HomeHL1-CultureΣε Ίμβρο και Χάλκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Σε Ίμβρο και Χάλκη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος

Θα συμμετέχει σε συνέδριο της Θεολογικής Σχολής

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Είμαι πάντα κοντά σας, όπου μπορώ να βοηθήσω θα είμαι στο πλευρό σας», είπε στους Ίμβριους ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης συμμετείχε σε εκδήλωση για τα 95 χρόνια της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας και Θράκης και για τα 31 χρόνια της Πατριαρχίας του κ. Βαρθολομαίου στα γραφεία της Ένωσης στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στις συγκινητικές στιγμές που ο ίδιος βίωσε και βιώνει κάθε φορά που επισκέπτεται την ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ίμβρο, αλλά και όταν συμμετέχει στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι συντοπίτες του. Εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή μετά από 51 χρόνια η ελληνική παιδεία επέστρεψε στο νησί, με σχολεία σε όλες τις βαθμίδες, από το Νηπιαγωγείο ως το Λύκειο, με 60 πλέον μαθητές.

Ο πρόεδρος της Ένωσης, Παύλος Σταματίδης, κάλεσε τα μέλη της Ένωσης να είναι πιο ενεργοί και να επισκέπτονται πιο συχνά το νησί και παρά την οικονομική κρίση να διατηρούν και να επισκέπτονται συχνότερα τα πατρογονικά τους σπίτια, ώστε να μην αποδυναμώνονται οι συναντήσεις και οι παραδόσεις στο νησί.

Ο κ. Βαρθολομαίος και με την ιδιότητα του επίτιμου προέδρου της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας και Θράκης, σημείωσε ότι το πατρικό σπίτι περιέχει τις μνήμες, τα εικονίσματα, τις παραδόσεις και κάλεσε τους νεότερους που δεν έχουν επισκεφθεί την Ίμβρο να συμμετέχουν στα δρώμενα των Ιμβριακών ενώσεων και να επισκέπτονται το νησί των προγόνων τους.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα και δείπνο σε αίθουσα της Ενωσης.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) Σταύρος Καλαφάτης και οι δήμαρχοι Ιγνάτιος Καϊτεζίδης και Γιάννης Δαρδαμανέλης, ο μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, ο μητροπολίτης Μιλήτου Απόστολος, ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, ιερείς και αγιορείτες μοναχοί, μέλη και φίλοι της Ενωσης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης ολοκλήρωσε την περιοδεία του στη Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και στη Β. Ελλάδα, ευχαριστώντας τον οικείο μητροπολίτη και τις τοπικές αρχές για τη θερμή υποδοχή που του επιφύλαξαν και ακολούθως αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη.

Στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης θα λάβει χώρα το διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Eco ευ-ζην: Περιβάλλον, Ζώα, Ηθική», ενώ την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει αύριο ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Το συνέδριο τελεί υπό τη διοργάνωση του Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «Ζώα: Ηθική, Δίκαιο, Ευζωία», του τμήματος Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ, σε συνεργασία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, την Ιερά Θεολογική Σχολή Χάλκης και το Ελληνικό Κλιμάκιο του International Chair in Bioethics.

Το διεθνές επιστημονικό συνέδριο «Eco ευ-ζην: Περιβάλλον, Ζώα, Ηθική» στοχεύει να αναδείξει τους ηθικούς κανόνες που διέπουν την τριμερή σχέση περιβάλλοντος-ζώων-ανθρώπου, υπό το πρίσμα της Οικολογίας, της Φιλοσοφίας και της Θεολογίας, καθώς επίσης και τη στάση που οφείλουν να επιδεικνύουν οι άνθρωποι απέναντι στα ζώα και στα οικοσυστήματά τους.

Επιπροσθέτως, ένας εκ των κύριων στόχων του συνεδρίου είναι η ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων, καθώς και η πολιτισμική προσέγγιση των ανωτέρω ζητημάτων που πραγματεύεται η διεθνής επιστημονική συνάντηση στο «πράσινο» νησί της Χάλκης.

Κύριο μέλημα, επίσης, του συνεδρίου είναι να αναδείξει πως η φροντίδα της παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς (διάσωση των θαλασσών και όλων των έμβιων όντων, η ευαισθητοποίηση του κοινού για την προστασία του ζωικού βασιλείου κ.ά.), η οικολογική συνείδηση, και κυρίως η ηθική διάσταση που διέπει τα ανωτέρω πεδία επηρεάζουν την επιχειρηματικότητα και το οικονομικό γίγνεσθαι, τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις, την εφοδιαστική αλυσίδα και τα συστήματα διακίνησης προϊόντων και ανθρώπων.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα τελέσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος Α’ και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Τζωρτζίνα Σουλτανοπούλου, όπου θα συμμετάσχουν αξιοσέβαστοι επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Υποστηρικτές – Συνεργαζόμενοι ερευνητικοί φορείς του Συνεδρίου: Πρόγραμμα ENIRISST Plus: Ευφυής Ερευνητική Υποδομή στη Ναυτιλία, την Εφοδιαστική Αλυσίδα, και τις Μεταφορές, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης & η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου.

Υπό την Αιγίδα του Foundation Sciacca, του Δήμου Αθηναίων και του Επιστημονικού Συλλόγου Πτυχιούχων Παντείου Πανεπιστημίου «Ο Αριστοτέλης».

 

 

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση