HomeΕΚΛΟΓΕΣΕκλογές 2023: Ασφυκτικό πρέσινγκ Μητσοτάκη στον ΣΥΡΙΖΑ για τη Ροδόπη και μπαράζ «γαλάζιων» επισκέψεων στον νομό

Εκλογές 2023: Ασφυκτικό πρέσινγκ Μητσοτάκη στον ΣΥΡΙΖΑ για τη Ροδόπη και μπαράζ «γαλάζιων» επισκέψεων στον νομό

Την Τρίτη 20 Ιουνίου η επίσκεψη Μητσοτάκη στον νομό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αποφασισμένος να ανατρέψει τον συσχετισμό δυνάμεων που δημιουργήθηκε στις εκλογές της 21ης Μαΐου στον νομό Ροδόπης είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, παράλληλα, θα πιέζει ασφυκτικά τον κ. Τσίπρα αναφορικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της εμπλοκής του τουρκικού προξενείου στις ελληνικές εκλογές με απευθείας «ντιρεκτίβες» για υποψηφίους.

Ξεκινώντας από το δεύτερο, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε χθες σαφές μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι ο κ. Τσίπρας είχε ενημέρωση για την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στην περιοχή της Ροδόπης, αλλά και στην Ξάνθη, πριν από τις εκλογές. Κατά τον πρόεδρο της ΝΔ, το γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είχε ενημερωθεί υπηρεσιακά, αλλά δεν προέβη σε καμία κίνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, τον ρόλο του «αγγελιοφόρου» είχε αναλάβει ο τότε υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος είχε διαβιβάσει στον στενό κύκλο του κ. Τσίπρα πληροφορίες αναφορικά με τη δράση κύκλων προσκείμενων στο προξενείο υπέρ του τότε βουλευτή Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Χουσεϊν Ζεϊμπέκ και του υποψηφίου στη Ροδόπη Φερχάτ Οζγκιούρ.

Τα sms και οι σταυροί

Το «ΘΕΜΑ», άλλωστε αποκάλυψε χθες sms που στέλνονταν στην περιοχή της Ξάνθης, αλλά και της Ροδόπης με την αναφορά «Τούρκος ψηφίζει Τούρκο». «Την ψήφο μας, που είναι η δύναμη μας, δεν την μοιραζόμαστε με άλλον», ανέφεραν επιπρόσθετα αυτά τα sms, η υπόσταση των οποίων δεν διαψεύστηκε από κανέναν. Παράλληλα και εν μέσω της θύελλας που έχει ξεσπάσει εδώ και μέρες, ο κ. Φερχάτ Οζγκιούρ δεν έχει κάνει καμία αναφορά, ούτε καν προς διάψευση των σεναρίων.

Άνθρωποι με γνώση της Ροδόπης, πάντως, αναφέρουν στο protothema.gr ότι οι αριθμοί της Ροδόπης δείχνουν ξεκάθαρα τι έχει συμβεί. Το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε περίπου 16.600 ψηφους στην περιφέρεια και βγήκε δεύτερος, ενώ φέτος πήρε 20.185 και πρώτευσε. Αυτό από μόνο του δεν χτυπά κάποιο καμπανάκι. Ο κ. Φερχάτ Οζγκιούρ, όμως, το 2019 είχε βγει δεύτερος με 5.361 ψήφους, ενώ τώρα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε περίπου 4.000 ψήφους περισσότερες στον νομό, ο ίδιος δεν εξελέγη απλά πρώτος υποσκελίζοντας τον πρώην βουλευτή στον νομό Δημήτρη Χαρίτου, αλλά αύξησε τους σταυρούς του κατά περισσότερους από 7.000, παίρνοντας 12.650. Με άλλα λόγια, υπήρξε μια μαζική κινητοποίηση υπέρ του συγκεκριμένου υποψηφίου.

Περιοδείες

Στο επιτελείο της ΝΔ είναι προφανές ότι η σκληρή στάση του κόμματος για το θέμα της Ροδόπης έχει φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καλείται να δίνει απαντήσεις για ένα εξαιρετικά λεπτό θέμα εθνικής σημασίας. Πρόκειται, όπως αναφέρουν πηγές της ΝΔ, για ένα ακόμα θέμα εθνικής σημασίας, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε θέση άμυνας και καλείται να εξηγεί τη στάση του, κάτι που στην περίπτωση της Ροδόπης τροφοδοτείται και από επώνυμες καταγγελίες νυν και πρώην στελεχών του κόμματος με γνώση της ανθρωπογεωγραφίας και των υπόγειων διεργασιών.

«Δεν μας ενδιαφέρει ποιο κόμμα ψηφίζεται στη Ροδόπη. Αρκεί να μην εκπροσωπεί την «τουρκική» μειονότητα. Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή κι ο ΣΥΡΙΖΑ την πάτησε. Είναι εθνικό ζήτημα οι εκπρόσωποί μας στη Βουλή να μην είναι ενεργούμενα του τουρκικού προξενείου», ανέφερε χθες με ιδιαίτερη σκληρότητα ο εκπρόσωπος της ΝΔ Άκης Σκέρτσος.

Στο «γαλάζιο» επιτελείο δεν θα αφήσουν τα πράγματα στην τύχη τους, στην προσπάθεια να κερδίσουν και τη Ροδόπη. Έτσι, μετά την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Νίκο Χαρδαλιά που βρέθηκαν εκεί την Παρασκευή, σειρά παίρνουν αυτή την εβδομάδα ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Τάσος Χατζηβασιλείου. Παράλληλα, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να επισκεφθεί τη Ροδόπη κατά πάσα πιθανότητα την Τρίτη 20 Ιουνίου, ενώ τον ακριτικό νομό θα επισκεφθούν επίσης ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση