HomeHL-9Ο απολογισμός της Λ. Μπορμπουδάκη: Όλα όσα κάναμε τα τρία χρόνια

Ο απολογισμός της Λ. Μπορμπουδάκη: Όλα όσα κάναμε τα τρία χρόνια

Τι είπε σε συνέντευξη Τύπου η απερχόμενη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Διαφάνεια, αξιοκρατία, αλήθεια, συνεργασία και καθημερινός αγώνας προσπαθώντας να λύνουμε τα προβλήματα. Πάνω σε αυτές τις βάσεις δουλέψαμε. Όχι αφ υψηλού καθισμένοι στο γραφείο της διοίκησης, αλλά στο πεδίο της μάχης μαζί με τους υγειονομικούς μας, έχοντας μοναδικό στόχο να σταθούμε δίπλα στον πολίτη και τις ανάγκες του και να πάμε την υγεία στην Κρήτη, ένα βήμα πιο μπροστά. Πιστεύω πως το καταφέραμε».

Αυτό τόνισε στη συνέντευξη τύπου για τον απολογισμό του έργου που έγινε, στη διάρκεια της τριετούς  θητείας της, η απερχόμενη διοικήτρια της 7ης Υ.Πε. Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη.

Στην πρώτη γραμμή

«Η προσπάθεια για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας του νησιού, σε συνεργασία με τον Υποδιοικητή της ΥΠΕ κ. Δημήτρη Αγαπίου, έγινε εν μέσω της πανδημίας που αποτέλεσε την σημαντικότερη κρίση στη δημόσια υγεία σε όλο τον κόσμο», είπε η ίδια επισημαίνοντας ότι η Κρήτη όλο αυτό το διάστημα, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή και η επιδημιολογική εικόνα του νησιού κατατάσσεται στις καλύτερες της παγκόσμιας κοινότητας.  Είχαμε τους λιγότερους θανάτους πανελλαδικά και πετύχαμε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα. Η φράση «κάντο όπως η Κρήτη» ακουγόταν συχνά στο Υπουργείο Υγείας από τους Γενικούς Γραμματείς, που χρησιμοποιούσαν ως παράδειγμα τον τρόπο που λειτουργούσαμε στην υγειονομική μας περιφέρεια, στην διαχείριση της πανδημίας».

«Η Κρήτη είναι ένα νησί που έχει χαρακτηριστεί υγειονομικά ασφαλές στην διεθνή τουριστική αγορά» είπε η κ. Μπορμπουδάκη τονίζοντας ότι το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε όχι από την δουλειά ενός, αλλά από την ομαδικότητα, την εξωστρέφεια, την διάθεση για συνεργασία πάρα πολλών ανθρώπων.

«Είμαστε υπερήφανοι γιατί δεν χρειάσθηκε να διακομισθεί ούτε ένας ασθενής εκτός Κρήτης, σημείωσε»

Η εικόνα της πανδημίας στην Κρήτη σε αριθμούς

p1 p2

Προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών

Παράλληλα με την διαχείριση της πανδημίας η απερχόμενη διοίκηση έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην ενίσχυση των δομών υγείας με μόνιμο και επικουρικό προσωπικό.

p3

Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Εντάσσονται στο Ταμείο Ανάκαμψης η ανέγερση:

– Πρότυπου Κέντρου Υγείας Αστικού Τύπου στις Μοίρες. ενδεικτικού προϋπολογισμού μελέτης 1.078.314,09€ και εργολαβίας 7.000.000€.

– Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Κοκκίνη Χάνι, ενδεικτικού προϋπολογισμού μελέτης 200.000€ και εργολαβίας 1.000.000€.

– Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Μακρύ Γυαλού, ενδεικτικού προϋπολογισμού μελέτης 330.000€ και εργολαβίας 1.300.000€.

– Ανέγερση Περιφερειακού Ιατρείου Κερατόκαμπου

– Προμήθεια δεκατεσσάρων (14) ασθενοφόρων 4×4 προνοσοκομειακής φροντίδας για τις ανάγκες των Kέντρων Yγείας της Κρήτης, τα οποία παραλαμβάνονται άμεσα. Προϋπολογισμός 1.148.000€.

Διπλασιάστηκαν οι κλίνες Μ.Ε.Θ.

Σε διάστημα δύο χρόνων διπλασιάστηκαν οι κλίνες ΜΕΘ. του νησιού, προχώρησαν σημαντικά έργα υποδομής, αναβαθμίστηκαν Κέντρα Υγείας,  η Π.Φ.Υ. και τα νοσοκομεία ενισχύθηκαν με ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Η απερχόμενη διοικήτρια ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ο διπλασιασμός των κλινών ΜΕΘ στην Κρήτη αποτελεί για εμάς ένα από τα σημαντικότερα έργα που καταφέραμε να υλοποιήσουμε.

Δημιουργήσαμε σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μία νέα υπερσύγχρονη ΜΕΘ στο ΠαΓΝΗ (αναπτύσσοντας 15 νέες κλίνες), από τις καλύτερες στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Επίσης δημιουργήσαμε και στελεχώσαμε 6 νέες κλίνες ΜΕΘ στο ΓΝ Χανίων, 4 νέες κλίνες ΜΕΘ στο ΓΝ Βενιζέλειο καθώς και 2 νέες κλίνες ΜΕΘ στο ΓΝ Αγίου Νικολάου (από ίδιους πόρους)».

Το πρώτο PET-CT στην Κρήτη

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην λειτουργία μέσα στις επόμενες εβδομάδες του πρώτου και μοναδικού PET-CT στην Κρήτη που θα λειτουργήσει στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου. Το PET-CT είναι βασικός εξοπλισμός πυρηνικής ιατρικής, που χρειάζεται κυρίως στους ογκολογικούς ασθενείς και μέχρι σήμερα οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να πηγαίνουν για την σημαντική αυτή εξέταση στην Αθήνα, κάτι που επιβαρύνει οικονομικά και ψυχολογικά τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Διαφήμιση
Διαφήμιση