HomeHL-GreeceΟλοκληρώνεται το σχέδιο των δασικών χαρτών -Τι ισχύει για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις

Ολοκληρώνεται το σχέδιο των δασικών χαρτών -Τι ισχύει για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις

Το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε την κύρωση του 90%, αυξάνεται ο ρυθμός εξέτασης των αντιρρήσεων για το υπόλοιπο 10%

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την κύρωση του 90% των δασικών χαρτών της χώρας ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκειται για τα «εύκολα» κομμάτια τους, αυτά για τα οποία δεν έχουν υποβληθεί αντιρρήσεις – για το υπόλοιπο 10% το υπουργείο υπόσχεται ότι θα αυξήσει τον ρυθμό εξέτασης των αντιρρήσεων, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Για τις εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις το υπουργείο προανήγγειλε ρύθμιση με την οποία θα μπορούν να διατηρήσουν τη γεωργική χρήση για όσο καιρό επιδοτούνται από την Ε.Ε. γι’ αυτή.

Η διαδικασία μερικής κύρωσης των δασικών χαρτών ξεκίνησε τον Αύγουστο, υπό την πίεση των θεσμών. Η διαδικασία θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και μία διετία, ωστόσο οι συνεχείς νομοθετικές αλλαγές που έφερε το υπουργείο Περιβάλλοντος (με σκοπό να μειώσει τον αριθμό των αντιρρήσεων) καθυστέρησαν την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οσον αφορά τα 2,3 εκατ. στρέμματα εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων, το υπουργείο επανέλαβε χθες ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι μελέτες με τις οποίες θα προσπαθήσει να αποδείξει ότι η καταστροφή τους είναι προς όφελος της οικονομίας.

«Για τις εκχερσώσεις υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες για τη στοιχειοθέτηση του δημοσίου συμφέροντος μέσω συγκέντρωσης ποσοτικών στοιχείων και σύνταξης οικονομοτεχνικών μελετών. Ο δασικός χάρτης συμβάλλει στην επίλυση του θέματος βοηθώντας στην καταμέτρησή τους και στον προσδιορισμό των παραγόμενων αγαθών από αυτές. Ακολούθως, το Δημόσιο βασιζόμενο σε επιστημονικά ποσοτικά δεδομένα θα μπορεί να προσδιορίσει τις απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυση του θέματος. Εχει, ήδη, ολοκληρωθεί οικονομοτεχνική μελέτη για τη στοιχειοθέτηση του δημοσίου συμφέροντος και σχεδιάζεται νομικά βιώσιμη λύση σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος», ανέφερε σε χθεσινή ανακοίνωσή του.

Το υπουργείο προανήγγειλε νέα νομοθετική ρύθμιση, με την οποία «οι εν λόγω εκτάσεις διατηρούν τη γεωργική χρήση για όσο χρόνο λαμβάνουν ενιαία ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και είναι ενταγμένες στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβολής Δηλώσεων» (το ότι εξακολουθεί να επιδοτείται η καλλιέργεια εκχερσωμένων, πιθανότατα καταπατημένων δημόσιων δασικών εκτάσεων είναι χαρακτηριστικό του στρεβλού τρόπου χρησιμοποίησης κοινοτικών πόρων για την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής από τη χώρα μας).

Το υπουργείο θα προσπαθήσει με αυτό το «τρικ» να παρακάμψει τις αποφάσεις που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2019. Με αυτές τις αποφάσεις ακύρωσε τις διατάξεις του 2014 και του 2017 με τις οποίες δόθηκε η δυνατότητα εξαγοράς εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων έναντι τιμήματος.

Κατά τα λοιπά, το υπουργείο ανακοίνωσε την κύρωση του 90% των δασικών χαρτών. Για το υπόλοιπο 10% (για το οποίο έχουν υποβληθεί 332.000 αντιρρήσεις ή αιτήσεις διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος) το υπουργείο ανέφερε χθες ότι έχουν συσταθεί 116 επιτροπές εξέτασης αντιρρήσεων, «έχει προβλεφθεί η σύσταση κατ’ ελάχιστον 200 επιτροπών (…) η διαδικασία θα παρακολουθείται στενά και αν κριθεί απαραίτητο με βάση τα χρονοδιαγράμματα θα συσταθούν και επιπλέον επιτροπές».

Αυτό που το υπουργείο παρέλειψε να αναφέρει είναι… ποια είναι τα χρονοδιαγράμματα, καθώς η εξέταση των αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες «σέρνεται» εδώ και τουλάχιστον μία πενταετία.

 

 

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση