HomeHL-WorldΤρομακτικό κύμα σφυροκόπησε κρουαζιερόπλοιο της Ανταρκτικής: Νεκρός ένας επιβάτης

Τρομακτικό κύμα σφυροκόπησε κρουαζιερόπλοιο της Ανταρκτικής: Νεκρός ένας επιβάτης

Συχνά τα κύματα που μοιάζουν με τοίχο νερού στις θάλασσες της Ανταρκτικής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Ένα κύμα γιγαντιαίων διαστάσεων χτύπησε κρουαζιερόπλοιο της Ανταρκτικής που έπλεε προς την Αργεντινή, σπάζοντας τα παράθυρα, σκοτώνοντας έναν επιβάτη και τραυματίζοντας άλλους τέσσερις.

Ένα άτομο έχασε τη ζωή του και τέσσερα ακόμη τραυματίστηκαν όταν ένα τεράστιο κύμα έπεσε σε κρουαζιερόπλοιο της Ανταρκτικής κατά τη διάρκεια καταιγίδας καθώς έπλεε από το νοτιότερο άκρο της Νότιας Αμερικής, ανακοίνωσε η εταιρεία την Πέμπτη.

Το κρουαζιερόπλοιο Viking Polaris έπλεε την Τετάρτη προς την Ουσουάγια της Αργεντινής -το βασικότερο σημείο εκκίνησης για αποστολές στην Ανταρκτική- όταν σημειώθηκε «ένα περιστατικό γιγαντιαίων κυμάτων», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας κρουαζιέρας.

«Με μεγάλη λύπη επιβεβαιώσαμε ότι ένας επιβάτης πέθανε μετά το περιστατικό. Ειδοποιήσαμε την οικογένειά του κα ιεκφράσαμε τα θερμά μας συλλυπητήρια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τέσσερις άλλοι τουρίστες υπέστησαν τραύματα που δεν κρίθηκαν επικίνδυνα για τη ζωή τους και νοσηλεύτηκαν στο πλοίο.

Το πλοίο υπέστη μικρές ζημιές και αγκυροβόλησε στα ανοιχτά της Ουσουάγια, σχεδόν 2.000 μίλια από την πρωτεύουσα του Μπουένος Άιρες, με πολλά παράθυρα σπασμένα στο πλάι, ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η εταιρεία Viking δήλωσε ότι διερευνά τα γεγονότα γύρω από το περιστατικό.

Συχνά τα κύματα που μοιάζουν με τοίχο νερού στις θάλασσες της Ανταρκτικής

Οι επιστήμονες αναφέρονται συχνά στα τεράστια κύματα ως ακραία κύματα καταιγίδας που ξεπετάγονται από το πουθενά, συχνά σε απρόβλεπτη κατεύθυνση και μοιάζουν με τοίχο νερού, έως και διπλάσιο σε μέγεθος από τα υπόλοιπα, κανονικά κύματα.

Αυτά τα σπάνια δολοφονικά κύματα θεωρούνταν κάποτε μύθος που διηγούνταν ναυτικοί και εξερευνητές. Ο πολικός εξερευνητής Έρνεστ Σάκλετον έγραψε στο βιβλίο του για ένα «γιγάντιο» φρικτό κύμα που συνάντησε στην Ανταρκτική το 1916.

Ωστόσο, οι επιστήμονες έμαθαν περισσότερα γι’ αυτά τις τελευταίες δεκαετίες, μελετώντας πώς αναδύονται και πώς μπορούν να προβλέψουν το τείχος του νερού που μπορεί να ανυψωθεί ακόμη και σε ήρεμες θάλασσες.

Το περιστατικό έρχεται δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο δύο τουριστών σε μια άλλη κρουαζιέρα στην Ανταρκτική. Οι δύο άνδρες, ηλικίας 76 και 80 ετών, είχαν φύγει από το πλοίο World Explorer για εκδρομή με φουσκωτό σκάφος το οποίο ανατράπηκε κοντά στην ακτή.

 

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση