HomeHL-9Μεσαρά: Φυτεύουν βότανα και θάμνους μέσα στους ελαιώνες για την αναδόμηση του οικοσυστήματος

Μεσαρά: Φυτεύουν βότανα και θάμνους μέσα στους ελαιώνες για την αναδόμηση του οικοσυστήματος

Αλλά και την προστασία ζώων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η λειτουργία του Αγροτικού Συνεταιρισμού ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων και η παρουσία του ως σήμερα, έχει προκαλέσει μόνο θετικά σχόλια, καθώς πρόκειται για μια Ομάδα παραγωγών που κινείται πρωτοπόρα σε κάθε επίπεδο. Από τα πλάνα του εν λόγω Αγροτικού Συνεταιρισμού δεν θα μπορούσε να λείπει και η δράση με στόχο την προστασία του Περιβάλλοντος.

Όπως έχει επισημανθεί ήδη  ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων έχει αναπτύξει μια αγαστή συνεργασία με το Εργαστήριο Ελαιοκομίας του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», για την ανάπλαση των οικοσυστημάτων εντός των ελαιοκομικών τους εκτάσεων, μετέχοντας στο πρόγραμμα «LIFE Ζωντανοί Ελαιώνες». Μια κίνηση πρωτοποριακή, καθώς οι ελαιώνες του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων και μια έκταση στο Κολυμπάρι Χανίων, είναι οι δύο μοναδικές εκτάσεις, στις οποίες εφαρμόζεται το παραπάνω πρόγραμμα.

Στα πλαίσια της διαδικασίας ανάπλασης του τοπικού οικοσυστήματος λοιπόν, μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Αστερουσίων προχώρησαν σε μια σειρά από νέες φυτεύσεις, φυτών, θάμνων, βοτάνων και δέντρων. Χλωρίδα, η οποία θα αναπτυχθεί για να αποτελέσει πηγή τροφής για τα έντομα, τα ερπετά, τα πτηνά και τα άλλα ζώα που υπάρχουν στην περιοχή. Την ίδια ώρα επιστημονικό προσωπικό το επόμενο διάστημα, θα προχωρήσει σε μετρήσεις και καταγραφή της προόδου που ήδη φαίνεται πως υπαρχει στους ελαιώνες του Συνεταιρισμού, για να φανεί πόσο ωφελείται η πανίδα και κατά πόσο έχει αυξηθεί ο γενικός πληθυσμός τους.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πενταετές και μέσα στα επόμενα βήματα είναι η τοποθέτηση φωλιών, αλλά και η δημιουργία μικρών λιμνων μεσα στους ελαιώνες, για να διαμορφωθεί ένα ακόμη πιο ευνοϊκό περιβάλλον για την αναδόμηση του οικοσυστήματος και η αναγέννηση της Φύσης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση