HomeHL-SportsΠΣΑΤ: Αποχαιρετούμε τον Γιάννη Διακογιάννη την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου

ΠΣΑΤ: Αποχαιρετούμε τον Γιάννη Διακογιάννη την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου

Tο ψήφισμα του Δ.Σ. του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η οικογένεια της αθλητικής δημοσιογραφίας και ο ελληνικός αθλητισμός αποχαιρετούμε με συγκίνηση τον πιο αναγνωρισμένο αθλητικό συντάκτη, τον Γιάννη Διακογιάννη, την Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου.

Η εξόδιος ακολουθία του Γιάννη Διακογιάννη θα τελεστεί στις 14:00 στον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΠΣΑΤ

Το Δ.Σ. του ΠΣΑΤ συνήλθε εκτάκτως μετά τον θάνατο του Γιάννη Διακογιάννη και αποφάσισε:

  • Να αναλάβει τιμής ένεκεν όλες τις δαπάνες της εξοδίου ακολουθίας του Γιάννη Διακογιάννη.
  • Να παραστεί σύσσωμο στην εξόδιο ακολουθία που θα τελεστεί στον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών την Παρασκευή (16/12) και ώρα 14:00.
  • Ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, ν’ αποχαιρετίσει τον Γιάννη Διακογιάννη με επικήδειο λόγο.
  • Να απονείμει στη μνήμη του Γιάννη Διακογιάννη το βραβείο του κορυφαίου αθλητή της χρονιάς για το 2022, κατά τη «Γιορτή των Κορυφαίων» του ΠΣΑΤ που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου, στο «Μέγαρο Μουσικής».
  • Να θεσμοθετήσει βραβείο με την επωνυμία «Γιάννης Διακογιάννης» στην ετήσια τελετή των Δημοσιογραφικών Βραβείων του ΠΣΑΤ.
  • Να αναλάβει πρωτοβουλίες για την επιμόρφωση των νέων δημοσιογράφων, καθώς και για τη διάδοση της αθλητικής παιδείας.

Ποιος ήταν ο Γιάννης Διακογιάννης

Ο Γιάννης Διακογιάννης γεννήθηκε στη Αθήνα στις 5 Ιανουαρίου 1931. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από την εφηβική ηλικία, με ιδιαίτερη αδυναμία στον στίβο. Σπούδασε μουσική στη Γαλλία (άλλωστε η μητέρα του ήταν Γαλλίδα) , όμως τελικά τον κέρδισε η δημοσιογραφία.

Κάλυψε με ανταποκρίσεις του πάρα πολλές κορυφαίες διοργανώσεις, μεταξύ των οποίων Παγκόσμια Κύπελλα ποδοσφαίρου (ξεκινώντας από αυτό του 1954 στην Ελβετία και τερματίζοντας με αυτό του 1998 στη Γαλλία), διεθνείς αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα στίβου, τελικούς αγώνες διασυλλογικών ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών διοργανώσεων (όπως του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971 μεταξύ Άγιαξ και Παναθηναϊκού) και άλλα. Είχε περιγράψει ακόμη αγώνες της «Φόρμουλα 1», του τένις και της γυμναστικής στην ΕΡΤ.

Το2004 υπήρξε σχολιαστής στους αγώνες της Εθνικής Ελλάδας  ποδοσφαίρου ανδρών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που διεξήχθη στην Πορτογαλία,  όταν και το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κατέκτησε το τρόπαιο.

Από το Σεπτέμβριο του 1966 έως το 1983 ήταν ο βασικός παρουσιαστής της εβδομαδιαίας αθλητικής τηλεοπτικής εκπομπής «Αθλητική Κυριακή» (αρχικά «Αθλητικά Νέα»), ενώ το Σεπτέμβριο του 1969 είχε παρουσιάσει το 9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού, το οποίο διεξήχθη στο Στάδιο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» και αποτέλεσε την πρώτη μετάδοση αγώνων στίβου από ελληνικό τηλεοπτικό κανάλι.

Δούλεψε κατά σειρά σε «Αθλητική Ηχώ», «ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ», «Ελευθεροτυπία», «Μεσημβρινή», «Τα Νέα» και στο “MEGA”, το τηλεοπτικό κανάλι στο οποίο ολοκλήρωσε τη σπουδαία του σταδιοδρομία.

Εργάσθηκε επίσης σε ιδιωτικό κέντρο αθλητικού ρεπορτάζ, ως καθηγητής δημοσιογραφίας. Από τα έργα του ξεχωρίζουν το τετράτομο «100 Χρόνια Ποδόσφαιρο» (Μίλητος, 2006), το «60 Χρόνια Μουντιάλ» (Λιβάνης, 1990), το «Οι Μεγάλες Μορφές του Αθλητισμού» (Κάκτος, 1979) κ.α. Ήταν, ακόμη, παραγωγός μουσικών ραδιοφωνικών εκπομπών.

