HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑBBC: Γιατί οι εργαζόμενοι προτιμούν την 4ημερη εβδομάδα εργασίας

BBC: Γιατί οι εργαζόμενοι προτιμούν την 4ημερη εβδομάδα εργασίας

Τι έδειξε η έρευνα του BBC

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καθώς κερδίζει έδαφος η τετραήμερη εργασία, η εταιρία περιβαλλοντικής συμβουλευτικής Τάιλερ Γκρέιντζ, που την υιοθέτησε , βλέπει ότι κάθε Δευτέρα πρωί τα γραφεία της είναι γεμάτα. Επί ένα χρόνο τώρα από πέρσι τον Ιούνιο, οι 100 εργαζόμενοι της εταιρίας που έχει γραφεία σε έξι πόλεις της Βρετανίας, επιλέγουν να εργάζονται αυτοπροσώπως όλο και πιο συχνά, σημειώνει έρευνα του BBC.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι εργαζόμενοι προτιμούν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας και μάλιστα δεν αρνούνται αυτές τις τέσσερις ημέρες να είναι παρόντες στα γραφεία τους, αντί να εργάζονται από το σπίτι. «Προηγουμένως, πιθανώς δυσκολευόμασταν να φέρουμε ανθρώπους στο γραφείο περισσότερες από μία ή δύο φορές την εβδομάδα», λέει ο Simon Ursell, διευθύνων σύμβουλος στην Tyler Grange, με έδρα το Gloucestershire. «Τώρα, είμαστε γενικά έως και τρεις ημέρες την εβδομάδα. Και οι Δευτέρες είναι πλέον πολύ δημοφιλείς – αυτό δεν συνέβαινε πριν».

Σύμφωνα με έρευνα του BBC οι υπάλληλοι της Tyler Grange είχαν πάντα ευέλικτα χρονοδιαγράμματα. O CEO της εταιρείας εξηγεί ότι η ένταση της συντομευμένης εβδομάδας εργασίας καθιστά απαραίτητη τη διαπροσωπική συνεργασία. «Μόλις μπεις στον ρυθμό της τετραήμερης εβδομάδας, συνειδητοποιείς ότι η είσοδος στο γραφείο κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη. Η συνεργασία είναι συχνά πιο σκληρή δουλειά από το σπίτι. Και η παραγωγή του όγκου της εργασίας που απαιτείται σε μια τετραήμερη εβδομάδα θα ήταν πραγματικά δύσκολη» από το σπίτι, λέει

Τι δίνουν και τι παίρνουν

Ο Simon Ursell σημειώνει ότι οι εργαζόμενoι ευχαρίστως θυσιάζουν την ευελιξία που παρέχει η εργασία από το σπίτι πέντε ημέρες την εβδομάδα, με αντάλλαγμα περισσότερες προσωπικές ημέρες και ένα τριήμερο Σαββατοκύριακο. «Οι Δευτέρες είναι επίσης γεμάτες δουλειά στο γραφείο, γιατί όλοι νιώθουν ανανεωμένοι και έτοιμοι να κοινωνικοποιηθούν ξανά. Αν ανακοίνωνα ότι θα καταργούσαμε την τετραήμερη εβδομάδα για να επιστρέψουμε σε ένα υβριδικό με μια ημέρα επιπλέον σύστημα εργασίας ημερήσιο, θα ήταν πολύ αντιδημοφιλές».

Το ενδιαφέρον και η επιθυμία για το τετραήμερο της εβδομάδας έχει αυξηθεί. Ταυτόχρονα, η εξ αποστάσεως και ευέλικτη εργασία ήταν αναμφισβήτητα οι ιστορίες επιτυχίας του νέου κόσμου της εργασίας. Οπότε το ερώτημα είναι το εξής: Εάν οι εργοδότες ανακαλούσαν τους εργαζομένους στα γραφεία, αλλά με το προνόμιο να εργάζονται τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, θα το δέχονταν οι εργαζόμενοι;

Ο «πλούτος» του ελεύθερου χρόνου

Όλο και περισσότερα δεδομένα δείχνουν ότι ακόμη και εν μέσω ευρείας κλίμακας αντίστασης των εργαζομένων στην επιστροφή, ορισμένοι εργαζόμενοι μπορεί να εκτιμούν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, γράφει ανάλυση του BBC.
Ένα ποσοστό αυτού μπορεί να οφείλεται εν μέρει στο αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη συντομευμένη εβδομάδα εργασίας, μετά τα συντριπτικά θετικά αποτελέσματα του μεγάλης κλίμακας πιλοτικού προγράμματος που εφαρμόστηκε στην Βρετανία και στην οποία συμμετείχε η Tyler Grange.

Ο Brendan Burchell, καθηγητής κοινωνικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ήταν μέρος της ποιοτικής ερευνητικής ομάδας που έκανε την έρευνα. «Το πιο συνηθισμένο πράγμα που ανέφεραν οι άνθρωποι ήταν απλώς ότι μπορούσαν να απολαύσουν μια μέρα μόνοι τους χωρίς καμία πίεση χρόνου», λέει. «Οι εργαζόμενοι μπόρεσαν να έχουν περισσότερο χρόνο για συντήρηση ζωής, φροντίδα παιδιών ή και απλώς για αποσυμπίεση».

Διαφήμιση
Διαφήμιση