HomeCity GuideΣυλλογική έκθεση φωτογραφίας στην Rosa Nera

Συλλογική έκθεση φωτογραφίας στην Rosa Nera

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 14 Μαΐου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Από σήμερα Πέμπτη 27 Απριλίου ξεκινάει στην Κατάληψη Rosa Nera, η ομαδική έκθεση Φωτογραφίας «Χερομάχοι» από τον Κύκλο Φωτογραφίας «Μαύρο Ρόδο». Η συλλογική έκθεση θα διαρκέσει έως 14 Μαΐου και οι ώρες λειτουργίας είναι από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί την 1η Μάη και η εκδήλωση «Το εργατικό κίνημα στον ελλαδικό χώρο στις αρχές του 20ου αιώνα και η εξέγερση του Μάη του 1936»

fb_img_1682573239960

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στον αγωνιστή εργάτη Γιάννη Ταμτάκο, ενός από τους συλληφθέντες πρωτεργάτες του Μάη του ΄36.

Την 1η Μάη στις 7 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων θα γίνει συζήτηση για το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα των αρχών του 20ου, με έμφαση στα γεγονότα της εργατικής εξέγερσης του Μάη του 1936 στην Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα προβληθεί το ημίωρο ντοκιμαντέρ “ΜΑΥΡΟ ΚΟΚΚΙΝΟ” (2001, 30 min), όπου ο Γιάννης Ταμτάκος αφηγείται την περιπετειώδη του πορεία στα ταραγμένα χρόνια του πρώτου μισού του 20ου αιώνα.

fb_img_1682573065550

Τι αναφέρουν οι διοργανωτές της έκθεσης

Όταν κάποιος σου λέει ότι πλούτισε με σκληρή δουλειά, ρώτησέ τον: «τίνος;»

Στην ομαδική έκθεση οι εικόνες αποτυπώνουν με ευαισθησία αλλά και ρεαλισμό όψεις της χειρωνακτικής εργασίας και των καταγωγών της, τον μόχθο και τον καθημερινό αγώνα των χερομάχων.

Η φωτογραφία δεν έχει πρωτότυπο και είναι πάντα ένα αντίγραφο.

Είναι πάντα ένα ίχνος, ένα ίχνος ζωής.

Ειδικά όταν μιλάμε για τέχνη και ακόμα ειδικότερα για φωτογραφία,

που αν και «εύκολη» δεν παύει να είναι «πολύπλοκη», ο ενδιαφερόμενος πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει με τον εαυτό του τι επιδιώκει, γιατί επέλεξε αυτή την απασχόληση, ποιες είναι οι προτεραιότητες του, τι αναζητά,

τι θαυμάζει και σε τι ελπίζει.

Η κάθε φωτογραφία εκφράζει τον φωτογράφο, τις απόψεις του για την ζωή, την κοινωνία, τους πολιτικούς αγώνες. Ο φωτογράφος, που τάσσεται με την ριζοσπαστική πλευρά της ιστορίας, δεν γίνεται να μην παρατηρεί αυτούς που παράγουν τον πλούτο, τους εργάτες και τις εργάτριες.

Σύμφωνα με τον φωτογράφο Garry Winogrand, η φωτογραφία έχει σχεδιαστεί για να περιγράφει με ακρίβεια ένα κομμάτι χρόνου και ένα κομμάτι χώρου, άρα είναι πάντοτε ένα κομμάτι αλήθειας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση