HomeHL1-Culture«Ένας αιώνας από την ανταλλαγή των πληθυσμών: Διαδρομές ενσωμάτωσης στο Ηράκλειο»

«Ένας αιώνας από την ανταλλαγή των πληθυσμών: Διαδρομές ενσωμάτωσης στο Ηράκλειο»

Συγκίνηση και ενδιαφέρουσες ομιλίες στην εσπερίδα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 26 Απριλίου η ενημερωτική εσπερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Ηρακλείου δια της Αντιδημαρχίας Εθελοντισμού και Νεολαίας με θέμα «Ένας αιώνας από την ανταλλαγή των πληθυσμών:

Διαδρομές ενσωμάτωσης στο Ηράκλειο». Η εσπερίδα έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης στο πλαίσιο των παράληλων εκδηλώσεων της Έκθεσης που παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες και μέχρι τις 30 Απριλίου στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την συνθήκη της Λωζάνης για την ανταλλαγή πληθυσμών.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ανταλλαγή των πληθυσμών που συμφωνήθηκε με την συνθήκη της Λωζάνης δημιούργησε νέα δεδομένα στις κοινωνίες της Ελλάδας και της Τουρκίας. Ο Μικρασιατικός Ελληνισμός, αντιμετώπισε στις καινούργιες εστίες του, και για πολλά χρόνια, πολυμέτωπες δυσκολίες, εντούτοις, κατόρθωσε να ενταχθεί στο νέο περιβάλλον, να κρατήσει το ύφος ζωής, τα ήθη και τα έθιμά του, να προκόψει, και να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην σύγχρονη Ελλάδα.

esperida-f4

Το Ηράκλειο και η ευρύτερη περιοχή του ήταν από τους τόπους που έζησαν την τραγωδία του ξεριζωμού: με την εγκατάσταση και την προσαρμογή των προσφύγων. Την δύσκολη διαδρομή, η οποία συνέβαλε ουσιαστικά στην φυσιογνωμία και στην σημερινή ταυτότητα της πόλης.

Με την παρουσία, τις εκδηλώσεις και τις δράσεις τους, οι Μικρασιατικοί Σύλλογοι σε όλη την Κρήτη, διασώζουν και σήμερα αλώβητες τις μνήμες των πατρογονικών τους εστιών.

Και κρατούν ακέραιο το χρέος μας: να διατηρήσουμε την ιστορική μας Μνήμη, να διδασκόμαστε από τα ολέθρια σφάλματα και τις δοκιμασίες που έχουμε υποστεί ως λαός, και να προχωρήσουμε στο μέλλον με σύνεση, ομοψυχία, και πίστη στις δυνατότητές μας».

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φασουλάκης τόνισε από την πλευρά του τη σημασία της εσπερίδας αλλά και της Έκθεσης στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου για την οποία συνεχάρη τους διοργανωτές και τους  συλλόγους των Μικρασιατών, των Ποντίων, των Θρακιωτών καθώς και τους μεμονωμένους πολίτες προσφυγικής καταγωγής, την Εκκλησία και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους για την παραχώρηση των πολύτιμων κειμηλίων που εκτίθενται: «Τα κειμήλια αυτά διδάσκουν στους νέους  τη Ιστορία του τόπου πράγμα ιδιαίτερα σημαντικό».

esperida-f3

Η Αντιδήμαρχος Εθελοντισμού και Νεολαίας Δέσποινα Συγγελάκη αφού θυμήθηκε συγκινημένη τον πατέρα της και τις δικές του εμπειρίες ως δασκάλου στην ενδοχώρα της Κρήτης με τα παιδιά των προσφύγων,  μίλησε για τους στόχους της Έκθεσης και των παράλληλων εκδηλώσεων αυτής της εβδομάδας: «Μέλημά μας ήταν να φέρουμε τους νέους σε επαφή με τη νεότερη Ιστορία του τόπου, να δημιουργήσουμε ένα εκπαιδευτικό εργαλείο για να εξοικειωθούν με πιο απτό, πιο βιωματικό τρόπο με τα κειμήλια και τα πρόσωπα και τα  γεγονότα πίσω από αυτά. Προς την  συγκεκριμένη κατεύθυνση δημιουργήσαμε την ιστοσελίδα https://lausanne100years.heraklion.gr η οποία θα συμβάλλει ώστε  να παραμείνουν το σύνολο των κειμηλίων και των δράσεων διαθέσιμα για τους ενδιαφερόμενους και στο μέλλον. Ιδιαίτερη σημασία για εμάς έχει και το γεγονός ότι όλα όσα έγιναν και θα γίνουν αυτήν την εβδομάδα είναι αποτέλεσμα εθελοντικής συμμετιχής και συνεργασίας συλλόγων και ατόμων για τη διάσωση της ιστορικής μνήμης».

Ακολούθως πραγματοποίησαν πολύ ενδιαφέρουσες και συγκινιτικές ομιλίες οι κ.κ.:

  • Τάσος Σακελλαρόπουλος, Διδάκτορας Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη, με θέμα: «Η ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ, ΜΙΑ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ»
  • Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού Μεθόδιος με θέμα: «Η ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ»
  • Γρηγόρης Πασπάτης, Ιατρός, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, με θέμα: «Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ»
  • Γιάννης Μπρίμης, Συνταξιούχος Τραπεζικός Υπάλληλος, Αλατσατιανός, 3ης Γενιάς ο οποίος ανέγνωσε κείμενα στο γλωσσικό Ιδίωμα της Ιωνίας
  • Νεκτάριος Μωυσάκης, Γενικός Γραμματέας Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου με θέμα: «1923-2023: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ»
  • Γιώργος Μιμίκος, Δημοσιογράφος με θέμα: «ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ».

esperida-f1

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΗ ΒΑΣΙΛΙΚΉ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ:  24/4-30/4: 09:00-21:00 [ΔΕΥΤΕΡΑ 24/4 από 17:00 – ΚΥΡΙΑΚΗ 30/9 έως 14:00]

ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΞΕΝΑΓΗΣΗ:

Βασιλική Αγίου Μάρκου: 2813 409228

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΔΗΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ, ΝΕΟΛΑIΑΣ, ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ &

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ-ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ-ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

  • ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ
  • ΙΕΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΚΡΗΤΗΣ
  • ΓΕΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
  • ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Και οι

  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ «Ο ΑΓΙΟΣ ΠΟΛΥΚΑΡΠΟΣ», ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΛΑΤΣΑΤΙΑΝΩΝ ΝΟΜΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΑΜΠΟΥΡΝΙΩΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ», ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΝΕΑΣ ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΜΥΡΝΑΙΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΙΤΩΝ & ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ «ΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΟ», ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ ΕΚ ΒΡΥΟΥΛΩΝ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΠΠΑΔΟΚΩΝ – ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ «ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΛΕΣΧΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ», ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΘΡΑΚΙΩΤΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
Διαφήμιση
Διαφήμιση