Υπήρξε ο πρώτος που τιμήθηκε για την εν γένει προσφορά του με το βραβείο «Ελένη Βλάχου» το 2003, ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Αποτελεί πιθανότατα τον μοναδικό Έλληνα αθλητικό δημοσιογράφο του οποίου το επώνυμο συμπεριελήφθη σε στίχο τραγουδιού και συγκεκριμένα  στο «Αρχίζει το ματς», σύνθεσης και εκτέλεσης του Λουκιανού Κηλαηδόνη, το 1979.

Ο «Ζανό» όπως τον αποκαλούσαν στους αθλητικούς κύκλους ήταν λάτρης της γαλλικής και γενικά διεθνούς μουσικής. Διετέλεσε ανταποκριτής της “L’ Equipe” και του περιοδικού “France Football” και έως το 1987 ψήφιζε εκ μέρους της Ελλάδας για τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή («Χρυσή Μπάλα»).

Κόρη του υιοθετημένη ήταν η αείμνηστη δημοσιογράφος Ρίκα Βαγιάνη, ενώ άφησε πίσω του την κόρη του Οντέτ και τον γιο του Μισέλ.

Από τον ΠΣΑΤ

trixias

ΠΣΑT: «Έφυγε» από τη ζωή ο φωτορεπόρτερ Παναγιώτης Τριχιάς

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) αποχαιρετά με θλίψη τον φωτογράφο Παναγιώτη Τριχιά, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 64 ετών, μετά από ένα χρόνο πραγματικής, αλλά άνισης μάχης, χωρίς να χάνει το χιούμορ του, την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι θα καταφέρει να νικήσει.

Ο Παναγιώτης Τριχιάς εργάστηκε ως φωτογράφος κυρίως στο αθλητικό ρεπορτάζ για περισσότερα από 40 χρόνια. Αφιέρωσε τη ζωή του στην φωτογραφική αποτύπωση αθλητικών αγώνων, κατά βάση ποδοσφαιρικών, έχοντας απαθανατίσει με τον φακό του αμέτρητα στιγμιότυπα, σε πολλές ιστορικές αναμετρήσεις.

Ποτέ δεν παραδέχθηκε ότι υποστηρίζει κάποια συγκεκριμένη ποδοσφαιρική ομάδα, γιατί ήταν ένας πραγματικός φίλαθλος. Απόδειξη της αγάπης του για το άθλημα είναι ότι στο πλούσιο αρχείο του μπορεί να εντοπίσει κανείς όλες τις ομάδες, από τη μεγαλύτερη μέχρι ομάδες Γ’ Εθνικής και ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου. Μάλιστα, το 2018 βραβεύτηκε για την μακρόχρονη προσφορά του στον ερασιτεχνικό αθλητισμό από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ).

Ξεκίνησε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Αυριανή, στη συνέχεια εργάστηκε στο περιοδικό Ομάδα του Δημοσιογραφικού οργανισμού Λαμπράκη και η πρώτη του εργασία ως φωτορεπόρτερ ήταν για το φωτογραφικό πρακτορείο «Διεθνή Επίκαιρα».

Η πρώτη του φωτογραφική μηχανή ήταν… δανεική, όμως με πολλή δουλειά και μεράκι για τη φωτογραφία και το γήπεδο, κατάφερε να γίνει και να παραμείνει μέχρι τέλους ένας ελεύθερος επαγγελματίας, με μία πορεία που χαρακτηρίστηκε από το ήθος και την ευγένειά του.

Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός συνάδελφος για τους επαγγελματίες του χώρου. Δίδαξε φωτογραφία, ενώ βοήθησε πολλούς να μάθουν το επάγγελμα και να εξελιχθούν στο ρεπορτάζ. Συμμετείχε ενεργά στους αγώνες της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος και της Ένωσης Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας, ως εκλεγμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Υπήρξε, ακόμη, μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) και της Διεθνούς Ευρωπαϊκής Ένωσης Αθλητικού Τύπου.

Για πολλά χρόνια, φωτογράφισε με τους συνεργάτες του τον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Πολλοί δρομείς μπορεί να τον θυμούνται στο πόστο του στο ξενοδοχείο Hilton, απέναντι από το άγαλμα του Δρομέα του Βαρώτσου, να τους χαιρετά (πολλούς με το όνομα τους) και να τους ενθαρρύνει να συνεχίσουν προς τον τερματισμό και να χαμογελάσουν στην κάμερα του.

Το χαμόγελο ήταν κάτι πολύ σημαντικό για εκείνον, όπως δείχνει και η επιλογή του να ονομάσει το κατάστημα του στην οδό Γραβιάς 9-13 στα Εξάρχεια, Smile Press.

Η εξόδιος ακολουθία του Παναγιώτη Τριχιά θα τελεστεί στον Άγιο Νικόλαο Χαλανδρίου την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου στις 13:00 και αμέσως μετά θα ακολουθήσει ο ενταφιασμός του στο νεκροταφείο του Χαλανδρίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΣΑΤ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στους οικείους του στην τόσο δύσκολη αυτή στιγμή.

Από τον ΠΣΑΤ

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση