ανακαλύφθηκε στη ζούγκλα του νότιου Μεξικού, ανακοίνωσε την Τρίτη 20 Ιουνίου το Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας (ΙΝΑΗ) της χώρας, προσθέτοντας ότι πιθανότατα ήταν ένα σημαντικό κέντρο πριν από περισσότερα από χίλια χρόνια.

Η πόλη περιλαμβάνει οικοδομήματα που μοιάζουν με πυραμίδες, οι οποίες ξεπερνούν τα 15 μέτρα σε ύψος, πέτρινες στήλες, τρεις πλατείες με «επιβλητικά κτίρια» και άλλες κατασκευές τοποθετημένες σε σχεδόν κεντροειδείς κύκλους, ανέφερε το ινστιτούτο INAH. Η κεραμική που ανακαλύφθηκε στην περιοχή αποκαλύπτει ότι κατά πάσα πιθανότητα κατοικήθηκε μεταξύ 600 και 800 μ.Χ., μια περίοδος γνωστή και ως Ύστερη Κλασική.

Βρίσκεται στο οικολογικό καταφύγιο Balamku στη χερσόνησο Γιουκατάν της χώρας και ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια έρευνας μιας μεγάλης έκτασης ανεξερεύνητης ζούγκλας, που εκτείνεται σε 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και είναι μεγαλύτερη από το Λουξεμβούργο. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου με τη χρήση τεχνολογίας εναέριας χαρτογράφησης με λέιζερ (LiDAR).

Η πόλη έχει μια κεντρική περιοχή, που βρίσκεται σε ύψωμα και περιβάλλεται από εκτεταμένους υγροτόπους, ανέφερε σε δήλωσή του ο επικεφαλής αρχαιολόγος Ivan Sprajc. Το ινστιτούτο δήλωσε ότι η πόλη, την οποία ονόμασε Ocomtun – που σημαίνει «πέτρινη στήλη» στη γλώσσα των Μάγια – θα ήταν ένα σημαντικό κέντρο για την κεντρική πεδινή περιοχή της χερσονήσου μεταξύ 250 και 1000 μ.Χ.

Η πόλη είχε επίσης ένα γήπεδο με μπάλα. Τα προ-ισπανικά παιχνίδια με μπάλα, ευρέως διαδεδομένα σε όλη την περιοχή των Μάγια, αποτελούνται από το πέρασμα μιας λαστιχένιας μπάλας που αναπαριστά τον ήλιο σε ένα γήπεδο χωρίς τη χρήση των χεριών και την περάσουν μέσα από ένα μικρό πέτρινο στεφάνι. Το παιχνίδι πιστεύεται ότι είχε σημαντικό θρησκευτικό σκοπό.

mexico-4855863_1280

Πέτρινο στεφάνι παιχνιδιού μπάλας των Μάγια (Πηγή: Pixabay)

Ο Sprajc δήλωσε ότι η ομάδα του βρήκε επίσης κεντρικούς βωμούς σε μια περιοχή πιο κοντά στον ποταμό La Riguena, οι οποίοι μπορεί να είχαν σχεδιαστεί για κοινοτικές τελετές, αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθούν οι πολιτισμοί που ζούσαν κάποτε εκεί.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο, η περιοχή πιθανώς υπέστη σημαντικές αλλαγές μεταξύ 800 και 1000 μ.Χ. πριν πέσει θύμα της κατάρρευσης του πολιτισμού των Μάγια τον 10ο αιώνα.

ertnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση