HomeΚΡΗΤΗΟ Δήμος Μινώα Πεδιάδας τίμησε τον εορτασμό της 82ης επετείου από τη Μάχη της Κρήτης

Ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας τίμησε τον εορτασμό της 82ης επετείου από τη Μάχη της Κρήτης

Στην Μαχαιρά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρουσία εκπροσώπων αρχών, φορέων αλλά και πολιτών, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Ιουνίου 2023 η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον εορτασμό της 82ης επετείου από τη Μάχη της Κρήτης στη Μαχαιρά προς τιμήν όλων όσοι αντιστάθηκαν και αγωνίστηκαν κατά την περίοδο της Γερμανικής κατοχής.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Τοπικό διαμέρισμα της Μαχαιράς από τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας σε συνεργασία με τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαχαιράς.

machi-tis-kritis-4

Ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης στον χαιρετισμό του τόνισε τη συμβολή της Μαχαιράς συνολικά στη Μάχη της Κρήτης που έμεινε στην Ιστορία τόσο για την σθεναρή αντίσταση που συνάντησαν οι αριθμητικά ανώτεροι Γερμανοί όσο και για τις απώλειες που υπέστησαν οι ναζιστικές δυνάμεις στην προσπάθειά τους να κατακτήσουν την Κρήτη.

machi-tis-kritis-2

«Η επέτειος της Μάχης της Κρήτης είναι μία από τις σημαντικότερες μάχες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου κατά την οποία ο λαός του νησιού μας όρθωσε το περήφανο ανάστημά του απέναντι στους Γερμανούς αλεξιπτωτιστές με μόνα όπλα το θάρρος και τη λεβεντιά, αποτελώντας ένα φωτεινό παράδειγμα γενναιότητας και αντίστασης απέναντι στον Ναζισμό. Η μαζική αντίσταση του άμαχου τοπικού πληθυσμού στους εισβολείς αποτέλεσε το κύριο σημείο ως προς το οποίο η συγκεκριμένη μάχη διέφερε από προηγούμενες ενώ προς απάντηση αυτών των ενεργειών, η Βέρμαχτ προέβη οργανωμένες εκτελέσεις και καταστροφές πολλών χωριών της Κρήτης. Η Μάχη της Κρήτης μας υπενθυμίζει το διαχρονικό χρέος των λαών για την υπεράσπιση των ιδανικών της Ελευθερίας, της Ανθρώπινης Αξιοπρέπειας και των Δημοκρατικών Αξιών. Η ειρήνη δεν είναι αυτονόητη και πρέπει όλοι μας να εργαζόμαστε ώστε να αποκλειστεί οποιαδήποτε μορφή επιστροφής στο ζοφερό παρελθόν. Ύψιστο χρέος όλων μας είναι να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή  φασισμού και σκοταδισμού που απειλούν τον πολιτισμό μας και τις πανανθρώπινες αξίες μας, να διατηρούμε την ιστορική μας μνήμη ώστε τα παιδιά μας να σταθούν αντάξιοι συνεχιστές όλων εκείνων, που θυσιάστηκαν για την ανθρώπινη Αξιοπρέπεια και Τιμή. Κρατάμε άσβεστη τη μνήμη μας και υποκλινόμαστε με δέος στη θυσία τους. Αιωνία τους η μνήμη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.

dimarchos-machi-tis-kritis

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, στην οποία παρέστη εκ μέρους του Δήμου και ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Μερκουλίδης, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση σε ειδική τελετή που έλαβε χώρα στο Ηρώο των Πεσόντων στην Πλατεία του οικισμού ενώ ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από θεσμικούς φορείς και το προσκλητήριο νεκρών.

Την ομιλία για τα γεγονότα διατήρησης μνήμης της Μάχης της Κρήτης εκφώνησε η φιλόλογος Άννα Χρονάκη. Επίσης, έγινε βράβευση των παιδιών του οικισμού από την οικογένεια Μπαντουβά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση