HomeHL-9Μήνυμα σε Τουρκία από Μητσοτάκη-Μακρόν: «Αυτούς που λένε ότι θα έρθουν βράδυ, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας»

Μήνυμα σε Τουρκία από Μητσοτάκη-Μακρόν: «Αυτούς που λένε ότι θα έρθουν βράδυ, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας»

Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από τον Εμμανουέλ Μακρόν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Εμανουέλ Μακρόν από το Παρίσι.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται τη γαλλική πρωτεύουσα και αυτή την ώρα έχει συνάντηση και δείπνο με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Φτάνοντας στο Ελιζέ, ο Έλληνας πρωθυπουργός και η σύζυγός του, Μαρέβα, έγιναν δεκτοί από τον Εμανουέλ και την Μπριζίτ Μακρόν με εγκαρδιότητα.

Μήνυμα στήριξης της Ελλάδας από τον Εμανουέλ Μακρόν

Σαφές μήνυμα πλήρους στήριξης της Ελλάδας από τη Γαλλία έστειλε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουμέλ Μακρόν κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από τη συνάντησή τους, στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Θα χρησιμοποιήσω την ευκαιρία για να ευχαριστήσω την Ελλάδα για την αλληλεγγύη που δείξατε το καλοκαίρι για τις φωτιές. Η Ελλάδα ήταν στο πλευρό μας και μας βοήθησε και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την κίνηση αλληλεγγύης. Δεν θα την ξεχάσουμε. Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός αλληλεγγύης για τη διαχείριση κρίσεων λειτουργεί και είναι αποτελεσματικός.

Πριν από έναν χρόνο εδώ, στο Ελιζέ, υπογράψαμε την εταιρική σχέση για θέματα άμυνας. Ενδυναμώσαμε την κοινή μας ασφάλεια, ενδυναμώνουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ευημερία σε περιοχές κοινού ενδιαφέροντος».

Ο Γάλλος πρόεδρος πρόσθεσε ότι σήμερα η συνεργασία σε τέτοια θέματα έχει μεγαλύτερη σημασία απέναντι στις προκλήσεις.

«Στηρίζουμε πλήρως την κυριαρχία της Ελλάδας και το λέω με μεγάλη σαφήνεια. Η εταιρική σχέση δεν θα επιτρέψει ταραχές στην ανατολική Μεσόγειο», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Επίσης, ο Εμ. Μακρόν αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση και είπε ότι «συμφωνούμε σε πολλά θέματα που αφορούν τις τιμές ενέργειας».

«Έχουμε πραγματικά ενδυναμώσει τα τελευταία χρόνια τη σχέση μας και είναι σημαντικό για την ανατολική Μεσόγειο και την Ευρώπη», είπε.

Μητσοτάκης: Η απάντησή μας στην επιθετικότητα είναι η ετοιμότητα

Στο θέμα της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την υποδοχή που του επεφύλαξε στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

«Η πατρίδα μου ξέρει καλά από απειλές στην γειτονιά της. Θα μοιραστώ με τον πρόεδρο Μακρόν κάποιες σκέψεις για την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ευχαριστώ τον Μακρόν για την ξεκάθαρη στήριξη του στην χώρα μου. Εμείς στις προκλήσεις απαντούμε με ετοιμότητα και λέμε σε όσους μας απειλούν ότι τάχα θα έρθουν κάποιο βράδυ στα νησιά μας ότι τους περιμένουμε με το φως της ημέρας εκεί που φαίνεται ποιος έχει μαζί του το διεθνές δίκαιο».

«Η Ελλάδα εκτός από δύναμη αποτροπής είναι και δύναμη συνεργασίας και συνοψίζοντας σε τρεις λέξεις την ελληνογαλλική συνεργασία θα πω: Μαζί πιο ισχυροί».

Ο κ Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην συμπλήρωση ενός έτους από την υπογραφή της πολυεπίπεδης εταιρικής σχέσης ανάμεσα στις δυο χώρες τονίζοντας ότι συμβάλει στην προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ,

Ο κ. Μητσοτάκης προσέθεσε πως Ελλάδα και Γαλλία συντονίζονται προκειμένου να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα της αύξησης των ενεργειακών τιμών διεθνώς και υπενθύμισε τις προτάσεις που έχει υποβάλλει η Αθήνα για επιβολή πλαφόν στη τιμή φυσικού αερίου αλλά και για την αποσύνδεση της τιμής ηλεκτρικού ρεύματος από αυτήν του φυσικού αερίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας τον λόγο, είπε: Μεγάλη χαρά που βρίσκομαι ξανά στο Παρίσι εν μέσω ενεργειακής και πληθωριστικής επίθεσης που δέχεται η Ευρώπη από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και σχεδόν έναν χρόνο μετά την υπογραφή της πολυεπίπεδης εταιρικής σχέσης μας, που υπηρετεί και το κοινό ζητούμενο της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης. Οι κρίκοι της Ιστορίας και του πολιτισμού που μας ενώνουν πληθαίνουν συνεχώς. Σφυρηλατούνται πλέον σε πολλά επίπεδα, σε μεγάλες πολιτικές επιλογές, τόσο στην καθημερινότητα αλλά και στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Πέρυσι, το Παρίσι μάς βοήθησε καθοριστικά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και φέτος ήταν η σειρά μας να δείξουμε την αλληλεγγύη μας.

Οι δύο χώρες συντονίζονται για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πριν από τη συνάντησή τους, στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Ο Κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο για την ξεκάθαρη στήριξη στα ελληνικά δίκαια. Μαζί, πιο ισχυροί, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: Η απάντησή μας στην επιθετικότητα είναι η ετοιμότητα. Ασπίδα μας δεν είναι μόνο τα όπλα μας αλλά και οι ισχυρές μας συμμαχίες. Έχουμε με το μέρος μας τη νομιμότητα και τα επιχειρήματα και για αυτό περιμένουμε όσους απειλούν ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ στα νησιά μας, να έρθουν στο φως της ημέρας, όπου φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκαιο με το μέρος του.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «κρατάμε κλειστές τις πόρτες μας στις προκλήσεις», υποστηρίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι μόνο δύναμη αποτροπής αλλά και δύναμη συνεργασίας».

 

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση