HomeHL-9Πετρέλαιο θέρμανσης: Η πτώση στην τιμή και ο φόβος των… αυξήσεων

Πετρέλαιο θέρμανσης: Η πτώση στην τιμή και ο φόβος των… αυξήσεων

Ποια είναι η εικόνα στις τιμές καυσίμων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε πτωτική πορεία βρίσκεται η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, γεγονός που έχει ανακουφίσει αρκετούς καταναλωτές που σπεύδουν να γεμίσουν τα ντεπόζιτά τους για τον κρύο χειμώνα που έρχεται.

Το πετρέλαιο θέρμανσης ξεκίνησε στα μέσα Οκτωβρίου με περίπου 1,40 ευρώ το λίτρο ενώ αυτή τη στιγμή κυμαίνεται ανάμεσα σε 1,20 με 1,22 ευρώ το λίτρο.

«Καταγράφεται μία πτώση που είναι καθημερινή», αναφέρει μιλώντας στο cretapost ο πρόεδρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων νομού Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης και συνεχίζει τονίζοντας πως ευελπιστεί αυτό να διατηρηθεί: «Ευελπιστούμε η πτωτική πορεία να συνεχιστεί. Ο κόσμος βάζει πετρέλαιο κίνησης υπό τον φόβο μίας περαιτέρω αύξησης».

Ωστόσο, υπάρχει όντως μία ανησυχία για απότομη αύξηση σε περίπτωση που δεν πάρει παράταση η επιδότηση που έχει δοθεί στο πετρέλαιο θέρμανσης.

«Η ημερομηνία – κλειδί είναι η 30η Νοεμβρίου. Τότε λήγει  η επιδότηση που έχει δοθεί. Πρόκειται για 7,5 λεπτά το λίτρο, που μαζί με το ΦΠΑ φτάνει στο 10 λεπτά το πετρέλαιο. Αν δεν δοθεί η παράταση από τις εταιρίες εμπορίας τότε θα αυξηθεί απότομα», επεσήμανε σχετικά ο κ. Σαμόλης.

Η εικόνα στις τιμές καυσίμων

Ανάλογη είναι και η εικόνα στις τιμές των καυσίμων καθώς και εκεί παρουσιάζεται μία μικρή μείωση.

«Μέχρι στιγμής παρατηρείται μία πτωτική τάση και στις τιμές καυσίμων σε καθημερινό επίπεδο. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει τις επόμενες ημέρες. Όλοι μας ευελπιστούμε να πέσει η αμόλυβδη κάτω από τα 2 ευρώ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η αμόλυβδη βρίσκεται στα 2,02 ευρώ το λίτρο ενώ το πετρέλαιο κίνησης στα 1,94 ευρώ το λίτρο.

Επίδομα θέρμανσης: Σπάει τα κοντέρ με πάνω από 800.000 αιτήσεις

«Συνωστισμός» επικρατεί στην πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ καθώς τα νοικοκυριά σπεύδουν να υποβάλουν αίτηση για να λάβουν το νέο επίδομα θέρμανσης που φθάνει έως 1.600 ευρώ.

Μέχρι στιγμής η πλατφόρμα έχει δεχθεί πάνω από 800.000 αιτήσεις ενώ οι δικαιούχοι έχουν προθεσμία για την υποβολή αίτησης έως τις 9 Δεκεμβρίου 2022. Η πρώτη πληρωμή του επιδόματος έχει «κλειδώσει» στις 21 Δεκεμβρίου 2022 και αφορά την προκαταβολή για τους παλαιούς δικαιούχους και το σύνολο των αγορών, που θα τιμολογηθούν έως τις 30 Νοεμβρίου 2022, και υπό την προϋπόθεση καταχώρισης των απαιτούμενων στοιχείων έως και την 9η Δεκεμβρίου 2022.

Το  επίδομα κυμαίνεται 100 ευρώ έως 800 ευρώ με προσαύξηση στα 1.000 ευρώ ειδικά για κατοίκους ορεινών περιοχών ενώ όσοι υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση και δεν θα χρησιμοποιήσουν το φυσικό αέριο για να ζεστάνουν την κατοικία τους ή οι παλαιοί δικαιούχοι που θα εγκαταλείψουν το φυσικό αέριο θα λάβουν διπλάσιο επίδομα έως 1.600 ευρώ αρκεί το εισόδημά τους να μην ξεπερνά τα 14.000 ευρώ για τον άγαμο και τα 20.000 ευρώ για τον έγγαμο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση