HomePost ItΣυνάντηση του Γιώργου Σταθάκη με τον Σύλλογο Στήριξης Δανειοληπτών Κρήτης

Συνάντηση του Γιώργου Σταθάκη με τον Σύλλογο Στήριξης Δανειοληπτών Κρήτης

Τι συζήτησαν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνάντηση με μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Συλλόγου Στήριξης Δανειοληπτών Κρήτης είχε την Τετάρτη 19 Απρίλη ο πρώην Υπουργός και υποψήφιος Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργος Σταθάκης.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Μαρής, τα μέλη κ.κ. Στέλιος Ζαχαριουδάκης, Κώστας Κοκολάκης και Νίκος Κουριδάκης και η δικηγόρος κ. Κωνσταντίνα Λεκάκου, ενημέρωσαν τον κ. Σταθάκη για τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, εξαιτίας της πολιτικής της ΝΔ, η οποία, με τον πτωχευτικό κώδικα, επιτρέπει τη γρήγορη ρευστοποίηση της περιουσίας και της πρώτης κατοικίας επαγγελματιών και νοικοκυριών. Πρακτικά, δίνει στα ξένα funds το δικαίωμα να αρπάζουν σπίτια, χωράφια και επιχειρήσεις και να χρησιμοποιούν μεθόδους που συχνά ξεφεύγουν από το πλαίσιο της νομιμότητας. Οι εκπρόσωποι των δανειοληπτών παρουσίασαν τα αιτήματά τους, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν: α) η διακοπή των πλειστηριασμών, β) η προστασία της πρώτης κατοικίας, της παραγωγικής αγροτικής γης και των ευάλωτων νοικοκυριών, γ) η ρύθμιση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας με εισοδηματικά κριτήρια και με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του δανειολήπτη, δ) η δημιουργία τράπεζας ειδικού σκοπού για τη χρηματοδότηση επαναγοράς ενυπόθηκων δανείων από επιχειρήσεις, ε) το δικαίωμα εξαγοράς του δανείου από τον δανειολήπτη πριν τον πλειστηριασμό, στ) το δικαίωμα εξαγοράς του δανείου που πουλήθηκε σε fund σε τιμή έως 20% υψηλότερη κ.ά.

Από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στην επεξεργασία του οποίου είχε κύριο ρόλο. Τόνισε τη δέσμευση για άμεση αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και λήψη μέτρων ρύθμισης των δανείων και αναφέρθηκε στις θεσμικές παρεμβάσεις που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας: α) τη δημιουργία Υφυπουργείου με αποκλειστική αρμοδιότητα τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και της στεγαστικής πολιτικής, β) τη σύσταση Δημόσιας Εποπτικής Αρχής για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους και γ) τη δημιουργία Ειδικού Ταμείου Αναδιαρθρώσεων Οφειλών και Στεγαστικής Πολιτικής στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, που θα υποστηρίζει με ζεστό χρήμα τις ρυθμίσεις κόκκινων δανείων, τις δόσεις δανείων ενήμερων δανειοληπτών που αυξήθηκαν υπέρμετρα λόγω αύξησης επιτοκίων, αλλά και τις δόσεις χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων σε νέα ζευγάρια. Ο κ. Σταθάκης επεσήμανε την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να βάλει κανόνες στη λειτουργία των funds, με εξασφάλιση της διαφάνειας, αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας τους και επιβολή της νόμιμης φορολογίας. Τέλος, περιέγραψε λεπτομερώς τη διαδικασία ένταξης σε ρύθμιση όλων των οφειλών σε τράπεζες, funds, ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, το οποίο δίνει τη λύση που έχει ανάγκη η κοινωνία, είπε ο κ. Σταθάκης. Ταυτόχρονα, θα απεμπλέξει δεκάδες χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες από τη μόνιμη «παγίδα χρέους», την αποκοπή από κάθε χρηματοδότηση και την ώθηση στην παράλληλη οικονομία.

Διαφήμιση
Διαφήμιση