HomeΚΟΣΜΟΣΠεριφερειακές εκλογές στην Κάτω Σαξονία – Bαρόμετρο για τον Όλαφ Σολτς

Περιφερειακές εκλογές στην Κάτω Σαξονία – Bαρόμετρο για τον Όλαφ Σολτς

Από το πρωί 6,1 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν την νέα βουλή στο Ανόβερο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Κάτω Σαξονία πραγματοποιούνται σήμερα οι τελευταίες περιφερειακές εκλογές της χρονιάς στη Γερμανία. Η σημερινή αναμέτρηση είναι βαρόμετρο για τα κόμματα της κυβέρνησης του σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς που δημοσκοπικά είναι σε πτώση.

Από το πρωί 6,1 εκατομμύρια ψηφοφόροι στο μεγαλύτερο κρατίδιο της βόρειας Γερμανίας καλούνται στις κάλπες για να εκλέξουν την νέα βουλή στο Ανόβερο και την τοπική κυβέρνηση για την επόμενη πενταετία. Με τον πόλεμο της Ουκρανίας και την ενεργειακή κρίση που προοιωνίζεται έναν δύσκολο χειμώνα, είναι μειωμένο το ενδιαφέρον για τις περιφερειακές εκλογές στο μεγαλύτερο ομοσπονδιακό κρατίδιο της βόρειας Γερμανίας.

Παρόλα αυτά, η αναμέτρηση είναι σημαντικό πολιτικό «βαρόμετρο» για την πολιτική σκηνή του Βερολίνου, σε μία συγκυρία που τα τρία κυβερνητικά κόμματα του «φωτεινού σηματοδότη» – Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι – και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς βρίσκονται σε δημοσκοπικό κατήφορο.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα επανεκλεγεί ο σοσιαλδημοκράτης, τοπικός πρωθυπουργός, Στέφαν Βάιλ, με 31% προηγείται της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης CDU του Μπερντ Αλτχούσμαν με 28%. Αναμένεται όμως αλλαγή σύνθεσης της τοπικής κυβέρνησης. Ο Βάιλ που συγκυβερνούσε με το δεξιό CDU, θέλει συνεργασία με τον προνομιακό του εταίρο, τους Πράσινους, που ανοδική τάση.

Το AfD στην Κάτω Σαξονία κινείται ακόμα πιο ακροδεξιά, φτάνει στις δημοσκοπήσεις 11%, αλλά είναι κάτω από τα ποσοστά του κόμματος σε παγγερμανικές μετρήσεις. Αντίθετα, μάχη επιβίωσης δίνει το κεντρώο κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), το οποίο κινείται στο όριο κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης 5%. Η Αριστερά «Λίνκε» βρίσκεται στο 4% και θα μείνει πιθανότατα πάλι εκτός βουλής.

Σανίδα σωτηρίας για τους Φιλελεύθερους, αν μπουν στη βουλή του Αννοβέρου, θα είναι ενδεχόμενη συμμετοχή τους στην επόμενη κυβέρνηση του Βάιλ με Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινους. Αυτό θα ήταν στήριξη και της τρικομματικής κυβέρνησης του Σολτς στο Βερολίνου.

ertnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση