HomeΕΚΛΟΓΕΣΟ Μητσοτάκης νομοθετεί ως τον Αύγουστο τις οικονομικές δεσμεύσεις της ΝΔ

Ο Μητσοτάκης νομοθετεί ως τον Αύγουστο τις οικονομικές δεσμεύσεις της ΝΔ

Οι δεσμεύσεις του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τις μέρες που απομένουν ως τις κάλπες της 25ης Μαΐου να λιγοστεύουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστιάζει στο θετικό αφήγημα της ΝΔ και στα όσα ενδιαφέρουν τους πολίτες για την καθημερινότητά τους. Εξ ου και η κεντρική απόφαση στα υψηλά γαλάζια κλιμάκια είναι το θέμα της Ροδόπης που ηλέκτρισε την πολιτική ατμόσφαιρα τις προηγούμενες μέρες να μείνει στα όσα έχουν ειπωθεί ως τώρα, αφού ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πως, οποίος έπρεπε να πάρει το μήνυμα, το έλαβε.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρόεδρος της ΝΔ έσπευσε χθες να αναλάβει μια σημαντική δέσμευση: ότι οι προγραμματικές εξαγγελίες της ΝΔ, το πρόγραμμα του κόμματος που τιτλοφορείται «Σταθερά, Τολμηρά, Μπροστά» δηλαδή, θα νομοθετηθούν με ορίζοντα τετραετίας πριν κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές του Αυγούστου. Με άλλα λόγια, αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα και πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, μέσα στον πρώτο μήνα της δεύτερης τετραετίας θα φέρει ένα πολυνομοσχέδιο, ώστε να νομοθετήσει τις μειώσεις φόρων, τελών και εισφορών, για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Η εν λόγω κίνηση περιέχει έναν σημαντικό συμβολισμό, ο οποίος δεν εξαντλείται στο να θεωρηθεί απάντηση σε όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για την απουσία κοστολόγησης από το πρόγραμμα της ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι έτσι θα ενισχύσει το κεφάλαιο αξιοπιστίας του έναντι των πολιτών, στη λογική της υλοποίησης των όσων έχει υποσχεθεί. Ή αλλιώς, όπως το έθεσε χθες μιλώντας στο Star, αυτό θα γίνει «για να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι αυτά τα οποία λέμε θα τα κάνουμε και να έχουμε έναν ξεκάθαρο οδικό χάρτη τον οποίον όλοι θα πρέπει να ακολουθήσουμε».

Υπό αυτό το πρίσμα, θα υπάρξουν τα εχέγγυα για τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από 1/1/2024, ενώ από τις αρχές του έτους θα ισχύει και το νέο ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα περιλαμβάνει και αυξημένα επιδόματα τέκνων για τους δημοσίους υπαλλήλους. Από την 1/1/2025 θα δρομολογηθεί, παράλληλα, η μείωση του τέλους επιτηδεύματος, αλλά και η μείωση των επιβαρύνσεων μέσω των τεκμηρίων. Υπενθυμίζεται ότι το δημοσιονομικό κόστος του «γαλάζιου» προγράμματος σε ορίζοντα τετραετίας έχει προσδιοριστεί στην περιοχή των 9 δις ευρώ.

Ευρύτερα, δε, ο κ. Μητσοτάκης έδειξε έτοιμος για μια δεύτερη τετραετία, ξεκαθαρίζοντας ότι οι νέοι υπουργοί που θα προκύψουν και μέσα από ένα ευρύ rotation θα βρουν στο γραφείο τους από την πρώτη μέρα τον «μπλε φάκελο» με τις στρατηγικές προτεραιότητες του χαρτοφυλακίου τους. Κατά πληροφορίες, στους «μπλε φακέλους» βάζουν τις τελευταίες πινελιές αυτές τις μέρες ο εκπρόσωπος της ΝΔ Άκης Σκέρτσος και ο στενός του συνεργάτης Θανάσης Κοντογεώργης.

Αυτοπεποίθηση διακυβέρνησης

Η χθεσινή εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στο Star, πάντως, είχε και ευρύτερα πολιτικά χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, πέραν του θέματος της Ροδόπης, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ελάχιστες αναφορές στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας, πάντως, ότι με τα δεδομένα που διαμορφώνονται δεν είναι εκ των πραγμάτων κόμμα εξουσίας. Απέφυγε, πάντως, την οδό της μετωπικής επίθεσης στην Κουμουνδούρου, στέλνοντας το μήνυμα ότι η ΝΔ είναι το μόνο κόμμα με πρόταση διακυβέρνησης, από τη στιγμή που ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διαγκωνίζονται για το ποιος θα είναι ο κύριος πυλώνας της αντιπολίτευσης. «Επειδή είμαι ένας άνθρωπος, ο οποίος αντιλαμβάνεται πλήρως την ανάγκη να παραμένει όσο το δυνατόν πιο προσγειωμένος, όσο μεγαλύτερο το ποσοστό τόσο μεγαλύτερη η ευθύνη να ανταποκριθώ στις προσδοκίες των πολιτών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Οι εκτιμήσεις για τη Βουλή

Δέκα μέρες πριν τις εκλογές παραμένει εξαιρετικά ρευστό το πολιτικό σκηνικό για την επόμενη Βουλή και θα συμμετέχουν σε αυτή, κάτι που θα κρίνει και τον αριθμό των εδρών που θα λάβει το πρώτο κόμμα. Ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να εκτιμά ότι τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ που παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα αυτές τις μέρες θα λειτουργήσουν ως συγκοινωνούντα δοχεία, χωρίς κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα, αν η επόμενη Βουλή θα είναι εξακομματική ή επτακομματική. Ο ίδιος, παράλληλα, φέρεται να εκτιμά ότι η ΝΔ μπορεί να έχει κάποιες εισροές από τα δεξιά της, κυρίως με τη δουλειά που έχει γίνει στο «πεδίο», μετά και τη χαρτογράφηση του εκλογικού αποτελέσματος και τις εξορμήσεις γαλάζιων κλιμακίων, εκεί όπου υπήρξαν διαρροές. Ο πρόεδρος της ΝΔ, πάντως, σήμερα θα βρίσκεται στην Πάτρα, ένα μέχρι πρότινος προπύργιο του ΣΥΡΙΖΑ και παλαιότερα του ΠΑΣΟΚ που «βάφτηκε» γαλάζιο και θα μιλήσει σε ανοιχτή εκδήλωση στην πλατεία Τριών Συμμάχων. Και μπορεί το προβάδισμα της ΝΔ να είναι ευκρινές, ο κ. Μητσοτάκης, όμως, θέλει να κρατήσει χαμηλούς τους τόνους, επισημαίνοντας σε συνομιλητές του ότι «το ματς ξεκινά πάντα από το μηδέν».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση