HomeΚΡΗΤΗΚυβερνητικό κλιμάκιο στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αστερουσίων

Κυβερνητικό κλιμάκιο στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αστερουσίων

Τι συζητήθηκε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Aπαντήσεις σε μια σειρά από μείζονα ζητήματα που αφορούν τους αγρότες της Μεσαράς, δόθηκαν μέσα από μια ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων που φέρει το διακριτικό τίτλο «Φαμελιά», με κλιμάκιο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και άλλους συναρμόδιους Οργανισμούς.

Μέσα σε μια γεμάτη  – από τα μέλη του Συνεταιρισμού – αίθουσα, οι ομιλητές ενημέρωσαν και συζήτησαν με τα μέλη θέματα που «καίνε» όλο τόσο τους αγρότες τοπικά, όσο και όλο τον Πρωτογενή Τομέα.

Ανάμεσα στα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος ήταν:

-οι στοχευμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβληματος με την υδροδότηση, τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα και την προστασία του υδατικού δυναμικού.

-Η δημιουργία αυτόνομου εξειδικευμένου φορέα που θα καταγράφει και ενημερώνει με αναλυτικά στοιχεία για την εικόνα που έχει η παραγωγή ελαιολάδου κ.α.

-Η εγκατάσταση συστήματος εισροών – εκροών σε όλα τα ελαιοτριβεία υποχρεωτικά, όπως τα πρατήρια υγρών καυσίμων

-Οι εργάτες Γης

-Ο αναδασμός της γης

-Η υποχρεωτική εκπαίδευση όλων όσων θέλουν να ασχοληθουν με τον πρωτογενή τομέα, μετά τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και αντίστοιχο πτυχίο

-Η εκπαίδευση, κατάρτιση και το πτυχίο των ιδιοκτητών ελαιοτριβείων

Ενώ στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης, παρουσιάστηκαν τα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, οι προκλήσεις και οι προοπτικές για τους Νέους Αγρότες, η Βιολογική Γεωργία και τα μέτρα για την τόνωση του γεωργικού εισοδήματος και τη συνολικότερη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.

Στόχος όλων μας αποτελεί η επίτευξη, μεταξύ άλλων, της αναβάθμισης και της προώθησης  των αγροτικών προϊόντων του τόπου μας και η διασύνδεση τους με τα ξενοδοχεία και την τουριστική βιομηχανία γενικότερα.

Μετά τις τοποθετήσεις των ομιλητών, ακολούθησε μια γόνιμη συζήτηση, μεταξύ των παρευρισκόμενων, σε μια προσπάθεια να ανταλλαγούν απόψεις, θέσεις και πληροφορίες.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια του χαιρετισμού του ο κ. Αυγενάκης είπε πως ο ίδιος πρότεινε στην ομάδα που ταξίδεψε ως τις Σταβιες, ότι αξίζει να πάνε στην Κρήτη για να δουν μια ομάδα που παράγει έργο. Ο αγροτικός Συνεταιρισμός ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων είναι μια ομάδα υγιής και νομίζω ότι πρέπει να αντλήσουμε και εμείς από τα λεγόμενα σας πληροφορίες. Η Ομάδα σας να γίνει πρότυπο και να παρακινήσουμε και άλλες Ομάδες να λειτουργήσουν σαν εσάς.

exoph

Η κρητική γη είναι εξαιρετικά πλούσια. Ελάχιστοι όπως εσείς ασχοληθηκατε ουσιαστικά με το προϊόν για αυτό και δρέψει καρπούς και εχετε αποκτήσει καλή φήμη. Γιατί όταν υπάρχει στόχος και πρόγραμμα φαίνονται τα αποτελέσματα.

Εάν έχει ξεχωρίσει κάτι σε εσάς είναι η προσπάθεια σας και εύχομαι να πετύχετε ακόμη περισσότερους στόχους», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αυγενάκης, ο οποιος πρόσθεσε ότι αυτό που του έκανε εντύπωση είναι πως «σε συνάντηση που είχαμε το προηγούμενο διάστημα είδα καθαρά βλέμματα. Για αυτό και ζήτησα όσα ειπώθηκαν σε ένα υπόμνημα, το οποιο με χαρά είδα ότι περιελάμβανε επτά θέματα τα οποία ήταν όλα ουσίας. Έτσι πιάσαμε τα θέματα αυτά και δουλέψαμε με την ομάδα που ήρθε για την εκδήλωση στις Σταβιες».

Επισημαίνεται ότι μαζί με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, στην ενημερωτική συναντηση μετείχαν οι: ο Γ.Γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ, Χρήστος Γιαννακάκης, Ο Γ.Γ. Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο Διευθυντής Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής Παρεμβάσεων Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημήτρης Παππάς, ο Σύμβουλος Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Νίκος Δούκας και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Χαρουτούνιαν Σέρκος.

Διαφήμιση
Διαφήμιση